„Mes turime skirtingas nuomones dėl to, ar Seimas turėtų dirbti nesusirinkdamas. Mūsų frakcijoje vyrauja nuomonė, kad nieko keisti nereikia. Mes dauguma balsuosime tikrai prieš tai“, – antradienį prieš plenarinį posėdį sakė jis žurnalistams.

R. Karbauskis teigė nesuprantąs, kodėl parlamentas negali per karantiną susirinkti ir posėdžiauti.

„Kas atsitiko tokio, dėl ko mes negalime rinktis ir balsuoti Seime? Konstitucijoje labai aiškiai pasakyta, kaip Seimas tai turi daryti, ir užtikrinti tai, kad Seimas per atstumą atliktų tam tikras savo pareigas, tai neužtektų tik kompiuterinės įrangos“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas.

Opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas taip pat tvirtino, kad Seimas privalo dirbti per karantiną.

„Seimas turi dirbti ir duoti esminius nurodymus Vyriausybei, o ne tarnauti Vyriausybės poreikių tenkinimui. Šiandien susiklostė tokia institucinė konfliktinė situacija, kuri, mano manymu, yra antikonstitucinė ir antidemokratinė, kai Vyriausybė skelbia ekstremalią padėtį ir Seimas Vyriausybei reikalingas tik tada, kai Vyriausybė parengia įstatymų projektus, kuriuos Seimas turi priimti. Mūsų, liberalų, įsitikinimu, Seimas turi dirbti nuolatos“, – žurnalistams sakė E. Gentvilas.

„Mes šiandien matome, kad Vyriausybė bando perimti valdymo galias, administravimo galias Lietuvoje, o Seimas lieka tarnaitės vietoje“, – tvirtino liberalas.

Jo įsitikinimu, Vyriausybės paskelbta ekstremali situacija turi būti patvirtinta parlamente.

Į antradienio Seimo posėdžių darbotvarkę įtraukta Seimo statuto pataisa, tačiau jos projektas antradienio rytą dar nebuvo registruotas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pirmadienį pranešė inicijuojantis, kad susidarius ekstremaliai situacijai parlamentas turėtų galimybę priimti įstatymus ir kitus teisės aktus nuotoliniu būdu.

Mišriai Seimo narių grupei priklausant Aušrinė Armonaitė yra registravusi Seimo statuto pataisą, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją, Seimo valdyba „prireikus duoda pavedimus organizuoti nuotoliniu būdu Seimo posėdžius“.

Šiuo metu nuotoliniu būdu galima organizuoti tik Seimo valdybos, komitetų ir komisijų posėdžius.

Dėl koronaviruso plitimo Vyriausybė kovo 16 dieną šalyje paskelbė karantiną, o kiek anksčiau – ekstremalią situaciją.

Nuo karantino paskelbimo plenariniai Seimo posėdžiai vyksta nenuolat, nenumatytus posėdžius šaukia Seimo valdyba.