Koronavirusas M. Kazlauskui buvo diagnozuotas po testo mobiliajame punkte. Apie teigiamą rezultatą jis sužinojo pasitikrinęs elektroninėje Sveikatos apsaugos ministerijos sistemoje. Kelias paras vyras laukė skambučio ir specialistų, kurie pasidomėtų, su kuo jis bendravo ir ar jam pačiam nereikia medikų pagalbos. Nesulaukęs skambučio jis prabilo viešai, pasipylė straipsniai žiniasklaidoje, dar po paros į jo duris pasibeldė medikai su specialiais kostiumais ir jį bei jo žmoną išvežė į Santaros klinikas.

Pusę nakties Santaros klinikose praleidusi pora buvo išleista namo. Iš gydymo įstaigos į namus grįžęs vyras feisbuke smulkiai papasakojo, kaip viskas vyko.

Beje, pirmiausia M. Kazlauskas padėkojo medikams. Taip pat ir visiems, siūlantiems pagalbą.

„Kalbant apie vakar dieną, reiktų pasakyti, kad dvi paras šaukiausi informacijos, šaukiau, kad kas nors paskambintų, – pasakojo M. Kazlauskas ir pridūrė. – Ir ją gavau, bet reiktų atkreipti dėmesį, kad pagalbos ir dėmesio man ir galbūt kitiems COVID-19 virusu užsikrėtusiems asmenims būtų gerai sulaukti iš epidemiologų, iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovų.“

M. Kazlauskas pasakojimą pradėjo nuo pradžių: antradienio vakarą jis, būdamas su žmona namuose, sulaukė skambučio į duris. Už jų pamatė greitosios medicinos pagalbos medikus, apsirengusius specialiais kostiumais.

„Pasakė, kad mes kartu (su žmona, nors jai tyrimas nebuvo atliktas ir koronavirusas nebuvo diagnozuotas – Delfi) turime vykti į Santaros klinikas. Pasiteiravus, kodėl mes turėtume vykti, galbūt galime tyrimą žmonai atlikti mobiliajame punkte, buvo pasakyta, kad su manimi nebuvo galimybės susisiekti, todėl jie turėjo atvykti čia, į mūsų namus, o žmonai turi būti atliekamas testas dėl COVID-19, nes ji gyvena su manimi, o man yra diagnozuotas šis virusas.“

M. Kazlauskas teigė, kad pasidomėjus, kiek jie užtruks, sulaukė atsakymo, kad laikas nėra tikslus: nuo paros iki dviejų. „Pasiūlė susikrauti daiktus ir vykti su jais. Turėjome šiek tiek laiko susikrauti daiktus, bet, aišku, greituoju būdu. Nieko neėmėme, nieko nesikrovėme“, – pasakojo M. Kazlauskas.

Beje, renginių vedėjas teigė, kad klausė, ar galėtų į gydymo įstaigą vykti asmeniniu automobiliu, tačiau medikai neleido to daryti, esą būtina laikytis reikalavimų ir vykti greitosios pagalbos automobiliu.

„Atvykus į Santaros klinikas, normalu, šiek tiek turėjome palaukti automobilyje, o vėliau mūsų paprašė išlipti bei pasiūlė toliau laukti, kaip supratau, pirmą kartą, pirmą vakarą, naujame laukiamajame, lauke, karinėse palapinėse, kur iš pradžių buvome dviese, o vėliau buvo atvežtas dar vienas tam tikrų simptomų turintis asmuo. Matėme, kad buvo atvežti dar keli žmonės“, – teigė M. Kazlauskas ir įvardijo, kad lauke teko laukti maždaug pusantros valandos.

Vyras pasakojo, kad medikai pasitiko puikiai nusiteikę, atliko tyrimus ir pasiteiravo, kokius simptomus jie jaučia. „Kai pasakėme, kad nei aš, nei mano antroji pusė neturime pakilusios temperatūros, nejaučiame papildomų simptomų, nekosėjame, nėra sunku kvėpuoti, nėra kitokių COVID-19 išreikštų viruso simptomų, medikė nusistebėjo pasakiusi, kad nesupranta, kodėl mus čia atvežė, bet jei jau esame, atliks tyrimus“, – pasakojo M. Kazlauskas.

Renginių vedėjas įvardijo, kad naktį jam buvo atliktas kraujo tyrimas, jo žmona tirta dėl koronaviruso.

Jo tyrimas dėl koronaviruso pasitvirtino, o žmonos tyrimo rezultatų dar laukiama.

„Tikrai nesuprantu, kodėl reikėjo naudoti valstybės pinigus ir siųsti greitosios medicinos pagalbos automobilį iki mūsų namų, gaišti brangų medikų laiką. Kodėl mums reikėjo užimti kažkieno kito, gal labiau sergančio asmens vietą, kai mes esame tie žmonės, kurie viešai pasakė, kad esame saviizoliacijoje, nekeliame grėsmės ir visus kitus skatiname imtis saviizoliacijos. Jei tai yra kaina vakar patirto streso, kai esi ištraukiamas iš savo saugios aplinkos, tebūnie. Tikiuosi, kad tokie atvejai mūsų visuomenėje daugiau nepasikartos, nes su tais asmenimis, kurie jaučia silpnus simptomus ar jų visai nejaučia kaip aš, manau, būtų užtekę pasiskambinti ar parašyti elektroniniu paštu instrukcijas, kaip mes turėtume elgtis“, – teigė vyras.

Tiesa, instrukcijas M. Kazlauskas gavo ligoninėje ir juos pasirašė.

„Labai tikiuosi, kad po vakar dienos įvykių nė vienas Lietuvos pilietis nebijos tirtis COVID-19 testu, bus atsakingas, laikysis visų saviizoliacijos reikalavimų, laikysis visų higienos reikalavimų, kad išėjęs iš savo namų dėvės kaukę, pirštines, dezinfekuos rankas, pajautęs pirmuosius simptomus užsirašys testui mobiliosiose tyrimų laboratorijose numeriu 1808 ir, svarbiausia, visi būsime atsakingi vienas už kitą, – kalbėjo M. Kazlauskas ir pridūrė. – Jei vakar įvykiai buvo šiek tiek parodomasis momentas, tai tikiuosi, kad tokių momentų nepasikartos.“

M. Kazlauskas, baigdamas išsakyti savo poziciją, pridūrė, kad nekritikuoja medikų.

Delfi primena, kad M. Kazlauskas savo istoriją feisbuke paviešino pirmadienį. Tuomet jis teigė, kad po pasitikrinimo mobiliajame punkte apie rezultatus sužinojo internete, su juo niekas nesusisiekė.

Antradienį vyras kalbėjo laidoje „Delfi diena“. Jis teigė, kad net praėjus parai po istorijos paviešinimo, nesulaukė specialistų dėmesio. Ir tik vėlyvą antradienio vakarą jis pranešė, kad į jo duris pasibeldė medikai ir jį bei jo žmoną išvežė į Santaros klinikas.

Apie laukimą šaltose palapinėse vyras pasakojo ir naktį. Feisbuke jis kreipėsi į draugus bei kolegas prašydamas atvežti š palapines šildytuvų.

„Šaltis nežmoniškas. Jei kartais atvažiuos ir nesergantis žmogus, tai naktis šalta, čia pakankamai šalta, yra tikimybė, kad gali sušalti ir susirgti. Jei ne koronavirusu, tai gripu ar kita peršalimo liga, o to nesinori linkėti“, – kalbėjo M. Kazlauskas.

Pokalbis su Mantu laidoje „Delfi diena“: