Jo teigimu, Vilniuje paimti mėginiai pradedami tirti tik po 3 dienų.

„Mus labai neramina, kad mes mėginių galime padaryti kelis kartus daugiau, nei paimame, tačiau net paimtų mėginių ištyrimas užtrunka per ilgai. Šiai dienai iš Vilniuje paimtų mėginių mes turime 3 dienų atsilikimą jų ištyrimui“, – ketvirtadienį prie sostinės savivaldybės surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Šimašius.

„Paimtas mėginys tris dienas laukia eilėje, kol bus ištirtas. Tai pavojinga sveikatai ir gali atsitikti taip, kad dalis tų mėginių apskritai suges, jei nebus priimta ministerijos kitų taisyklių – įtraukimas daugiau laboratorijų ir perskirstymas jų darbo taip, kad būtų padidinti pajėgumai. Tų pajėgumų Vilniuje yra ir kviečiame juos išnaudoti, nes tai yra esminė sąlyga, norint užkardyti virusą“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Dar spaudos konferencijos pradžioje R. Šiandien patikino, kad savivaldybė vykdo visus jai pavedamus nurodymus.

„Kaip vakar, taip šiandien ir rytoj vykdėme, vykdome ir vykdysime centrinio operacijų centro nurodymus“, –teigė meras, paraginęs naujai sukurtą ir premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamą komitetą teikti aiškius, nedviprasmiškus nurodymus.

R. Šimašius: nesilaikantys karantino taisyklių apie izoliaciją namuose gali net negalvoti

R. Šimašius taip pat patikino, kad grįžusiems iš užsienio asmenims, kurie nesilaikys karantino taisyklių, nebus leidžiama saviizoliuotis namuose.

„Labai svarbu pabrėžti, kad namuose karantinuotis tikrai galės tik tie žmonės, kurie laikosi karantino taisyklių. Tie žmonės, kurie netgi viešbutyje, centralizuotai paskirtoje vietoje taisyklių nesugeba laikytis, gali net negalvoti apie karantinavimą namuose – jie bus saugomi griežčiau, centralizuotai paskirtose vietoje. Tam reikia ir policijos, ir visų susitelkimo“, – pabrėžė R. Šimašius.

Poderskis: vakar darytus tyrimus gali tekti išmesti

„Labai neramina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) požiūris į dabartinį nurodymų vykdymą, kai liepiama išleisti tik paėmus mėginėlį iš žmogaus, bet tas mėginėlis niekaip nėra realiai apskaitomas. Tikėtina, kad visus vakar paimtus mėginėlius teks išmesti, nes jie nėra niekaip dokumentuoti“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis. Ir paaiškino, kad mėginiai nėra susieti su konkrečiu asmeniu.

Dėl šio klausimo 14 valandą SAM ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai turės pasitarimą.

„Jeigu mes imame tepinėlius, tai būtų gerai, kad jie būtų ištirti ir reagentai nebūtų švaistomi“, – teigė sostinės savivaldybės administracijos direktorius.

Jam antrino ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Yra patvirtinta tvarka. Iš pirmo skrydžio paimant mėginius, NVSC buvo paimta ne pagal tvarką, kuri patvirtinta operacijų centro vadovo – ministro Verygos. Kadangi ne pagal tą tvarką, laboratorija atsisako mėginius priimti tirti, nes sunku surišti tuos mėginius su konkrečiais žmonėmis“, – paaiškino R. Šimašius, pridūręs, kad vis dėlto tikisi bendromis jėgomis su Sveikatos apsaugos ministerija situaciją išspręsti dar šiandien.

Gyventojai viešbučiuose dar laukia tyrimų

Pasak Vilniaus mero patarėjo Karolio Žukausko, trečiadienį izoliavusis šimtui NVSC darbuotojų, patikrinimas stringa, todėl savivaldybė norėtų ir leidimo atlikti mėginių paėmimą pati.

„Siūlysime tokią sistemą: viską susitvarko pati Vilniaus miesto savivaldybė, be aptrupėjusio NVSC. Atvažiuotų prie viešbučių mobilios grupės, prieš tai visi el. būdu susiregistruotų laiką, kada tiriasi. Tuomet būtų atliekami tyrimai, karantinuotieji paleidžiami saugiai karantinuotis namo“, – sakė K. Žukauskas.

„Ko mums reikia? Sveikatos apsaugos ministerijos leidimo, mėginių ir užtikrinimo, kad laboratorija, kuri dabar labai vėluoja, padidintų apsukas“, – pabrėžė jis.

Antradienį ir trečiadienį į Vilnių iš užsienio grįžo daugiau nei tūkstantis piliečių, kiek tiksliai jų išvežta karantinui į viešbučius, negali pasakyti nei savivaldybė, nei NVSC atstovai.

Sostinės savivaldybės vadovai tvirtino, kad anksčiau viešbučiuose žmonėms kilusios problemos dėl maitinimo išspręstos.

Anksčiau jie vylėsi, kad išleisti žmones izoliuotis į namus, paėmus mėginius, pavyks iki ketvirtadienio popietės. P. Poderskis sakė, kad išsprendus technines problemas ministerijoje, ta pavyktų padaryti vėliau ketvirtadienį.

„Jei mes tą procesą susitvarkome 14 val. Sveikatos apsaugos ministerijoje, tai manau, kad šiandien pradėsime paleidinėti. Nurodymai yra tokie, kad reikia paimti mėginį. Manau, šiandien tai po truputį pradės spręstis“, – sakė jis.

Dvi paras galiojęs A. Verygos sprendimas įpareigojo visus grįžtančius iš užsienio dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms izoliuoti savivaldybių patalpose. Ketvirtadienio naktį ministras pakeitė sprendimą bei sudarė sąlygas išleisti žmones izoliuotis namuose atlikus jiems tyrimus dėl koronaviruso. Tačiau savivaldybės sako ketvirtadienio popietę dar nesulaukiančios iš centrinės valdžios paaiškinimų, kaip visa tai bus organizuojama.