Kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, trečiadienis ir ketvirtadienis numatomi vėjuoti, bus ir lietaus.

„Šiandien per Lietuvą slinks šiltasis atmosferos frontas. Bus debesuota. Nedideli krituliai, daugiausia šlapdriba, lietus. Rytą ir dienos pradžioje šiaurės rytinėje šalies pusėje – silpna lijundra, plikledis. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–19 m/s. Aukščiausia temperatūra – 2–7 laipsniai šilumos.

Balandžio 2 d. daug kur krituliai, vyraus lietus. Naktį vėjas aprims, dieną pietvakarių gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s, vakare pajūryje – iki 21–23 m/s. Temperatūra naktį bus 1–5, dieną – 4–9 laipsniai“, – teigiama meteo.lt puslapyje.

Kaip sako tarnybos sinoptikė Alvina Gilytė, panašūs orai laikysis iki savaitės pabaigos.

„Dabar srautas sukasi iš vakarų, tad turėtų atkeliauti šiltesni orai, bet kartu – ir krituliai, stiprūs vėjai, tai malonu nebus. Temperatūra naktimis nors jau ir bus teigiama, bet dienomis – nuo 6 iki 9 laipsnių. Neturėtų viršyti 10“, – teigia ji.

Laukia šilumos banga

Vis dėlto jau sekmadienį, sako A. Gilytė, galima ruoštis maloniems pokyčiams – į Lietuvą plūstelės šilumos banga.

„Sekmadienį turėtų įsivyrauti aukšto slėgio laukas – jau galime ruoštis posūkiui. Kitos savaitės pradžioje oro srautas pasisuks iš Pietų ir staigiai į Lietuvą plūstelės šilti, sausi, saulėti orai. Dienos temperatūra šoktelės iki 15 laipsnių, toliau šiluma turėtų stiprėti. Gali būti, kad oras sušils ir daugiau nei 15 laipsnių“, – geromis žiniomis dalijosi pašnekovė.

Tiesa, anot jos, nereikėtų tikėtis, kad šiluma laikysis ilgai, nes balandžio orai paprastai būna permainingi.

„Paprastai ilgai nesilaiko. Turbūt trejetą ketvertą dienų. Paskui vakarų srautas vėl gali atplukdyti truputį vėsesnę bangą. Ir toliau orai bus besikaitaliojantys.

Nuolat taip nebūna. Liaudis ir sako: balandis – apgaulingas mėnuo. Čia šiluma, čia saulė šviečia, o čia atplaukia debesys, kartais atneša ir šlapdribą. Šiaurinės platumos dar neįšilusios, todėl neretai pasisuka ir srautai, vėl atplukdo ir šaltį, ir sniegą. Bet paprastai tokie dalykai jau būna trumpalaikiai“ – sakė A. Gilytė.

Sinoptikė teigė, kad tokie šilumos įsiveržimai balandžio pradžioje – įprastas reiškinys. Yra buvę ir tokių metų, kai pirmomis dienomis temperatūra Lietuvoje kilo daugiau nei 20 laipsnių.

„Nieko labai stebėtino. Balandžio pirmomis dienomis aukščiausia temperatūra yra buvusi net 22–24 laipsniai. Čia buvo 2017 m., 1961 m. balandžio 7 dieną Vilniuje, Varėnoje buvo 25 laipsniai šilumos. Ta šiluma balandį neretai pakyla iš pietinių platumų ir atkeliauja iki mūsų“, – prisiminė A. Gilytė.