Dalijamės jos mintimis ir gairėmis, ką dėl susidariusios situacijos reiktų daryti.

Ukmergė – koronaviruso židinys Lietuvoje. Šiandieną klausydama Ukmergės mero Rolando Janicko supratau, kad daug trepsėjimo, daug kalbų, tačiau visiškai nėra jokios viruso židinio valdymo strategijos. Meras viešai pasakė, kad jis prašė Vidaus reikalų ministrės neuždaryti Ukmergės.

Vaizdo konferencijoje, kurioje teko šiandien dalyvauti kartu su Ukmergės meru, jo pateikti argumentai, kad prie rajono ribos susidarys eilės kaip prie Lenkijos sienos ar, kad nutrūks maisto, vaistų tiekimas yra tiesiog neatsakingas kalbėjimas klaidinantis žmones. Maisto, vaistų ir kitų būtinųjų priemonių tiekimas dėl to nesustoja. Šiandieną jau 17 atvejų, kai bus išplėstas testavimas net neabejoju, kad jų bus dešimtimis kartų daugiau. Tikrai nerašysiu apie padarytas klaidas. Kalbėsiu apie tai, ką reikalinga daryti. Čia kaip gaisre, jei dega namas tai svarbu ne tik gesinti namą, bet svarbu, kad ugnis neišplistų į greta stovinčius pastatus.

Šiandieną buvo Premjero S. Skvernelio klaida, kad paklausė Ukmergės raj. mero R. Janicko, o ne sveikatos ministro A. Verygos ir neuždarė Ukmergės miesto. Kovoje su pandemija reikalingi ryžtingi sprendimai. Žinant, kad Ukmergės rajone ir mieste didžiąją gyventojų dalį sudaro rizikos grupėje esantys garbaus ir vyresnio amžiaus gyventojai, kad po savaitgalio jau nebūtų vėlu skubiai reikia:

1. Reikia kuo greičiau uždaryti Ukmergės miestą:

- kad nebūtų naujų atvežtinių užkrėtimo židinių;

- kad nebūtų iš miesto platinamas virusas į Ukmergės raj. miestelius ir kaimus;

- kad iš Ukmergės išvažiuojantys žmonės, gal net patys to nežinodami, nors ir nesirgdami, bet būdami viruso nešiotojai jo neplatintų kituose miestuose;

2. Kuo skubiau turi būti parengtas Ukmergės raj. Užsikrėtimo epidemiologinis žemėlapis.

3. Identifikuoti ligos židiniai ir įvesta griežta jų kontrolė;

4. Užtikrintas neįgaliųjų ir garbingo amžiaus senjorų aprūpinimas maistu į namus, lygiagrečiai organizuotas centralizuota šilto maisto gamyba;

6. Pirmiausi turi būti testuojami tie, kurie aptarnauja kitus žmones t. y. medicinos personalas, visi ligoniai ir jų šeimos nariai, kurie buvo išleisti iš ligoninės prieš jos uždarymą, parduotuvėse, vaistinėse ir kitose aptarnavimo sferose dirbantys darbuotojai, tam, kad dirbdami neplatintų viruso.

7. Ukmergės gydytojai testuojami visi privalomai ir neturi būti toleruojama atvejai, kada pasiėmę nedarbingumą nesirgdami vengia atlikti savo mediko pareigą.

8. Visose prekybos vietose miesto ir kaimo parduotuvėse privalo būti įvesta privalomos visos apsaugos priemonės;

9. Sudarytos mobilios savanorių grupės, kurios stebėtų, kaip verslas ir gyventojai laikosi saugos reikalavimų.

10. Paskirti mažiausiai 2 telefono numerius savivaldybėje, kuriais Ukmergės rajono gyventojams turi būti teikiamos konsultacijos visą parą, tam pasitelkiant ir savivaldos darbuotojus ir savanorius.

11. Ukmergės savivaldybės tinklalapyje, feisbuko paskyroje nuolat turi būti atnaujinama informacija, teikiamos rekomendacijos.“