Vaizdo įrašu buvo pasidalinta „Instagram“ paskyroje, jį pamatę atsakingi piliečiai persidalino feisbuke ir pranešė, kad visa informacija perduota epolicijai.

Skandalingą įrašą pamatę „Instagramo“ vartotojai sunerimo, kad kai Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse įvesto karantino metu būtina laikytis Vyriausybės paskelbtų nurodymų, gali dėtis tokie dalykai visiems prieinamoje erdvėje.

Jaunuoliai ne tik grasino žmonėms juos „papjausią“ ar „su peiliu perpjausią galvą“, jei jie skųsis, bet ir spjaudė autobuso viduje. Šiuo metu, kai COVID-19 virusas plinta ir nuo jo infekcijos Lietuvoje ir visame pasaulyje miršta tūkstančiai žmonių, toks elgesys, jų nuomone, nepateisinamas.

Vaikinai taip pat galimai vartojo alkoholį ir daug keikėsi.

Pasak šokiruotų žmonių, tokie piliečiai yra pavojingi visuomenei ir pastaroji turi suprasti, kad važinėti viešuoju transportu reikia atsakingai ir atsargiai, kadangi niekada negali žinoti, kas važiavo prieš tai.

Vilniaus „Susisiekimo paslaugų“ Komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė informavo, kad už kelionių viešuoju transportu kokybę yra atsakingai tiek sostinės vežėjai, o prireikus įsitraukia ir policija.

„Už tokį viešosios tvarkos viešajame transporte pažeidimą gresia administracinė atsakomybė. Tokie atvejai, kai keleiviai kenkia ir netinkamai elgiasi, yra perduodami policijai - vairuotojai praneša apie pažeidimus Eismo valdymo centrui, o šie iškviečia pareigūnus. Šis atvejis, mūsų žiniomis, taip pat perduotas policijai.

Viešojo transporto vairuotojai pirmiausia yra atsakingi už saugų keleivių vežimą, todėl labiausiai koncentruojasi į vairavimą, kelio ir eismo situacijų stebėjimą, o pagal galimybes prižiūri ir bendrą tvarką transporto priemonės viduje. Viešasis transportas yra atviras visiems keleiviams. Jiems galioja bendros Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniuje taisyklės. Žinoma, viešuoju transportu kasdien keliauja labai įvairių socialinių grupių keleivių, todėl natūralu, kad pasitaiko įvairių situacijų“.

Atstovės teigimu, pagal minėtas taisykles vairuotojai, kontrolieriai turi teisę nepriimti arba artimiausioje stotelėje išlaipinti neblaivius keleivius, apsvaigusius nuo psichiką veikiančių medžiagų ir tuo pačiu sudrausminti keleivius, paprašyti keleivių transporto priemonėje netriukšmauti, nešiukšlinti ir kitaip negadinti transporto priemonės paviršių, laikytis taisyklių.

„Apie pastebėtą netinkamą elgesį keleiviai turėtų informuoti vairuotoją. Pačių keleivių taip pat prašome sąmoningumo ir atsakomybės. Bendra atmosfera ir viešojo transporto patrauklumas priklauso ir nuo to, kokią patys aplinką kuriame“, – paaiškino M. Bielinytė.

Ji taip pat nurodė, kad šiuo laikotarpiu viešojo transporto priemonės dezinfekuojamos intensyviau, stiprinami su keleivių, vairuotojų, kontrolierių sveikatos apsauga, higiena susiję sprendimai. Mieste taip pat veikia mobilios dezinfekcijos brigados, autobusai ir troleibusai galiniuose punktuose valomi po kiekvieno maršruto reiso.

„Šiuose punktuose transporto priemonėse liečiamų paviršių dezinfekciją atlieka tiek vežėjai, tiek UAB „Grinda“ brigados. Naktį viešojo transporto parkuose dezinfekuojamas visas transporto priemonės salonas. Be to, dezinfekuojamos ir viešojo transporto stotelės. Keleiviai dezinfekuotis rankas gali ir autobusų, troleibusų viduje, prie vidurinių durų – tai daryti rekomenduojama kaskart įlipus ir išlipus iš viešojo transporto. Aktyviausiose stotelėse keleivių srautus reguliuoja viešojo transporto kontrolė“, – teigė ji.

Specialistės teigimu, viešuoju transportu keleiviams primenama vykti tik į maisto, vaistų prekybos vietas, sveikatos priežiūros centrus (tik būtinoji pagalba), darbą, jei nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Taip pat – laikytis atstumo, įlipus užimti sėdimas vietas, kiek įmanoma – sėsti šachmatine tvarka, nesėdėti vienas prieš kitą, vairuotojų darbo vietos yra atskirtos įspėjamosiomis juostomis, įlipimas ir išlipimas pro priekines duris draudžiamas.

„Be to, vairuotojai viešajame transporte laikinai neprekiauja vienkartiniais popieriniais bilietais“.

Papildyta policijos komentaru

Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorovskaja antradienį „Delfi“ informavo, kad chuliganų tapatybė nustatyta ir Vilniaus m. trečiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 284 str. už Viešosios tvarkos pažeidimą.

Pagal šį str. numatoma, kad tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Taip pat abu jaunuoliai sulaikyti ir uždaryti į areštinę, yra 2000 ir 2001 m. gimimo. Paaiškėjo, kad buvo ir anksčiau teisti. „Ačiū visiems, kurie neliekate abejingi“, – dėkojo Lietuvos policijos atstovai.