„Aš manau, kad mes padarėm viską, kad įtikintumėm (Seimo narius – BNS), raštu ir žodžiu šiandien, dar kartą pabrėžiu – VSD veikė įstatymo ribose, jokie įstatymai nebuvo pažeisti ar sulaužyti“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė D. Jauniškis.

D. Jauniškis pirmadienį atsakė į situaciją VSD nagrinėjančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narių klausimus.

Komitetas tyrimo ėmėsi VSD aukštam pareigūnui pranešus apie galimai neteisėtai rinktą informaciją. Jau pirmadienį komitetas planuoja patvirtinti ir tyrimo išvadą.

Į klausimą, ar 80 tūkst. patikrų per metus esąs adekvatus skaičius, VSD vadovas tvirtino, kad pusė jų „susiję su migracijos klausimais“.

„Tos patikros susijusios tiek su migracijos klausimais, ten pusė turbūt su tuo susiję, su visokių juridinių asmenų patikrinimu, toks skaičius ir susidaro, tai absoliučiai nesusiję (visos patikros – BNS) su rinkimais“, – teigė D. Jauniškis.

NSGK aiškintis situaciją VSD pradėjo, kai buvęs komiteto vadovas ir dabartinis narys Vytautas Bakas kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas pradėti parlamentinį tyrimą pagal pranešėjo informaciją apie galimai neteisėtai VSD rinktą medžiagą.

VSD pareigūnas buvo informavęs tuometinį NSGK pirmininką V. Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad griežtai laikosi įstatymų ir informaciją tikrinti galėjo galėjo vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

Seimo komitetui pateikus išvadą, prezidentas Gitanas Nausėda žada savo sprendimą dėl kandidato vadovauti VSD.

Anksčiau prezidentas yra minėjęs, kad svarsto kelis kandidatus, tarp jų – ir galimybę antrajai kadencijai skirti dabartinį žvalgybos vadovą D. Jauniškį. Jo kadencija baigiasi balandžio 13 dieną.

VSD direktorių penkerių metų kadencijai Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.