Vilniaus universiteto Santaros klinikose miręs žmogus, tapęs aštuntąja koronaviruso auka, buvo senyvo amžiaus pacientas, prieš dvi dienas atvežtas iš Ukmergės ligoninės Slaugos skyriaus.

Tai BNS patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė. Ji sakė, kad mirusysis į Vilnių savaitgalį buvo atvežtas Ukmergės ligoninėje išplitus infekcijai, kaip ir dar šeši Slaugos skyriuje gulėję asmenys.

„Jis yra vyresnio amžiaus, atvežtas iš Ukmergės. Ukmergės ligoninės Slaugos skyriaus visiems pacientams buvo atlikti tyrimai, keletui jų nustatyti teigiami COVID-19 tyrimai, jie buvo pervežti į Santaros klinikas, kad nepasklistų infekcija. Iš viso pervežtų yra septyni“, – BNS sakė R. Lingienė.

Anot jos, vyras į ligoninę atvežtas sekmadienį, jis buvo sunkios būklės, kiti asmenys į Vilnių atvežti vėliau.

R. Lingienės vertinimu, sprendimas pervežti žmones, siekiant užtikrinti kitų pacientų saugumą, buvo teisingas. Specialistė pripažįsta, kad pervežtieji yra „didelėje rizikos grupėje dėl savo amžiaus ir lėtinių sveikatos problemų“.

Ukmergės ligoninės vadovas antradienį išplatino viešą kreipimąsi, kuriame papasakojo apie padėtį jo gydymo įstaigoje. Antradienio ryto duomenimis, šioje ligoninėje yra 28 koronavirusu užsikrėtę darbuotojai.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Šalyje paskelbus karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Delfi primena, kad kovo 28 d. Lietuvoje buvo užfiksuoti du mirties atvejai dėl koronaviruso. Vienas jų Klaipėdoje, kitas – Ukmergėje.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas skelbė, jog mirė Akių ligų skyriuje gydytas pacientas, šią mirtį patvirtino ir SAM.

Koronaviruso infekcija šeštadienio naktį buvo nustatyta ir Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojui.

Dar vienas pacientas, kuriam buvo nustatytas koronavirusas, šioje ligoninėje mirė ir ketvirtadienį.

Ligoninės vadovas Vinsas Janušonis teigė, kad asmuo sirgo ir kitomis sunkiomis ligomis. V. Janušonio teigimu, COVID-19 užkratas ligoninėje galėjo paplisti dėl šia infekcija užsikrėtusio vienos medikės vyro. Nei pastarasis, nei jo sutuoktinė medikė nesilaikė saviizoliacijos.

Baltijos šalyse iki antradienio vidurdienio iš viso patvirtinti 1676 naujojo koronaviruso atvejai, septynios mirtys užfiksuotos Lietuvoje, keturi – Estijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinti 533 atvejai, atlikta 11280 tyrimų, mirė 7 žmonės.

Latvija: patvirtinti 398 atvejai, atlikti 14807 tyrimai.

Estija: patvirtinti 745 atvejai, atliktas 12401 tyrimas, mirė 4 žmonės.