„Ekspertų vertinimu, tos šalys, kuriose buvo stipriai išvystytas privatus sektorius, patyrė labai didelį smūgį. Visų pirma, mokumo klausimas neturėtų būti šioje situacijoje vertinamas. Juo labiau kad yra priimtas sprendimas, jog visi turėtų galimybę gauti reikiamas paslaugas kaip būtinąją pagalbą, nepriklausomai nuo jų įmokų mokėjimo, registracijos“, – per posėdį kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė.

Viceministrė dėstė, kad situacijai eskaluojantis, siekiama deeskaluoti savo priemones.

„Pirmame etape buvo akcentuojama, kad reagentai yra didžiulė vertybė. Dėdami po vieną arba po du, mes būtume sunaudoję nepaprastai daug reagentų. Jei dedi 70 mėginių, reikia dviejų kontrolinių, jei dedi du mėginius, taip pat reikia dviejų kontrolinių.

Todėl iš pradžių mūsų tikslas buvo konsoliduoti, kaupti didžiausiose laboratorijose. Turbūt prisimenate mūsų situaciją – kai (testus) atlikinėjo tik Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, paskui pradėjo kitos įstaigos daryti. Tada prijungėme privačias, ir dabar didiname pajėgumus.

Klausimas – ar tą reikėjo daryti iš pradžių. Galbūt istorija parodys, kad Latvijos pavyzdys buvo geras, bet sprendimas toks, kad nuo finansinio žmogaus pajėgumo testavimas neturėtų priklausyti“, – dėstė L. Jaruševičienė.

Viceministrė taip pat atkreipė dėmesį, kad testavimui suteikiama nepaprastai didelė svarba.

„Puikiai žinome, kad šiandien neigiamas atsakymas gali tapti teigiamu. Šimtaprocentinio saugumo nėra ir tokiu atveju. Turėtume labai gerai atrinkti grupes, kuriems galėtume panaudoti ribotus resursus, jie visose pasaulio šalyse yra riboti“, – pabrėžė L. Jaruševičienė.

Tyrimo gali tikėtis visi, kuriems pasireiškia simptomų

Delfi primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į situaciją dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19) plitimo Lietuvoje, patikslino atvejo apibrėžimą ir tiriamųjų grupes. Dėl galimos infekcijos gali būti tiriami visi, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomų.

Be to, kaip numatyta anksčiau, dėl galimos infekcijos tiriami visi sveikatos priežiūros specialistai. Pačios gydymo įstaigos, įvertinusios savo specifiką ir galimas rizikas, turės apsispręsti, kokiu dažnumu sveikatos priežiūros specialistus tikrinti profilaktiškai. O sveikatos priežiūros specialistai, jaučiantys net menkiausius koronavirusinės infekcijos (COVID-19) simptomus, turėtų būti testuojami nedelsiant.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, jei yra galimybė, dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus reikia kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.