Seimo Sveikatos reikalų komiteto pasiūlyto Žmogaus užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisa nurodė ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams mokėti nuo 50 iki 100 procentų priedus prie atlyginimų. Tačiau dėl šių skaičių buvo persigalvota.

Antradienio vakarinio Seimo posėdžio metu buvo pritarta dviejų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos (TS-LKD) frakcijos atstovų Antano Matulo ir Raimundo Martinėlio pasiūlymui dar daugiau didinti priedus prie atlyginimų, o tam komitetas nepritarė. Šis pasiūlymas nebesulaukė valdančiųjų palaikymo.

Pataisoje buvo siūloma, kad paskelbus karantiną visiems sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams būtų mokama 50 proc. jų pastoviosios darbo užmokesčio dalies dydžio priedas. Tiems, kurie dirba su ypač pavojinga užkrečiamąja liga sergančiais pacientais ar vykdo epidemijų profilaktiką, būtų skiriami nuo 100 iki 150 proc. priedai.

Nei Sveikatos reikalų komiteto, nei A. Matulo ir R. Martinėlio pataisoje nebuvo nurodyta, kiek šie pakeitimai pareikalautų biudžeto lėšų.

Pritarus šiai pataisai, valdantieji nesiregistravo visam projektui priimti, todėl nepavyko surinkti būtino minimalaus 71 Seimo nario skaičiaus. Iš viso registravosi 59 parlamentarai, už balsavo 51, prieš – 0, susilaikė 6 parlamentarai. Įstatymui priimti reikia 71 balso.

Vykstant šiam balsavimui korteles ištraukė 42 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, 9 Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) nariai, 7 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) nariai. Šį pasiūlymą iš valdančiosios daugumos atstovų palaikė tik Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, Naglis Puteikis ir Virginija Vingrienė.

„Mes registruosime naują pasiūlymą, nes kalbėjimai, kad iki valytojo mes turime mokėti priedus...“, – Seimo salėje antradienio vakarą po pritarimo dėl naujos pataisos sakė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Žiūrint Seimo posėdžio įrašą, matyti, kad posėdžiui pirmininkaujanti R. Baškienė balsavimo metu į mikrofoną pusbalsiu pasakė šiuos žodžius: „Nejuokaukit, kurgi, ką jūs darote.“

Seimo balsavimas dėl atlyginimų priedų medikams.

Po šio balsavimo, kai valdantieji ištraukė korteles, paaiškėjo, kad pasiūlymas nesulaukė palaikymo, Seimo posėdžiui pirmininkavusi R. Baškienė ragino piktintis.

„Nėra, lauksime geresnio laiko balsuoti. Kolegės, o dabar piktinkimės!“ – sakė R. Baškienė.

Šio klausimo Seimas antradienį ėmėsi kiek prieš 20 valandą vakaro.

Sveikatos reikalų komiteto pasiūlymui dėl medikų algų 19 val. 53 minutės pritarė 98 parlamentarai.

Pakartotinai balsuojant dėl A. Matulo ir R. Martinėlio pasiūlymo už jį pasisakė 53, prieš – 11, susilaikė 38 parlamentarai, registravo 102 politikai.

Tačiau situacija pasikeitė po minutės, balsuojant dėl šio pasiūlymo ir didesnių priedų medikams; 20.02 val. balsuoti registravosi 59 parlamentarai.

O 20.09 val. – jau tik 56 Seimo nariai, tad balsavimą teko atidėti, nesurinkus reikiamo Seimo narių skaičiaus.

Jau registravo pasiūlymą

Valdantieji trečiadienį pateikė naują siūlymą didinti koronaviruso židiniuose dirbančių medikų algas. Tai padaryta po to, kai antradienį Seime dėl valdančiųjų ir opozicijos ginčo įstrigo klausimas dėl didesnių medikų algų.

Naujoje įstatymo pataisoje, pateiktoje Sveikatos reikalų komiteto vadovės „valstietės“ Astos Kubilienės bei jos frakcijos kolegos Dariaus Kaminsko, numatyta didinti ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbančių medikų atlyginimų koeficientus nuo 60 iki 100 proc.

Atlyginimai būtų keliami atsižvelgiant į konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį, darbo krūvį. Padidinti atlyginimai būtų skaičiuojami nuo karantino pradžios – kovo 16 dienos.

„Teko stabdyti populistines iniciatyvas“

Į Seimo salėje antradienio vakarą įvykusią situaciją feisbuke sureagavo ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis teigė, kad opozicija, norėdama pasipuikuoti, užregistravo nepamatuotus pakeitimus.

„Kaip viską sugriauti ir apkaltinti kitus? Būtent tai įvyko šiandien Seimo plenariniame posėdyje, kai, svarstant kolegės Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės pataisas dėl nuo 50 iki 100 proc. didesnių atlyginimų medikams, dirbantiems su ypač sunkiomis infekcijomis, opozicija norėdama pasipuikuoti priregistravo finansiškai nepamatuotus pakeitimus.

Ir, užuot priėmus jau nuo pasirašymo momento taikytus kolegės Astos pasiūlytus priedus medikams, Seimui teko stabdyti populistines opozicijos iniciatyvas“, – situaciją komentavo A. Veryga.

Sveikatos ministras piktinosi, kad opozicija valdančiuosius kaltino, jog pastariesiems medikai nerūpi.

„Nepamatuotus sprendimus pasiūlę opozicijos atstovai dar apkaltino valdančiuosius, kad jiems nerūpi medikai. Tokios manipuliacijos apgailėtinos. Nes tai yra MELAS. Būtent A. Kubilienė ir pasiūlė įstatymo pataisomis didinti atlyginimus. Jau rytoj bus registruoti nauji įstatymo pakeitimai“, – antradienio vakarą žadėjo A. Veryga.

Ne laikas ieškoti kaltų

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąjungos frakcijos atstovė Ingrida Šimonytė feisbuke taip pat stebėjosi Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės A. Kubilienės teiginiais.

„Seimas yra greitas didinti baudas ir grasinti laisvės atėmimu, atgaline data legalizuoti priimtus sprendimus, reglamentuoti mikroekonomikos vadovėlio skyrelį apie paklausos šoką įsivaizduodamas, kad nuo to kažkaip atsiras pasiūlos.

Bet kai pradedama kalbėti apie didesnį atlygį krizės laikotarpiu medikams ir kitiems sveikatos įstaigų darbuotojams, kurie šiandien susiduria su didžiausia grėsme, ir ta grėsmė nesirenka, kokio skyriaus tu medikas, tai tada sutaupysim, nes, cituojant komiteto pirmininkę, „kiekvienai valytojai nemokėsim“, – feisbuke rašė I. Šimonytė.

Politikė klausė, kodėl valdantieji pabijojo viešai pasakyti, dėl ko nepritaria pataisoms, o tiesiog ištraukė korteles.

„Taip taupėm PSDF'ą rudenį, bet taip gerai rengėmės krizei, kad dabar galim medikų veidus pridengti banknotais, ventiliuojamus plaučius prijungti prie rezervo sąskaitos, o priemones ir įrangą perkam vis tiek iš skolintų lėšų. Taip ir dabar – negailėsim, skolinsimės penkis milijardus, bet, kai pradedama kalbėti apie konkretų atlyginimą žmonėms už didžiulę riziką, tai, kaip ir su testavimu, teoriškai – arklys, o praktiškai – nepasikelia.

Nes demokratija veikia gerai tik tada, kai visi ploja už daugumos sprendimą. O jeigu visiškai statutiškai kartą netikėtai pritariama opozicijos, tada jau demokratija, manyk, žlugo, nes yra ne taip, kaip vienintelių žinančiųjų sumanyta. Ypač baisu tai, kad pataisa svarstoma, nė vienas, o NĖ VIENAS daugumietis neužsirašo kalbėti prieš ją. Nenori pasirodyti „negeras“, net jeigu turi argumentų nepritarti? Tai ko bijoti juos pasakyti?“ – klausimą kėlė Seimo narė I. Šimonytė.

Trečiadienį, vis dar netylant kalboms apie šį Seimo sprendimą, visus skaičiavimus pateikė I. Šimonytė.

„Skaičiuojam, broliai kurmiai. Visa sveikatos paslaugų mokėjimo eilutė PSDF biudžete yra 1,5 mlrd. metams. Darbo užmokestis sudaro liūto dalį – apie 80 procentų, taigi apie 1,2 mlrd. metams arba 100 mln. mėnesiui. 50 procentų priedas mėnesiui būtų 50 mln. Primenu, kad kalbama apie priedą ekstremalios situacijos laikotarpiu“, – rašė politikė.

Ji priminė, kad tiesiog neįmanoma nustatyti, kiek bus medikų, dirbančių su viruso židiniais.

„Mes tiesiog nežinome. Tai imkime, ką žinome. Apie 50 mln. mėnesiui papildomų išlaidų, bet apie 40 procentų nuo tos sumos pareis atgal valstybei, nes reikės sumokėti mokesčius; priedas numatytas skaičiuoti nuo pagrindinės darbo užmokesčio dalies, ir niekam nėra paslaptis, kad labai nemenką dalį medikų darbo užmokesčio sudaro įvairūs priedai, kuriuos vadovai mieliau moka dėl lankstumo.

Žinia, jeigu karantinas tęstųsi iki metų galo, suma būtų įspūdinga. Bet jeigu karantinas tęsis iki metų galo, visiškai nesunku prognozuoti, kad kiekvienas medikas turi riziką ne šiaip susidurti su COVID, bet ir dalyvauti toje specialioje grupėje, kuriai žadami šimtaprocentiniai priedai“, – rašė politikė.

I. Šimonytė priminė, kad Vyriausybė pusė milijardo eurų žada skirti įrangai, reagentams, priemonėms ir medikų priedams.

„Gal dar kokį gama peilį reikės pakeliui prigriebt? Turbūt ne laikas. Tai, reik manyt, egzistuoja gamtoje sprendimas, kuris toje pusėje pažadėtojo milijardo įvertintų ir tuos medikus, kurie šiandien ir rytoj – bet kuris – susiduria su papildoma rizika dėl COVID būdami šeimistai ar kokiame nors neinfekciniame skyriuje. O ir tas pačias valytojas. Bet, aišku, galima ir neieškoti, pasiūlius sprendimą, kuris „nekainuoja“. Kaip nekainavo testų nenaudojimas ir priemonių neturėjimas“, – ironizavo politikė.

Liberalų partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen feisbuke rašė, kad dabar ne laikas ieškoti kaltų.

„Dabar ne laikas ieškoti kaltų. Mes privalome išspręsti priedų medikams klausimą ir atidėti į šoną visus trumpalaikius išskaičiavimus, kaprizus, ambicijas. Manau, kad siūlymas numatyti priedus VISIEMS medicinos sektoriaus darbuotojams dabar yra racionalus, nes dabar visi jie yra padidėjusios rizikos grupėje. Ne tik medikai, juk ligoninėse dirba ir valytojai bei kitas personalas. Ar galime juos palikti nuošalyje, ar jie mažiau svarbūs?“ – rašė ji.

Paluckas: „valstiečiai“ ir konservatoriai elgiasi kaip mažvaikiai

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad medikams, dirbantiems ekstremalios situacijos metu, mokėti didesnes algas visos galimybės yra jau dabar, o valdančiuosius „valstiečius“ ir opozicijoje esančius konservatorius ragina nustoti rietis.

Socialdemokratų lyderio teigimu, rengti neeilinę Seimo sesiją nėra prasmės, nesutarus dėl medikų atlyginimo didinimo.

„Valstiečiai“ ir konservatoriai kaip mažvaikiai vieni į kitus bado pirštais. Ramūnas Karbauskis ir Gabrielius Landsbergis, panašu, niekaip negali perlipti per asmeniškumus, riejasi, o valstybės reikalai jiems – antrame plane“, – sako G. Paluckas.

Politikas pabrėžė, kad mokėti didesnius atlyginimus medikams galimybė jau dabar yra, tik ja nesinaudojama.

„Yra kolektyvinis susitarimas su sveikatos priežiūros darbuotojais – sutarta, kad gali būti mokamas 15 proc. priedas už darbą ekstremaliomis sąlygomis. Kol kas matau buką nenorą susitarti, o ne realią valstybės pagalbą medikams“, – sako G. Paluckas.

Delfi primena, kad, naujausiais duomenimis, Lietuvoje šiuo metu koronavirusu yra užsikrėtę 84 medikai.