Seimo valdybos sprendimu kovo 31 d. Seimas rinksis į plenarinius posėdžius. Kol kas suplanuota tik viena posėdžių diena. Kokių priemonių imsitės, kad apsaugoti visų posėdžių dalyvių – parlamentarų ir Seimo kanceliarijos darbuotojų – sveikatą?

Seimas dirba nenutrūkstamai. Niekas neatleidžia Seimo nuo konstitucinės pareigos atlikti tam tikrus veiksmus. Manau, kad ir ateityje tam tikrais intervalais reikėtų rengti plenarinius posėdžius, nes jeigu kas nors išryškėtų su virusu, Seimo nariai turėtų laiko izoliuotis. Taigi Seimo posėdžius siūlysime rengti išretintu būdu, bet nuolat, tarkime, ne rečiau kaip kas 10 dienų, nes per tą laiką, tikėtina, išryškės tam tikrų ligos simptomų, jeigu kas nors bus užsikrėtęs. Per Seimo posėdžius visų prašysime dėvėti apsaugines kaukes, kaip jūs teisingai darote. Tai padės apsaugoti kolegas, kitus darbuotojus. Kai rinksis Seimas visų apsaugos priemonių turės imtis ne tik Seimo nariai, bet ir visi Seimo kanceliarijos tarnautojai.

Pranešėte žurnalistams, kad, jūsų žiniomis, du Seimo nariai yra saviizoliacijoje, tačiau jų pavardžių nenurodėte, nes tai susiję su sveikatos duomenimis. Neatmestina galimybė, kad tokių atvejų gali atsirasti ir daugiau. Kai kurie politikai siūlo, kad patys Seimo nariai pasiskelbtų, jei yra saviizoliacijoje. Ar tauta, jūsų nuomone, neturi teisės žinoti apie savo išrinktus atstovus, kurie yra vieši asmenys?

Apie tai sužinojau turėdamas tam tikrą pasitikėjimo kreditą. Negaliu besti pirštu ir skelbti pavardžių, todėl raginčiau juos pačius pasisakyti. Tikiu, kad saviizoliacijos reikalavimų yra laikomasi sąžiningai ir parlamentarai nesusirgs ir neužkrės kitų.

Esant koronaviruso grėsmei, kokių priemonių ėmėsi, jūsų žiniomis, kitų šalių parlamentai, ar jie rinksis į plenarinius posėdžius?

Visi parlamentai priėmė tam tikrus sprendimus dėl atsargumo priemonių dėl koronaviruso COVID 19 plitimo. Latvijos parlamente plenariniai ir komitetų posėdžiai neatšaukti, bet iki balandžio 13 d. atšauktos ekskursijos ir edukaciniai renginiai, išskyrus renginius, kuriems yra suteiktas specialus Prezidiumo pritarimas. Austrijos parlamentas nutarė, kad posėdžiuose turi dalyvauti tik kvorumui būtinas skaičius narių, o posėdžiuose tarp parlamentarų turi būti išlaikytas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas. Danijos Folketingas rinksis į posėdžius, tačiau mažiau reikšmingi klausimai bus atidėti. Ispanijos parlamento posėdžiai, esant būtinybei, gali būti sušaukti. Slovėnijos Nacionalinė Asamblėja iki gegužės 1 d. užsiims tik skubių klausimų sprendimu. Slovakijoje visi parlamente vykstantys renginiai atšaukti. Šveicarijos abejų parlamento rūmų pavasario sesija nutraukta, kitą sesiją planuojama surengti gegužės pradžioje. Kaip rodo įvairių šalių pavyzdžiai, daugelis parlamentų organizuoja darbą nuotoliniu būdu ir imasi visokių saugos priemonių.

Europos šalių parlamentų kontekste Lietuvos Seimas, sakyčiau, netgi lyderiauja, nes vienas pirmųjų komitetų, komisijų, Seimo kanceliarijos padalinių veiklą perkėlė į nuotolinę erdvę. Jūsų nuomone, ar pasiteisino Seimo priimtos Statuto pataisos dėl nuotolinio darbo, ar viskas vyksta sklandžiai, ar išryškėjo kokių nors spragų?

Dar ne iki galo viskas pavyksta. Dabar Seimo narių kompiuteriuose jau įdiegiamos specialios programos, kad jie galėtų dirbti videokonferencijose, kad būtų matomi, girdimi ir identifikuojami. Labai džiaugiuosi, kad Seimas pritarė mano iniciatyvai komitetams dirbti nuotoliniu būdu.
Kurie įstatymai, kokių pareigūnų paskyrimai, jūsų nuomone, negali būti atidėti ir reikalauja Seimo skubių sprendimų, o kurie galbūt nėra pirmaeiliai ir gali būti priimti pandemijai pasibaigus?

Manau, kad reikėtų priimti Teisingumo ministerijos parengtą kodekso pakeitimo projektą dėl administracinės atsakomybės sugriežtinimo tiems, kurie nesilaiko karantino sąlygų. Turime konstitucinę pareigą užbaigti Konstitucinio Teismo teisėjų, Aukščiausiojo Teismo vadovo paskyrimą. Taip pat turi būti nuspręsta, kas kitai kadencijai bus paskirtas Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu.

Ar dabartinis VSD vadovas Darius Jauniškis galėtų tęsti kadenciją?

Kandidatą teikia ne Seimas, Seimas tik balsuoja, teikia prezidentas. Todėl
pirmiausia reikėtų, kad prezidentas Gitanas Nausėda pateiktų kandidatūrą. Tada ir nuspręsim balsų dauguma. Aš balsuočiau už tai, kad D. Jauniškis galėtų tęsti veiklą.

Koronavirusui pakoregavus Seimo darbą, koks likimas laukia Seime pradėtų parlamentinių tyrimų?

Turbūt reikėtų susilaikyti nuo parlamentinių tyrimų, nes jie nėra tokie aktualūs šiuo metu. Seimas turėtų spręsti pačius svarbiausius klausimus, susijusius ir su konstitucine pareiga, ir su ekstremalia situacija. Manau, kad mūsų darbotvarkė turi būti pritaikyta prie esamų sąlygų ir poreikių.
Seimo valdyba diskutavo dėl Seimo ir Vyriausybės įgaliojimų sprendžiant dėl karantino, ekstremalios padėties, o galbūt ir dėl nepaprastosios padėties įvedimo...

Pagal tai, kaip išaiškino Seimo ir Vyriausybės teisininkai, skelbti nepaprastąją padėtį šiuo metu nėra būtinybės.

Dėl koronaviruso, pavyzdžiui, Šiaurės Makedonija, Šri Lanka, Sirija atidėjo parlamento rinkimus, Jungtinė Karalystė atidėjo vietos ir merų rinkimus. TS-LKD pareiškė stabdanti rinkimų kampaniją. Nors Lietuvos Seimo rinkimai vyks šių metų rudenį – spalio mėnesį, ar tai nebūtų, jūsų nuomone, gera proga nukelti parlamento rinkimus, turint mintyje tai, kad kai kurie politikai ne kartą yra kalbėję apie būtinybę perkelti rinkimų datą į pavasarį, nes rudenį išrinktam Seimui yra sudėtinga įsigilinti ir tvirtinti šalies biudžetą?

Seimo rinkimų data yra įrašyta Konstitucijoje – antrasis spalio sekmadienis. Keisti Konstituciją turime galimybę, bet tai yra sudėtinga, nes turi būti surengti du balsavimai su trijų mėnesių pertrauka. Matyt, prieš rinkimus niekas nesiims keisti Konstitucijos, ypač tokiu klausimu

Bet jeigu virusas taip "padiktuos", nes pandemija užsitęs?

Jeigu virusas "padiktuos", tada ir reikės reaguoti, ar yra galimybė surengti Seimo rinkimus. Bet kuriuo atveju mes turime ruoštis Seimo rinkimams.

Jūs jau ruošiatės rinkimams? Ar jungsitės prie kokios nors veikiančios politinės jėgos, ar galvojate apie naujos partijos steigimą, o galbūt politinio stogo neieškosite ir startuosite savarankiškai ten, kur esate išrinktas į Seimą – Kauno rajone?

Jau esu sakęs ir savo pasakymo nekeičiu, kad dalyvausiu rinkimuose savo vienmandatėje apygardoje Kauno rajone.