Laikiname, prie ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus įrengtame patikros punkte, pirmadienį ir toliau tikrinami Ukmergės ligoninės medikai, turėję kontaktų su užsikrėtusiais COVID-19, rašoma Ukmergės savivaldybės informacijoje.

Iš jau paimtų 282 ėminių, 10-čiai nustatytas užsikrėtimas koronavirusine infekcija, informuoja savivaldybė.

Taigi šiai dienai iš viso turime jau 18 ukmergiškių medikų, kuriems patvirtintas COVID-19.

Šiandien dar bus patikrinti paskutiniai 50 medikų pagal vadinamą „kontaktinį sąrašą“.

O tada bus testuojami visi kiti, be išimties ir nepriklausomai nuo užimamų pareigų, ligoninės darbuotojai. Priminsime, kad Ukmergės ligoninėje iš viso dirba 460 žmonių.

Po to savo eilės sulauks Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro medikai - pradedant Greitosios medicinos pagalbos skyriaus darbuotojais ir baigiant visais kitais likusiais, taip pat be jokios išimties ir nepriklausomai nuo užimamų pareigų. Iš viso bus tikrinama 160 Ukmergės PSPC dirbančių žmonių.

Patikrinus visus Ukmergės ligoninės ir Ukmergės PSPC darbuotojus, vėliau bus organizuojamas patikrinimas ir privačiose gydymo įstaigose dirbantiems medikams. Jų skaičiai šiuo metu tikslinami.

Užsikrėtę 44 medikai

Šiuo metu, remiantis sekmadienio dienos duomenimis, koronavirusu užsikrėtę 44 medikai, sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos priežiūros departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

„Kalbant apie medikus (...), iš viso serga 44 medikai, vakar dienos duomenimis: 14 – Vilniuje, 8 – Ukmergėje, Kaune – 4, Klaipėdoje – 15, Panevėžyje – 3. 545 medikai šiuo metu yra saviizoliacijoje. Kalbant apie Ukmergę, ligoninę, kurioje dirba 441 darbuotojas, tai yra 355 gydytojai ir kitas medicinos personalas. Nuo kovo 25 dienos (...) 228 Ukmergės medikams yra paimti mėginiai: 8 – teigiami, 84 – neigiami“, – LRT radijui sakė SAM atstovas.

Jo teigimu, dėl likusių medikų atsakymų dar laukiama.

„Taip pat yra priimtas sprendimas tirti visus medikus. Šiuo metu pačios gydymo įstaigos sudaro prioritetinę eilę medikų, kurie pirmiausia bus tiriami, ir jokių kliūčių medikų tyrimams šiuo metu nėra“, – sakė jis.

Tyrimus atliks keturios privačios gydymo įstaigos

Keturių privačių gydymo įstaigų laboratorijos galbūt jau nuo pirmadienio galės atlikti tyrimus dėl koronaviruso, sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos priežiūros departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

„Šiuo metu yra 6 valstybinės laboratorijos, kurios atlieka (tyrimus dėl koronaviruso. – ELTA). Jų didžiausias pajėgumas, kuris buvo pasiektas, – 1,5 tūkst. mėginių ištyrimas per dieną (...) Taip pat jau yra priimtas sprendimas dėl 4 privačių gydymo įstaigų laboratorijų, kurios taip pat turės teisę atlikti tyrimus dėl COVID-19“, – LRT radijui pirmadienį sakė jis.

Pasak A. Ščeponavičiaus, šios laboratorijos galimai pradės veikti jau pirmadienį, blogiausiu atveju – šią savaitę.

„Priimtas sprendimas, šiuo metu rengiami operacijų vadovo dokumentai ir visi kiti leidimai, kurie būtini, derinama su nacionaline laboratorija, kuri yra koordinuojanti laboratorija tyrimų paėmimams.

Validacijos klausimai, ir tiesiog jos jau šią savaitę, netgi šiandien, galbūt pradės dirbti“, – tikino SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento direktorius.

Jis teigė nežinantis, koks yra minėtų privačių gydymo įstaigų laboratorijų pajėgumas, bet kartu patikino, kad atliekamų tyrimų apimtys žymiai padidės.