Kaip Delfi sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis – nėra nieko neįprasto. Kiekvieną pavasarį Raitoji policija ima patruliuoti parkuose, tačiau šiomis dienomis, reikia didesnės kontrolės, todėl sezoną pradėjo anksčiau. Oro sąlygos taip pat tinkamos.

Raitojoje policijoje yra dešimt žirgų, atsižvelgiant į pamainas – atitinkamai pareigūnų. Dirba ne visi iš karto. „Patruliuoja, bendrauja su žmonėmis, bando įtikinti saugotis epidemijos keliamos grėsmės. Dažniausiai šis būdas vertinamas teigiamai, tai paveiku“, – kalbėjo R. Matonis.

Tačiau jeigu nebus vykdomi policijos pareigūnų reikalavimai – numatyta bausmė. Bet policijos pareigūnau labiau linkę orientuotis į žmonių sąmoningumą, tikisi, kad nereikės protokolų, bus laikomasi reikalavimų.

Visgi nepaklusę gali nukentėti finansiškai. Administracinių pažeidimų kodeksas už teisėtų reikalavimų nevykdymą numato 90-140 eurų baudą.

Nuolat patruliuos

R. Matonis priminė, jog parkuose budės ne tik raiti pareigūnai. „Pareigūnų maršrutai pakeisti, labiau priartėję prie parkų ir skverų – ten, kur renkasi daugiau žmonių. Nuolat patruliuos, lankytojus įspės laikytis socialinės distancijos“, – sakė jis.

Ypatingą dėmesį pareigūnai esą žada skirti šį savaitgalį į parkus išsiruošusiems žmonėms, tikimasi, kad tokių bus nemažai – sinoptikai prognozuoja gerus orus.

Nuo praėjusio savaitgalio pareigūnai taiko dar vieną priemonę – per garsiakalbius įspėja apie pavojų. „Žmonių daug, kartais sudėtinga prie visų prieiti, todėl per garsiakalbį paleidžiamas garso įrašas, įspėjantis laikytis atstumo vieni nuo kitų, taip pat ir apie vaikų žaidimo aiškteles. Vaikų žaidimų aikštelėse gali žaisti tik vienos šeimos vaikai“, – su ribojimais pažindino R. Matonis.

Tokių ribojimų imtasi siekiant valdyti grėsmes dėl naujojo koronaviruso plitimo – sprendimą pasirašė valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Gali ir nubausti

Policija primena, kad parkuose ir kitose viešose erdvėse galima vaikščioti ne daugiau kaip dviem asmenims. Turime laikytis atstumo, didesnio nei 2 metrai, ir bendrauti ne ilgiau kaip 15 minučių.

Prekybos ir paslaugų vietose, lankytis po vieną šeimos narį. Gyventojams viešose vietose rekomenduojama dėvėti apsaugos kaukes, respiratorius arba kitas nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Nesilaikant karantino ar saviizoliacijos sąlygų, bus taikomos administracinio ar baudžiamojo poveikio priemonės.

Sveikatos apsaugos ministerija pabrėžia, kad vyresnio amžiaus žmones turėtų vengti bet kokio išėjimo iš namų, jei nėra būtinybės. Parkuose ir kitose atvirose viešose erdvėse žmonės yra įpareigoti laikytis saugaus 2 metrų atstumo, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis tinkamos asmens higienos.

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje įvestas karantinas pratęstas dar porai savaičių – iki balandžio 13-osios, antrosios Velykų dienos.

Rodos, žmonės įspėjimus išgirdo – Vilniaus gatvės ištuštėjusios net ir piko metu. Šalyje įvedus karantiną, sostinės gatvės, kurios įprastai būdavo kone sausakimšos, dabar tapo visiškai tuščiomis.

Delfi fotografų įspūdžiai galerijoje: