Šiuo metu Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų – 299, o kovo 26 d. 9 val. duomenimis iki šiol iš viso ištirti 4320 ėminių dėl įtariamo koronaviruso. Šie duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai, o mobiliuose punktuose tyrimus atlikę asmenys bus informuoti apie savo tyrimo rezultatus.

Kaip BNS patvirtino ministerijos atstovė Neringa Mikėnaitė, koronavirusas nustatytas Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos ir Santaros klinikų medikams.

„Vienas medikas yra iš Santarų, vienas iš Žalgirio“, – sakė ministerijos atstovė.

Daugiau detalių apie užsikrėtusius medikus sveikatos apsaugos ministerijos atstovė neatskleidė.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Taip pat primename, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje galima rasti informaciją apie vykdomus epidemiologinių tyrimų rezultatus ir apie koronavirusu užsikrėtusių žmonių lankytas vietas. Kitaip tariant, pateikiama atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė NVSC specialistams. Apie atnaujintą informacija NVSC interneto svetainėje žiniasklaida informuojama nedelsiant, kai tik ji patalpinama.

Lietuvoje saviizoliacijoje yra 545 medikai, dauguma – Vilniaus apskrityje

Dėl kontakto su įtariamu ar patvirtintu koronaviruso atveju Lietuvoje saviizoliacijoje yra 545 medikai, dauguma jų – Vilniaus apskrityje, BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

„Tokių šiai dienai yra 545 ir didžioji dalis yra Vilniaus apskrityje – 377. Yra apskričių – Alytaus apskritis ir Tauragės apskritis – kuriose nėra medikų, įtrauktų į sąrašą, kad jie būtų saviizoliuoti“, – sakė ji.

Klaipėdos ir Panevėžio apskrityse yra po 60 medikų saviizoliacijoje, Marijampolės apskrityje – 20. Kitose apskrityse šie skaičiai mažesni ir nesiekia dešimties.

Kiek medikų yra patvirtintas koronavirusas, D. Razmuvienė sakė suvestinių duomenų šiuo metu neturinti.

Anksčiau skelbta, jog koronavirusu užsikrėtė nėščia Santaros klinikų rezidentė, taip pat medikų šeima ir jų mažametis vaikas.

Koronavirusas yra patvirtintas aštuoniems medikams, dirbantiems Ukmergės ligoninėje, saviizoliacijoje šiuo metu yra daugiau kaip pusė iš 300 įstaigos medicinos darbuotojų.