„Tai – skandalinga ir pasibaisėtina. Dar daugiau – tai nusikalstama! Ministras A. Veryga privalo nedelsdamas atleisti Kauno klinikinės ligoninės vadovą. Laukiu išsamių Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės ir atsakingų asmenų paaiškinimų. Labai tikiuosi, kad tai nėra ir ministerijos neveiklumo rezutatas, nes jei taip - atitinkami sprendimai tikrai bus priimti“, – teigė jis.

Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas BNS sakė, kad apsauginiai kostiumai kaupiami „juodai dienai“.

„Jie buvo panaudojami tik po vieną kartą einant pas tą patį pacientą. Jei stebimam pacientui diagnozuojamas COVID-19, visas sukauptas rinkinys iškart utilizuojamas. (...) Jei paaiškėja, kad pacientas neserga COVID-19, sukaupti kostiumai buvo atidedami saugojimui tam atvejui, jei pandemija išsiplėstų iki didelio masto ir imtų trūkti resursų“, – teigė S. Tvirbutas.

Anot jo, po kiekvieno vizito pas koronavirusu sergančius pacientus vienkartiniai kostiumai išmetami ir nekaupiami.

S. Tvirbuto teigimu, ligoninėje apsaugos priemonių „šiai dienai netrūksta“.

Į susidariusią situaciją sureagavo ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, savo Facebook paskyroje paskelbęs, jog dėl ligoninės vadovo bus pradėtas tyrimas.

„Jei tai tiesa, toks Kauno klinikinės ligoninės vadovo elgesys yra mažų mažiausiai neatsakingas. Dar daugiau – taip rizikuojama ne tik pacientų, bet ir infekcinių ligų skyriuje dirbančių medikų sveikata, sukeliant realų pavojų jiems visiems.

Naudojant tuos pačius vienkartinius rūbus gali užsikrėsti ne tik stebimi pacientai, bet ir medikai. Tai dirbtinai sukelta didžiulė rizika daugelio žmonių sveikatai, nes dirbant su pacientais, kurie stebimi, bet dar nenustačius jiems koronaviruso, yra didžiulis pavojus pavojingai infekcijai plisti.

Tai ne vieta ir ne laikas taupyti! Šiai gydymo įstaigai buvo skirta priemonių iš rezervo. O papildomai, kiek žinau, nebuvo kreiptasi.

Todėl reaguodami į situaciją imamės veiksmų. Pavesta atsakingiems SAM teisininkams, bendradarbiaujant su kitu įstaigos dalininku Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU), skubos tvarka atlikti tarnybinį tyrimą dėl šios situacijos. Tuo tarpu kol jis bus atliekamas, ligoninės vadovas nušalinamas nuo pareigų – jį laikinai pakeis vienas iš direktoriaus pavaduotojų.

Šiuo metu teisininkai rengia reikiamus dokumentus.

Greitai, pasibaigus tarnybiniam tyrimui, bus priimti ir atitinkami sprendimai dėl ligoninės vadovo.

Reikiamų asmens saugos priemonių su infekciniais pacientais dirbančios gydymo įstaigos turi, jų gauna iš rezervo, kai tik paprašo. Tad vienkartiniai rūbai neturi būti taupomi - nes jie yra vienkartiniai. Be to, nuolat perkamos asmens saugos priemonės, dar šį savaitgalį naujausia siunta pasieks jas", - rašoma ministro įraše.

Skandalas kilo po to, kad žurnalistė D. Žeimytė-Bilienė savo feisbuko paskyroje paviešino neįtikėtinus vaizdus dėl gydytojų dėvimų vienkartinių drabužių.

„Čia yra vienkartiniai rūbai, sudėti po gydytojų pamainos Kauno infekcinėje ligoninėje. Man rašo, kad sistema dabar ten tokia - nusirengi ir įdedi į maišą. Užrašai vardą. Atėjęs sekančią pamainą susirandi savo maišiuką ir rengiesi vėl.

Rengiesi dar kartą. Vienkartinius rūbus. Infekcinėje ligoninėje. Suprantat? Kosmosas kažkoks. Ligoninė taupo, nes nieko neturi. Žiūriu aš į tuos maišus ir galvoju - ar kas nors iš priimančių sprendimus realiai supranta kokioj, atsiprašau už tą žodį, šūdinoj situacijos yra mūsų medikai? Gal jiems reikia tuos rūbus atvežti ir paprašyti apsirengti, kad suprastų?“, – baisėjosi ji.