„Vakar buvo nustatyti keturi teigiami mėginiai, du iš jų yra iš išorės, du – ligoninėje. Viena iš jų yra slaugytoja, dirbanti infekciniame korpuse. Kitas yra gydytojas iš kito skyriaus“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Grubliauskas.

Jo teigimu, medikais Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) yra pasirūpinta.

„Kiek kalbėjau su ligoninės vyr. gydytoju, jie jau turi situacijos suvaldymo planą. Kalbant apie slaugytoją, dirbančią infekciniame korpuse, ji yra izoliuota, ir gydytojas, dirbantis kitame skyriuje, taip pat yra izoliuotas. Kažkokių specialių pakeitimų ar papildomų ribojimų, izoliavimų daugiau nereikia“, – teigė uostamiesčio meras.

Testai parodė, kad kitų atvejų universitetinėje ligoninėje nėra. Tai yra pradžia, bus tikrinami visi ligoninės darbuotojai“, – tęsė V. Grubliauskas.

Kartu jis patikino, kad Klaipėdoje šiuo metu koronaviruso diagnozė yra patvirtinta 12 medicinos darbuotojų.

„Man atrodo, kad kalbama apie 12. Iš jų 10 medikų, 2 slaugos personalo atstovai. (...) Kiekvienas atvejis yra didelis iššūkis, didelis klausimas, kurį privalu spręsti ir iškart ieškoti visų galimų sprendimų“, – pridūrė V. Grubliauskas.

Grubliauskas: tūkstantis terpių jau pakeliui į Klaipėdą

Terpės, kurių šiuo metu trūksta Klaipėdoje, jau pakeliui į uostamiestį iš Vilniaus, sako Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Aišku, didžiausias iššūkis bus vakare, kai atplaukia keltas iš Kylio apie 18 valandą. Jame yra daugiau kaip 230 keleivių, 5 užsieniečiai, 94 vairuotojai. Aišku, laike tai truks žymiai ilgiau, specialistams darbo bus gerokai daugiau, bet tikiuosi, kad pavyks šitą iššūkį suvaldyti“, – sakė meras.

„Didžiausia bėda turbūt, grėsmė yra tai, kad terpės, kurios reikalingos mėginėliams paimti, Klaipėdoje yra tik šiandien ir tai mobilizavus visus pajėgumus ir iš (Klaipėdos – ELTA) universitetinės ligoninės. Rytojui tų terpių praktiškai jau nebėra. Galit įsivaizduoti, kokia yra situacija (...) Panašu, kad tektų stabdyti ir mobilaus patikros punkto veiklą kas, manau, būtų visiškai nelogiška“, – sakė V. Grubliauskas.

Jo teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) bando ieškoti galimo sprendimo.
„Kiek žinau, visos valstybės institucijos, pradedant ministerija, verčiasi per galvą ir ieško galimo sprendimo. (...) Susidūrėme su kita problema – kalbant apie Klaipėdą, resursai, kuriais turi rūpintis ministerija ir Nacionalinė (visuomenės sveikatos priežiūros. – ELTA) laboratorija, jų nebėra“, – teigė uostamiesčio meras.

Visgi V. Grubliauskas netrukus atnaujino informaciją, kad tūkstantis terpių jau yra pakeliui į uostamiestį.

„Tik ką gavau informaciją, kad iš Vilniaus pakeliui į Klaipėdą jau vežamas krovinys su tūkstančiu terpių, kurių pagal apimtis gali užtekti 3-4 dienoms (...) Terpių grėsmės faktorius kaip ir mažėja šiek tiek“, – informaciją atnaujino V. Grubliauskas.

Taip pat jis pridūrė, kad reagentais ir terpėmis turi rūpintis SAM ir Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Pasak Klaipėdos mero, trečiadienio vakare suformuota dar viena brigada, sudaryta iš trijų gydytojų, kuri ims mėginius atplaukiančiuose laivuose.

„Kitas dalykas – žmogiškasis faktorius. Trys brigados, kurios dirba mobiliajame patikros punkte, dirba trimis pamainomis nuo 8 iki 20 val. Vakar, paaiškėjus, kad bus nauja tvarka, buvo ekstra tvarka suformuota trijų gydytojų grupė, kurie ima tuos mėginius laivuose. Šiuo metu laivai yra prioritetas. Antras prioritetas būtų viešbučiai Klaipėdoje, bet, jeigu nebus terpių, tai ta galimybė, kuria galėtų pasinaudoti žmonės, turintys sąlygas saviizoliacijai ir prisiimantys įpareigojimus, lieka popieriuje“, – teigė V. Grubliauskas.

Pasak uostamiesčio mero, šiuo metu, valdant ekstremalią situaciją šalyje, sudėtinga išvengti klaidų, bet, kaip sakė jis, tvarkos nebuvimas tampa norma.

„Ta nenormali situacija tampa jau norma, ir tai jau nieko nebestebina. Visada ruošiesi – žinodamas, kad tai, kas yra šiandieną, rytoj gali būti visiškai kitaip arba gerokai patobulinta. Tai išugdo tam tikrą lankstumą, kuris galėtų būti panaudotas visai kitoje vietoje, kitiems reikalams. Natūralu, tokioje situacijoje (...) sudėtinga išvengti klaidų ar tam tikrų neatitikimų, bet geriau praleisti dieną diskutuojant, tariantis su visais, nei po to, paskelbus ekstra tvarką, kažką taisyti iš esmės. Tvarka, kad tvarkos nėra, tampa kaip ir norma“, – sakė jis.