Vogimo iš ligoninių „tradicija“

„Pacientai Kauno ligoninėse masiškai vagia kaukes ir dezinfekcinį skystį, vietoje jo į buteliukus pripila vandens“, – tokie skaitytojų pastebėjimai pasiekė portalo „Delfi“ redakciją.

Kokia situacija yra iš tikrųjų, kaip pavyksta medikams išsaugoti dabar aukso vertės prekėmis tapusius respiratorius, kaukes, kitas apsaugos priemones?

„Ši problema tikrai egzistuoja, vogimas iš ligoninių – iki šiol neišgyvendinto sovietinio mentaliteto pasekmė. Tiesa, labai abejoju, ar tikrai pacientai vagia dezinfekcinį skystį ir į jo buteliukus pripila vandens. Pagalvokime logiškai, kur ligoniui tą skystį padėti? Išgerti juk negalima... Manau, kad šia veikla, vagiliavimu, užsiima pagalbinis personalas, slaugytojos, valytojos... Tai vyko iki šiol, vyksta ir dabar, o esant dabartinei situacijai šie procesai ko gero dar labiau suintensyvėjo“, – portalui „Delfi“ sakė vienos Kauno ligoninės chirurgas.

Tai, kad egzistuoja įvairių priemonių vogimo problema, minėjo ir Kauno poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

Jis prisiminė, jog kelias Kauno poliklinikas sujungus į vieną, centralizuotą įstaigą, jose labai ženkliai skyrėsi įvairių apsaugos priemonių sunaudojimas. Pradėjus jas išduoti centralizuotai, kontroliuoti sunaudojimą, šie skaičiai ženkliai sumažėjo.

Tualetinis popierius ir popierinės nosinaitės

Vagia ir tualetinį popierių, muilą bei rankšluosčius

Kauno poliklinikos vadovas sakė, jog dabartinėje situacijoje, kai stringa apsaugos priemonių tiekimas, o jų reikia kasdien, tenka itin preciziškai skaičiuoti turimas atsargas.

„Situacija kinta kiekvieną dieną, todėl mes įsivedėme tvarką, jog apsaugos priemonės kiekvieną dieną inventorizuojamos. Kiekvieną rytą per susirinkimus mes matome, kiek ko turime“, – sakė P. Kibiša.

Jis minėjo, kad apsaugos priemonių panaudojimas kartais gali būti labai sunkiai prognozuojamas. Sunku nuspėti kiek viena ar kita gydymo įstaiga sulauks karščiuojančių pacientų.

„Vagysčių pasitaikydavo ir ramiuoju laikotarpiu. Dingsta tualetinis popierius, muilas, rankšluosčiai. Kartais sulaukiame priekaištų, jog tualetuose jų tiesiog nėra...

Dabar pacientų žymiai mažiau, tai mažiau šių priemonių ir sunaudojama. Nors ne vien pacientai tai daro, kartais „prasisuka“ ir personalas. Stengiamės tai kontroliuoti, kad mastai būtų kuo mažesni“, – sakė Kauno poliklinikos vadovas P. Kibiša.

Jis patikslino, kad apsaugos priemonės pasirašytinai išduodamos skyrių vyr. slaugytojoms, kurios ir atsako už jų panaudojimą.

Po kaukių vagysčių bumo suprato – ligoninė liks be atsargų

Kauno klinikinėje ligoninėje, kur gydomi COVID-19 infekuoti pacientai dirbanti rezidentė pasakojo, kad apsaugos priemonių – kaukių bei respiratorių dingimas prasidėjo dar nepaskelbus visuotinio karantino.

„Padalinyje, kuriame dirbu, regis jų buvo užtektinai, tad buvome pakankamai ramūs. Vadovai nusprendė, jog kaukės turi būti laikomos taip, kad bet kuris darbuotojas jomis galėtų lengvai pasinaudoti, bet situacija pasikeitė po vieno savaitgalio“, – sakė jauna medikė.

Rezidentė minėjo, kad pirmadienį į darbą atvykę medikai pastebėjo, jog beveik nebeliko kaukių. Anot jos, savaitgalis buvo ramus, pacientų visai nedaug, tad tapo akivaizdu – jas galėjo pasiimti personalo darbuotojos. Ji nesiryžo spėlioti, kas konkrečiai „pasidarbavo“, tik užsiminė, jog medikų akys krypo link slaugytojų ir valytojų.

„Tada buvo pasakyta, jog nuo šiol griežtinamas apsaugos priemonių išdavimas. Nes su tokiais sunaudojimais, o tiksliau vogimo mastais, kurie buvo užfiksuoti tik per vieną savaitgalį, atsargos pasibaigs labai greitai ir jų visai neturėsime“, – prisiminė rezidentė.

Ligoninė ruošiasi infekcijos šuoliui

Tai, kad ligoninėje sugriežtinta apsaugos priemonių išdavimo tvarka bei jų apskaita patvirtino Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

„Apsaugos priemonių turime nemažai, daug jų perkama, taip pat paaukojama medikams. Tačiau nemažai ir sunaudojama, todėl kasdien akylai stebime, kiek atsargų turime“, – sakė S. Tvirbutas.

Visiems ligoninės darbuotojams nurodyta darbe dėvėti apsaugines kaukes, o kontaktuojantys su infekuotais ar įtariamais pacientais turi kur kas rimtesnes, specialias apsaugos priemones.

„Šiuo metu personalo turime nedaug, nes tie darbuotojai, kuriems nereikia būti ligoninėje, į darbą neina, dirba iš namų. Dirbame trečdaliu pajėgumų, priimami tik pacientai su ūmiais susirgimais, nevyksta planinės operacijos ir konsultacijos“, – minėjo S. Tvirbutas.

Jis taip pat pat minėjo, kad ruošiantis galimam COVID-19 protrūkiui, reorganizuotas ligoninės darbas: įrengtas izoliuotas reanimacijos skyrius, kuriame tektų gydyti infekuotus pacientus. Tai pat ruošiamasi atvejams, kai tektų priimti COVID-19 užsikrėtusias gimdyves.

Kauno klinikos

Kauno klinikose norima visus aprūpinti būtinomis apsaugos priemonėmis

Kauno klinikų atstovė spaudai Eglė Audickaitė minėjo, jog su apsaugos priemonių dingimo problema dar nėra susidurta.

„Asmens apsaugos priemonės ligoninėje laikomos darbuotojams prieinamose vietose, kuriose pašaliniai asmenys nesilanko. Kita vertus, tikime pacientų sąmoningumu ir noru bendradarbiauti šiuo visiems – ir sveikatos priežiūros specialistams, ir pacientams – sudėtingu laikotarpiu.

Dabar mūsų pagrindinis tikslas – kad visi Kauno klinikų darbuotojai būtų aprūpinti visomis būtinomis asmens apsaugos priemonėmis“, – sakė Kauno klinikų atstovė E. Audickaitė.