Anot jų, tiek kultūrininkai, tiek sportininkai baiminasi, kad praeitą penktadienį priimtas sprendimas gali juos paversti socialiai pažeidžiamais asmenimis.

Kauno konservatorių lyderė Jurgita Šiugždinienė teigia sulaukusi ne vieno skambučio, kad treneriai ir kultūros darbuotojai verčiami pasiimti atostogas, o jei jų neturi – išeiti į prastovas.

„Nuo šiandien Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu uždaro sporto ir kultūros įstaigų visas veiklas. Darbuotojai yra paprašyti išeiti atostogų arba forminti prastovas. Gavau ne vieną skambutį, kad šis įsakymas išėjęs penktadienį ir žmonės yra spaudžiami išeiti atostogų. Manau, kad tai labai jautrus klausimas, kadangi tie, kurie neturi apmokamų atostogų, gaus tik 50 proc. atlyginimo, jei išeis į prastovas, o šių sričių darbuotojų atlyginimai ir taip labai maži. Žmonės turi mažus vaikus, taip pat yra ir vienišų tėvų, kuriems atostogos yra labai svarbios. Iš principo šie žmonės tampa socialiai pažeidžiami“, – Eltai teigė J. Šiugždinienė.

Konservatorė stebisi, kad būtent šių žmonių sąskaita bandoma savivaldybėje sutaupyti lėšų. J. Šiugždinienė atkreipia dėmesį, kad daugelis šių žmonių yra išlaikomi iš savivaldybės biudžeto. Pasak jos, reikėtų peržvelgti būtent kitas biudžeto eilutes.

„Teatrai, pavyzdžiui, per karantino laikotarpį gali susitvarkyti savo patalpas, bibliotekos gali peržiūrėti savo fondus ir pasiruošti renginiams bei taip toliau. Manau, būtų prasmingiau mažinti savivaldybės komandiruočių biudžetą, kuris yra tikrai didelis.

Arba turizmo veiklas, kurios tikrai neįvyks, bei apskritai perskirstyti biudžetą ir šioje situacijoje geriau investuoti į žmogų, nes dabar mes juo turime ir pasirūpinti. Mes verslui gi rengėme visą paketą, kaip išsaugoti žmones. Tai turime ir viešajame sektoriuje dirbančiais žmonėms pasirūpinti, nes jiems negalioja 90 proc. valstybės dengiamos prastovos“, – teigė ji.

Atitinkamai konservatorė kelia klausimą, jeigu stabdomos kultūros bei sporto įstaigų veiklos, tai šių sričių specialistai savivaldybėje taip pat turėtų išeiti atostogų ar imti prastovas.

„Jeigu jau užsidaro kultūros ir sporto įstaigos, tai darbo mažės visiems savivaldybės tarnautojams. Tai kodėl fokusas tik į sporto ir kultūros įstaigų darbuotojus? Tai tokiu atveju ir savivaldybės administracija turėtų išeiti atostogų“, – sakė ji.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas: natūralu, kad visi patirs nepatogumų

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis tuo metu Eltai teigė, kad krizės metu visi sričių specialistai patirs nepatogumų. Sprendimą, anot jo, lėmė ir tai, kad šios kultūros ir sporto paslaugos šiuo metu taip pat negali efektyviai ir kokybiškai vykti.

„Kultūros įstaigos kaip simfoninis orkestras, mūsų kultūros centras, kurių pagrindinis tikslas – kultūrinių renginių organizavimas, akivaizdu, karantino laikotarpiu šie renginiai vykti negali. Sporto mokyklos mokyklų didžioji dalis veiklų vykti taip pat negali arba tokios, pavyzdžiui, plaukimo pamokos nuotoliniu būdu nesuplanuosi. Taip ir kitos sporto paslaugos kokybiškai ir efektyviai vykti negali. Pirmąsias savaites, kuomet šeimoms, tėvams ir vaikams didžiulis iššūkis persiorientuoti ir išmokti mokytis nuotoliniu būdu (...), ir šalia jiems siūlyti paslaugas neformaliojo vadinamojo švietimo arba kultūros, sporto būrelius lankyti nuotoliniu būdu turbūt jau būtų per didelis krūvis ir per sunku. Todėl buvo nuspręsta, kad karantino laikotarpiu organizuoti šias paslaugas būtų netikslinga“, – teigė jis.

T. Metelionis teigia, kad kultūros ir sporto veiklos galės pradėti veikti vasarą. Pasak jo, taip pat būtų nesąžininga kitų miestiečių atžvilgiu, kad savivaldybė savo įstaigos darbuotojams, kurie iš esmės dėl susiklosčiusios situacijos negali kokybiškai ir efektyviai teikti geros kokybės paslaugų, mokėtų įprastą darbo užmokestį tiesiog kaip paramą.

„Dėl socialinio pažeidžiamumo, suprantame, kad yra sunkus metas. Tikime ir turime informaciją, kad dauguma darbuotojų atostogas susikaupė ir, kaip įprasta, atostogauja vasarą, tik siūloma paatostogauti dabar, o vasarą siūlome dirbti ir lygiai taip pat sėkmingai užsidirbti ir tas pajamas gauti. Iš krizinio karantino laikotarpio, natūralu, kad visi patirs nepatogumų.

Matome, kas vyksta versle, taip pat žmonės netenka apskritai darbų ir ne tik į prastovas išeina, o neapmokamų atostogų išeina. Visus tai mažiau ar daugiau palies. Savivaldybė tiesiog savo įstaigos darbuotojams, kurie iš esmės dėl susiklosčiusios situacijos dirbti ir teikti geros kokybės paslaugų (nebegali –ELTA), mokėti įprastą darbo užmokestį tiesiog kaip paramą negali, – būtų nesąžininga kitų miestiečių sąskaita“ , – sakė jis.

T. Metelionis taip pat teigia, kad savivaldybėms darbuotojams, kurie atsakingi už kultūrinę bei sportinę veiklą, bus priskirtos kitos funkcijos arba jie taip pat išleisti atostogų.

„Dalis mūsų darbuotojų iš tų paminėtų padalinių dėl susiklosčiusios situacijos turi mažiau darbo krūvio, jų funkcijos perskirstytos ir jie dirba mūsų ekstremalios situacijos darbo grupėje. Artimiausiu metu taip pat bus peržiūrima visa savivaldybės administracija ir bus identifikuotos funkcijos ir pareigybės, kurių negalime efektyviai vykdyti. Ir kaip kitoms įstaigoms bus siūloma darbuotojams pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis arba būsim priversti taip pat leisti į prastovas“, – sakė jis.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas taip pat teigė, kad artimiausiu metu biudžetas bus peržvelgiamas iš esmės.

„Šiuo metu rengiamas biudžeto patikslinimas, performavimas, renkama informacija ir visur žiūrima, kur sutaupyti. Tikrai paslaugų stabdymas nėra lėšų taupymas. Sutaupyti žymiai ženkliau galima peržiūrint biudžeto investicinius, infrastruktūrinius projektus ir kitas eilutes. Tai tas yra daroma. Per kitą tarybos posėdį ir dar kitą bus teikiamas biudžeto tikslinimas ir bus mažinamos išlaidos tikrai ne tik mūsų biudžetinių įstaigų sąskaita“, – sakė jis.