„Delfi“ redakcijai parašiusi moteris skundėsi nežmoniškomis sąlygomis, kurias iki šiol tenka išverti iš užsienio grįžusiems lietuviams. Pasak jos, užsienio reikalų ministerija (URM) paskelbė apie paskutinį reisą iš Talino į Lietuvą autobusu, kad sugrąžintų ten likusius tautiečius.

„Autobusas pajudėjo kovo 26 d., apie 19 val. vakaro, tačiau iki kovo 27 d. 12 val. keleiviai dar nebuvo pasiekę savo karantinavimosi vietų. Mus vežęs transportas buvo sustabdytas apie 1 val. nakties pasieniečių poste prie sienos. Lietuvos pasieniečiai susirinko keleivių pasus ir 6 valandas keleiviai nežinojo, kada bus tęsiama kelionė“, – tikino ji.

Pasak jos, prieš kelionę URM domėjosi, kokioje savivaldybėje Lietuvos piliečiai gyvena, ir buvo užtikrinta, jog bus suorganizuotas transportas, kuris išvežios po savivaldybes į jų karantinavimosi vietas.

„Tačiau šiandien, apie 7 valandą ryto, paaiškėjo, kad transportu nebuvo pasirūpinta. Iš keliautojų per visą naktį nebuvo paimtas ir testas dėl koronaviruso, o jis yra būtinas atvykusiems iš užsienio. Septyni lietuviai apie 7 valandą ryto buvo susodinti į šešiavietį mažą autobusiuką ir nuvežti į Saločių kultūros centrą. Apie jokį saugų atstumą tarp keleivių net nėra ką šnekėti. Grįžę lietuviai dar dabar ten laukia transporto iš savivaldybių, taip pat neaišku, kaip bus atliekamas koronaviruso testas.“

Moters teigimu, apie kokią griežtą tvarką ir karantinavimą galima šnekėti, jei svarbiausios valstybinės institucijos negali suteikti savo piliečiams saugaus grįžimo namo.

Dar vienas vyras į naujienų portalą kreipėsi dėl susidariusios situacijos Molėtuose. Šiame mieste įsikūrusiame viešbutyje „Gerugnė“ prieš savo valią yra uždaryti grįžusieji iš Norvegijos.

„Išėjimą saugo policija, iš šių lietuvių yra norinčių karantinuotis namuose, pasirašius specialų raštą, nes jie gyvena vieni. O jiems neleidžiama to padaryti, turi laukti uždaryti po keturis asmenis viename kambarėlyje. Manau, tokia situacija kelia didelę riziką užsikrėsti vieniems nuo kitų“, – aiškino redakcijai parašęs Sergejus.

Jis minėjo, kad, paskambinus Koronos karštąja linija, buvo atsakyta, jog Utenos miestas neturi vietų priimti mėginių, ir buvo paprašyta perskambinti po poros valandų.

„Po poros valandų perskambinus pasakė, kad registruotis negalima, nes tai daryti turi savivaldybė. Susisiekus su tais, kurie uždarė lietuvius į viešbutuką, ir perklausus, ar buvome užregistruoti į Uteną mėginiams atlikti, atsakė, kad dar ne, bet būsime vežami. Kai pasitikslinome, ar jie žino, kad turi registruoti savivaldybė, irgi nieko nežinojo. Matyt, šiandien ar rytoj būsime nuvežti ir bus pabučiuotos durys, o lietuviai kaip silkės statinėje vėl bus vežiojami vienu autobusiuku, kai vieni gyvenantys asmenys galėtų būti saugūs važiuodami savu automobiliu ir karantinavęsi vieni namuose“, – piktinosi vyras.

Sergejus taip pat pridūrė, kad apie jokius maisto davinius, kurie turėtų būti duodami izoliuotiems asmenims, karantiną vykdę asmenys nežinojo: „Kaip ir nežino apie naujus sprendimus, pasirašius tam tikrą raštą leisti karantinuotis namuose.“

Pakeista grįžusiųjų izoliavimo tvarka

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį pakeitė priverstinio karantino grįžtantiems iš užsienio tvarką – nuo šiol visi grįžusieji iš užsienio tikrinami dėl koronaviruso, žmonės bus paleidžiami izoliuotis į namus.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, nauji Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo A. Verygos sprendimai numato, kad patikrinimai grįžusiems bus atliekami tiek oro uostuose ir jūrų uoste, tiek ir pasienyje, – mobilios brigados paims jų nosiaryklės tepinėlius ir vėliau informuos apie rezultatus.

Aurelijus Veryga

„Į Lietuvą grįžę žmonės, turintys tam sąlygas ir sutinkantys su keliamais reikalavimais, galės izoliuotis savo patalpose. Tie, kurie nesutiks pasirašyti, jog laikysis izoliavimosi reikalavimų, kurie nėra Lietuvos piliečiai ar neturės tinkamų patalpų, 14 dienų izoliaciją praleis savivaldybių parengtose patalpose“, – praneša SAM.

Pasak pranešimo, tiek transporto neturinčius iš užsienio grįžusius žmones, kuriems leista izoliuotis jų pasirinktoje vietoje, tiek tuos, kurie bus izoliuoti savivaldybės patalpose, į izoliacijos vietas turės nuvežti savivaldybės transportas.

Pabrėžiama, jog savivaldybių izoliavimo vietos turi būti įrengiamos viešbučių, poilsio, socialinės „ir kitos paskirties patalpose, kuriose galima užtikrinti kiekvienam asmeniui atskirą gyvenamąją patalpą su atskiru sanitariniu mazgu“, o, jei nėra galimybių, vienas sanitarinis mazgas gali tekti dviem kambariams. Nurodoma, kad žmonės kambariuose bus izoliuojami po vieną, šeimos galės apsistoti vienoje patalpoje. Patalpos turi būti aprūpintos baldais, indais, valymo ir dezinfekcijos priemonėmis, buitinių atliekų surinkimo konteineriais, vieta, kur dėti panaudotą patalynę ir suterštus drabužius, jei nebus galimybės jų skalbti.

Taip pat savivaldybėms nurodyta pasirūpinti izoliuojamų žmonių „kokybišku ir tinkamu maitinimu“, alergiškiems ar sergantiems cukriniu diabetu užtikrinti vaistų, higienos reikmenų, drabužių pristatymą ar perdavimą iš artimųjų. Norintys geresnių sąlygų, nei gali pasiūlyti savivaldybė, galės jas gauti sumokėję, jei savivaldybė bus sudariusi sutartį su viešbučiu ar kita apgyvendinimo įstaiga.

Vilniaus meras pranešė apie problemas dėl mėginių

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius ketvirtadienį sakė, kad paimti koronaviruso mėginiai yra tiriami per lėtai.

Jo teigimu, Vilniuje paimti mėginiai pradedami tirti tik po 3 dienų. „Mus labai neramina, kad mėginių galime padaryti kelis kartus daugiau, nei paimame, tačiau net paimtų mėginių ištyrimas užtrunka per ilgai. Šiandien, kalbant apie Vilniuje paimtus mėginius, mes atsiliekame 3 dienas, kad juos ištirtume“, – ketvirtadienį prie sostinės savivaldybės surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Šimašius.

Remigijus Šimašius

„Paimtas mėginys tris dienas laukia eilėje, kol bus ištirtas. Tai pavojinga sveikatai ir gali atsitikti taip, kad dalis tų mėginių apskritai suges, jei ministerija nepriims kitų taisyklių, – reikia įtraukti daugiau laboratorijų ir perskirstyti jų darbą taip, kad būtų padidinti pajėgumai. Tų pajėgumų Vilniuje yra, ir kviečiame juos išnaudoti, nes tai – esminė sąlyga, norint užkardyti virusą“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Dar spaudos konferencijos pradžioje R. Šimašius patikino, kad savivaldybė vykdo visus jai pavedamus nurodymus. „Kaip vakar, taip šiandien ir rytoj vykdėme, vykdome ir vykdysime centrinio operacijų centro nurodymus“, – teigė meras, paraginęs naujai sukurtą ir premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamą komitetą teikti aiškius, nedviprasmiškus nurodymus.

Poderskis: darytus tyrimus gali tekti išmesti

„Labai neramina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) požiūris į dabartinį nurodymų vykdymą, kai liepiama išleisti tik paėmus mėginėlį iš žmogaus, bet tas mėginėlis niekaip nėra įtraukiamas į apskaitą. Tikėtina, kad visus vakar paimtus mėginėlius teks išmesti, nes jie nėra niekaip dokumentuoti“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis. Ir paaiškino, kad mėginiai nėra susieti su konkrečiu asmeniu.

Dėl šio klausimo 14 valandą SAM ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai turės pasitarimą. „Jeigu mes imame tepinėlius, tai būtų gerai, kad jie būtų ištirti ir kad reagentai nebūtų švaistomi“, – teigė sostinės savivaldybės administracijos direktorius. Jam antrino ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Yra patvirtinta tvarka. Iš pirmiausia atskraidintų mėginių NVSC jie paimti ne pagal tvarką, kuri patvirtinta operacijų centro vadovo – ministro Verygos. Kadangi ne pagal tą tvarką, laboratorija atsisako mėginius priimti tirti, nes tuos mėginius sunku susieti su konkrečiais žmonėmis“, – paaiškino R. Šimašius ir pridūrė, kad vis dėlto tikisi bendromis jėgomis su Sveikatos apsaugos ministerija situaciją išspręsti.

Gyventojai viešbučiuose dar laukia tyrimų. Pasak Vilniaus mero patarėjo Karolio Žukausko, trečiadienį izoliavusis šimtui NVSC darbuotojų, patikrinimas stringa, todėl savivaldybė norėtų leidimo mėginius paimti pati. „Siūlysime tokią sistemą: viską susitvarko pati Vilniaus miesto savivaldybė, be aptrupėjusio NVSC. Atvažiuotų prie viešbučių mobilios grupės, prieš tai visi el. būdu suregistruotų laiką, kada tiriasi. Tuomet būtų atliekami tyrimai, karantinuotieji paleidžiami saugiai karantinuotis namo“, – sakė K. Žukauskas.