„Mielieji, artėja gražus savaitgalis, noriu pasakyti, kad budės padidintos policijos pajėgos. Pagal administracinių nusižengimų kodeksą ir jo protokolus, už izoliacijos, karantino pažeidimus, (baudas, aut. p.) gali surašyti ir savivaldybių viešosios tvarkos pareigūnai. Taip, kad tikrai raginame šį gražų savaitgalį laikytis karantino sąlygų, nesusibūriuoti. Pareigūnai tikrai uoliai dirbs savo darbą“, – sakė G. Surplys.

Gali būti taikomas ir areštas

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius penktadienio rytą Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje priminė už ką gali būti karantino sąlygų nesilaikantys asmenys.

„Nei šiukšles išnešti, nei šunį pavedžioti nėra draudžiama. Operacijų vadovas aiškiai yra pasirašęs įsakymą, ką galima daryti, ko ne. Visus pažeidimus, kurie yra surašyti operacijų vadovo įsakyme: buriuotis viešose vietose, lankytis kavinėse, sėdint prie staliuko. Mes rekomenduojame visiems žmonėms laikytis ypatingo atsargumo priemonių, nesibūriuoti, nesisvečiuoti, jei tam nėra būtinybės“, – sakė ministras.

E. Jankevičius įvardijo, kokiomis aplinkybėmis, nesilaikant karantino, būtų taikomas areštas.

„Areštas jau yra kraštutinė priemonė, tai jau labiau baudžiamoji atsakomybė. Jei asmuo turi įspėjimą neišvykti, jei jis privalo saviizoliuotis grįžęs iš užsienio, jei jis šių taisyklių nesilaikys, elgsis neatsakingai, tuomet gali būti taikomas ir areštas“, – sakė ministras E. Jankevičius.

Ministras E. Jankevičius teigė, kad pataisos namuose visuomet buvo karščiuojančių žmonių, jų apie 6 tūkstančius.

„Kol kas nėra oficialiai patvirtinto koronaviruso atvejo. Jei toks būtų, mes tam pasiruošę, turime laisvės atėmimo vietų ligoninę, numatytos vietos. Įvairiuose pataisos namuose esame atlaisvinę tam tikras kamerų tipo patalpas. Jei kiltų didžiulis protrūkis, mes galime atidaryti net ir Lukiškes“, – kalbėjo ministras. Bet užsiminė, kad tyrimų yra daroma, tačiau nei vienas iš jų nebuvo teigiamas.

Jis teigė, kad yra vykdomas ir „konteinerinių namelių“ pirkimas, kuriuose., esant būtinybei, gyventų apsikrėtę kaliniai.

Priminė, kada leidžia atvykti į mobilios patikros punktą

„Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties“, kurioje veikia 1808 koronaviruso karštoji linija, direktorius Nerijus Mikelionis penktadienio rytą sakė, kad nuo kovo 13–osios dienos, kada linija pradėjo veikti, sulaukė jau per 80 tūkst. skambučių.

„Linija 1808 tikrai plačiai žinoma, per parą sulaukiame apie 6 tūkstančius skambučius. Nuo kovo 13 dienos sulaukėme apie 85 tūkst. kreipimusi į mūsų liniją. Medikai jautė didžiulį poreikį tokios linijos turėjimui, GMP pajuto didžiulį antplūdį skambučių“, – sakė jis.

„1808 konsultantai registruoja žmones į mobilius patikros punktus. Tai labai atsakingas darbas, mes tai suprantame, suprantame visų norą užsiregistruoti ten. Bet mūsų konsultantai vadovaujasi pagal labai aiškius kriterijus, kurių mes privalome laikytis. Vien dėl to, kad norite, mes negalime suregistruoti visų“, – sakė N. Mikelionis.

Jis prašė žmonių supratimo ir „ne taip piktai reaguoti“, jei konsultantai nusprendžia jų apsilankymui mobiliame patikros punkte neregistruoti.

„Mobiliųjų punktų didžioji dalis veikia nuo 8 iki 20 valandos, kai kurie jų. Kai kurie mažesniuose miestuose veikė iki 16 valandos. Tai susiję su galimybėmis paimti tepinėlį, kiek yra terpių, tiek yra išdėstoma grafike, tiek ir gali priimti žmonių“, – sakė jis.

Paprašius patikslinti, N. Mikelionis teigė, kad negalima sakyti, kad trūksta terpių, reikia tausoti tiek žmoniškuosius išteklius, tiek ir reagentų.

„Klausimas yra ne tik terpėse, bet ir laboratorijų galimybėse jas apdoroti“, – sakė jis.

N. Mikelionis išvardijo, kuriais atvejais 1808 konsultantai registruoja testui mobiliame patikros punkte.

„Kriterijai yra labai aiškūs, jie susideda iš dviejų dalių: visų pirma yra epidemiologinė anamnezė – jei žmogus per paskutines 14 dienų buvo išvykęs į užsienį arba turėjo kontaktą su patvirtintu koronavirusu sergančiu žmogumi. Arba jis yra vyresnis nei 65 metai. Prie visų šių trijų kriterijų, dar turi būti ir vienas iš klinikinių simptomų: karščiavimas, kosulys arba dusulys. Jei taip yra, žmogus atitinka kriterijus, tada jis ir registruojama“, – teigė jis.