„Tarėmės labai daug su teisininkais, kaip būtų galima įgyvendinti, kad Seimas galėtų priimti sprendimus nuotoliniu būdu. Tai būtų labai svarbu“, – pirmadienį per tiesioginę transliaciją feisbuke teigė parlamento vadovas.

„Tarkime, jeigu tektų izoliuotis daugumai Seimo narių, kaip tada galėtume surinkti kvorumą, nes Seimas turi turėti kvorumą, ypač priimant įstatymus ne mažiau kaip 71 balsuojantis turi būti“, – pridūrė jis.

V. Pranckietis vylėsi, kad parlamentas priims atitinkamas Seimo statuto pataisas.

Antradienį parlamentas renkasi į nenumatytą posėdį. Jo darbotvarkėje minėto projekto nėra, tačiau pirmadienį popiet posėdžiausianti Seimo valdyba gali papildyti plenarinių posėdžių darbotvarkę.

Mišriai Seimo narių grupei priklausant Aušrinė Armonaitė yra registravusi Seimo statuto pataisą, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją, Seimo valdyba „prireikus duoda pavedimus organizuoti nuotoliniu būdu Seimo posėdžius“.

Šiuo metu nuotoliniu būdu galima organizuoti tik Seimo valdybos, komitetų ir komisijų posėdžius.

„Įsivaizduokite, Seime dabar yra 60 proc. žmonių virš 60 metų, tai yra rizikos grupės, plius dar jeigu turime lėtinių ligų, atsiranda taip, kad rizikos grupėje gali būti daugiau nei pusė Seimo. Tiesiog Seimas negalėtų susirinkti, jeigu negalėtume spręsti nuotoliniu būdu“, – pirmadienį sakė V. Pranckietis.

Anot jo, Seimo nuotoliniam darbui neprieštarauja ir konstitucinės teisės specialistai, nes „Konstitucija nenurodo, kaip Seimas turėtų priimti sprendimus“.

Dėl koronaviruso plitimo Vyriausybė kovo 16 dieną šalyje paskelbė karantiną, o kiek anksčiau – ekstremalią situaciją.