V. Pranckietis teigė, kad Seimas, galimai, kreipsis į Konstitucinį teismą (KT) ir klaus, ar Seimo posėdžiai gali vykti nuotoliniu būdu.

„Toliau yra labai svarbus tas projektas, kurį teikiame su frakcijų seniūnais – dėl galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Nuogąstaujama dėl atitikimo Konstituciniu pagrindu, tai inicijuotume kreipimąsi į Konstitucinį teismą, kad būtų aiškiai atsakyta, kad tai atitinka Konstituciją ir galima taip dirbti“, – apie galimą Seimo darbą nuotoliniu būdu kalbėjo Seimo pirmininkas.

Jis teigė, kad šis Seimo posėdis, kuris vyks antradienį, bus neeilinis.

„Netradicinis būdas šio posėdžio yra tuo, kad mes nekviečiame daug Seimo narių į salę pateikimo metu, tik tie, kurie suinteresuoti (…). Kad salėje nesusirinktų daug žmonių. O po to bus balsavimas, į jį pakviesime daugiau narių, visus balsavimus vienu metu stengsimės daryti“, – kalbėjo jis.

V. Pranckietis teigė, kad algos turėtų didėti visiems su karantinu susiduriantiems medikams.

„Šiandien yra du projektai, abu teikiami, ten numatyta medikams, tokios, karantino situacijos metu, priedus jiems mokėti nuo 50 iki 100 procentų algos dydžio. Manau, kad tie, kurie dirba su karantinu, jie visi įeina, visi medicinos darbuotojų“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

„Mano žiniomis Dainius Gaižauskas yra pasitikrinęs, atlikęs testą. O kiti yra izoliacijoje“, – apie Seimo kanceliarijos darbuotojos užsikrėtimą koronavirusu sakė V. Pranckietis.

Nuotolinio Seimo darbo nepalaiko

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad frakcijos dauguma palaiko tolimesnį darbą Seimo patalpose, o ne nuotoliniu būdu.

„Mes nelabai suprantame, kodėl mes neturime rinktis ir balsuoti Seime“, – tikino R. Karbauskis.

„Nei verslas, nei Seimas, niekas dabar neturi taupyti. Kuo dabar bus išleista daugiau pinigų, tuo mes mažesnę krizę turėsime. Svarbiausia, kad vartojimas nesumažėtų“, – kalbėjo LVŽS vadovas.

Seimas privalo dirbto nuolatos

Eugenijus Gentvilas žurnalistams sakė, kad yra įsitikinęs, kad Seimas turi dirbti nuolatos.

„Seimas privalo dirbti, konsultuotis su Vyriausybe, o ne tapti patarnaujančiu Vyriausybės organu. Bet kurį įstatymo projektą, kurį mes paimsime, matysime, kad Vyriausybė stengiasi perimti valdžią, o Seimas lieka tarnaitės vietoje“, – kalbėjo liberalas E. Gentvilas.

Jis teigė, kad Seimui nepaliekant pakankamai atsakomybės ir darbų, atrodo, kad politinės partijos nebėra reikalingos. O taip bus paveikti ir artėjantys Seimo rinkimai.

Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad turėtų būti numatytas būdas Seimui dirbti nuotoliniu būdu, jei to prireiktų.

Tik baudų griežtinimo neužtenka

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad tik bandymas griežtinti baudas, gali nepasiekti reikalingo rezultato.

„Matosi, kad po praeitos savaitės jau šiek tiek trinasi ribos tarp įstatymų projektų, kurie yra būtini krizei spręsti, o kiti jau darosi tėkmė. Atkreipčiau dėmesį į tuos projektus, kuriais tik didinamos baudos, susidaro įspūdis, kad negebant kokiomis priemonės užtikrinti žmonių saviizoliacijos, mano, kad didesnės baudos turėtų atgrasyti. (…) Jei valstybė neskiria atitinkamo dėmesio, baudų gali neužtekti“, – kalbėjo G. Landsbergis.