Kovo 16-ąją šalyje paskelbus karantiną uždarytos visos kultūros įstaigos, atšaukti renginiai.

Pasak vieno iš komiteto posėdžio iniciatorių konservatoriaus Vytauto Kernagio, dėl karantino Lietuvoje atšaukta per 5 tūkst. renginių, daugiau kaip 2 tūkst. planuojama perkelti.

Jo duomenimis, organizatoriams teks grąžinti apie 2 mln. eurų už bilietus.

„Kol kas iš Kultūros ministerijos pusės kalbama tik apie kūrybines prastovas, tačiau kultūros srities žmonės kelia daugybę kitų su jų išgyvenimu susijusių klausimų. Todėl norisi išgirsti tiesiogiai iš Vyriausybės, kokios priemonės planuojamos ir kokių ketina imtis, kad ir taip sudėtingomis sąlygomis išgyvenantis sektorius nebūtų paliktas mirti“, – sakė V. Kernagis.

Trečiadienį Vyriausybė priėmė Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos pakeitimus, kad per karantiną prastovų išmokoms bus galima skirti iki 80 proc. visų programos lėšų. Įprastai ši dalis negali viršyti 30 procentų.

Be to, paskelbus karantiną leista prastovos išmoką mokėti dažniau nei paprastai – nebebus laikomasi privalomos metų pertraukos tarp išmokų mokėjimo.

Taip pat nustatyta, kad kūrėjas negalės pretenduoti į kūrybinę prastovą, jeigu gaus kitas valstybinio socialinio draudimo išmokas ar Garantinio fondo išmokas.

Šiemet minėtai Meno kūrėjų socialinės apsaugos programai iš viso skirta 1 mln. 642 tūkst. eurų.

Prognozuojama, kad per karantiną meno kūrėjų, pretenduojančių į kūrybinių prastovų išmokas, skaičius gali išaugti iki 1100. Skaičiuojama, kad papildomai reikėtų maždaug 2 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuvoje registruoti 5202 asmenys, turintys meno kūrėjo statusą.

Pernai kūrybinėmis prastovomis pasinaudojo apie 80 kūrėjų.

Praėjusią savaitę kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas sudarė darbo grupę, kuri rengs pasiūlymus dėl priemonių, skirtų mažinti neigiamus padarinius kūrėjams ir kultūros organizacijoms dėl paskelbtos valstybės lygio ekstremalios situacijos ir karantino.