Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo feisbuko paskyroje jau kiek anksčiau užsiminė, kad gavo nepatvirtintų žinių iš kolegų, dirbančių oro uoste, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos 180 laipsnių pakeitė savo pozicijas ir naujai grįžusių keliautojų iš oro uosto nebesiunčia į viešbučius, o siunčia karantinuotis namo.

„Tai kol kas nepatvirtinta informacija, atnaujinsiu, kai tik žinosiu detales, bet jei tai tiesa - tai dar kartą parodo, kaip svarbu priimant bet kokius sprendimus iškart galvoti ir apie jų įgyvendinimą. Kitaip bet koks įstatymas tampa nerealiu nei savivaldybei, nei nacionalinei valdžiai.

Bet kol kas vis dar vadovaujamės ministro sprendimu ir todėl reikalingos išimtys. Jos, tikiuosi, palengvins daugelio karantinuotųjų gyvenimą, tačiau labai svarbu – privalomas karantinas jums galioja nei kiek ne mažiau“, – feisbuke rašė jis.

„Delfi“ susiekus su Visuomenės informavimo grupės vadovu Giedriumi Surpliu, jis pasakė, kad kol kas nežino, kodėl taip atsitiko ir šiuo metu situacija yra aiškinamasi.

Įsakymą pasirašė pirmadienį

Vėlų pirmadienio vakarą SAM pasirašė įsakymą, kad jau antradienio rytą visi atvykę iš užsienio šalių turi būti karantinuojami priverstinai. Nurodyta, kad pirmiausia atvykusiais pasirūpinti turi savivaldybė, į kurią atvyksta žmonės, po to žmonės turi būti pervežti pagal jų gyvenamą vietą.

Įsakyme buvo nurodyta skubos tvarka vyriausiesiems epidemiologams įvertinti savivaldybių administracijų numatytas patalpas, kur turi būti karantinuojami visi iš užsienio sugrįžę asmenys. Taip pat patalpos turėjo būti tinkamos ne tik 14-kos dienų priverstiniam karantinavimui, bet ir pritaikytos jau sergantiems koronovirusu asmenims.

„Nuo kovo 24 d. visiems sąlytį turėjusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio valstybių ir neturintiems COVID-19 ligos klinikinių simptomų, skirti 14 dienų izoliaciją savivaldybių administracijų numatytose patalpose“, – buvo nurodyta Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos pasirašytame rašte.

Priimtas įsakymas sukėlė didžiulį grįžusių tautiečių pasipiktinimą, jie skundėsi prastomis karantinavimo sąlygomis ir galimai pažeistomis teisėmis.