„Turėtume grįžti prie diskusijos, ir tų įstatymo projektų jau buvo daug pateikta, mes visada abejojame elektroninio balsavimo galimybėmis, bet manau, kad prie tos diskusijos turėtume sugrįžti. Jeigu kas nors imtųsi iniciatyvos, tie, kurie buvo autoriais įstatymo 2013 ir 2018 metais, tai galėtų būti aktyvesni, ir galbūt mums reikėtų spręsti šio viruso akivaizdoje elektroninio balsavimo saugumą, ir galbūt iš naujo svarstyti tuos klausimus. Bet tas klausimas kol kas nėra nieko aptartas“, - sakė V. Pranckietis.

Delfi primena, kad Seimo rinkimai vyks šių metų spalį.

Spręs dėl reprezentacinių lėšų naudojimo

Parlamento vadovas sakė, kad Seimo Valdyba pirmadienį spręs dėl kanceliarinių išlaidų naudojimo. Bus sprendžiama, ar galima tas lėšas naudoti pirkimui apsaugos priemonių, kurios paskui būtų siunčiamos gydymo įstaigoms.

„Seimo nariai neturi teisės atsisakyti arba neatsisakyti (reprezentacinių išlaidų - „Delfi“). Toks yra konstitucinis sprendimas ir Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad tos išlaidos turi būti. Bet šiandien Seimo valdyboje yra pateikiamas klausimas dėl lėšų panaudojimo. Seimo nariai kreipiasi, kad galima būtų jas panaudoti perkant vienkartines apsaugos priemones. Tos lėšos keliaus gydytojų apsaugai“, - sakė V. Pranckietis.

Spręs dėl galimybės Seimui priimti sprendimus nuotoliniu būdu

Seimo pirmininkas yra vienas iš iniciatorių sprendimui, kad būtų galima sudaryti Seimui galimybes sprendimus priimti nuotoliniu būdu. Tačiau jis paaiškino, kad tam Seimas turi fiziškai susirinkti ir priimti reikalingas Statuto pataisas.

„Seime dabar yra 60 proc. žmonių, vyresnių kaip 60 metų, jie jau yra įrašomi į rizikos grupę. Plius - lėtinių ligų, tai gaunasi taip, kad jau rizikos grupėje gali būti daugiau kaip pusė Seimo“, - kalbėjo V. Pranckietis.

Jis taip pat pažymėjo, kad konstitucinės teisės ekspertai pažymi, kad Konstitucija nenurodo, kaip Seimas galėtų priimti sprendimus, todėl tiesiog reikia priimti Statuto pataisas.

Jau - daugiau kaip 400 viruso atvejų

Kaip jau Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra patvirtinti 484 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai. Šie duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 484, per vakar dieną ištirti 1467 ėminiai. Bendrai iki šiol iš viso ištirti 9891 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.