Vilniaus miesto meras R. Šimašius žurnalistams sakė, kad pateikiama oficiali statistika tikrai neatitinka realybės.

„Noriu priminti, kokioje krizės stadijoje mes visi esame – kiek įmanoma suvaldyti viruso plitimą, čia sekasi turbūt visai neblogai. Manau, kad realius skaičius reikia dauginti iš dešimt. Kitas tikslas lieka tas pats – stengtis padidinti sveikatos sistemos pajėgumą, čia sekasi vis sunkiau, turime visą eilę iškritusių gydytojų“, – sakė Vilniaus miesto meras.

Jis teigė, kad aprūpinimas būtiniausiomis medicininėmis priemonėmis yra užtikrintas, perkama ir plaučių vėdinimo aparatai.

Remigijus Šimašius

„Pagal blogiausią scenarijų tikrai jų neužteks, bet jų bus dar“, – sakė jis.

„Deja, bet vakarykščiai sprendimai ir jų realizavimai yra viena iš blogesnių naujienų mūsų fronte. Jei vakar pastebėjote, sumažėjo žmonių, kurie sakytų, kad nori testuotis ir tikrintis. Tai akivaizdžiai susiję su faktu, kad jei žmonės mano, kad serga ir serga lengva forma, nelinkę testuotis, nes nėra tikri, kad nebus ištraukti iš namų ir uždaryti, čia yra bloga naujiena“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Pritrūko fizinės jėgos

R. Šimašius įvertino ir vakarykščius įvykius Vilniaus viešbučiuose, kuriuose karantinuojami iš užsienio grįžę lietuviai.

„Ar viskas įvyko sklandžiai, tai tikrai ne viskas. (…) Ką matome, kad iš izoliavimo pusės bent jau vienoje vietoje pritrūko fizinės jėgos, kad mūsų sugrįžusius tautiečius iš užsienio sutramdytume. Noriu priminti, kad ekstremalių operacijų centras pats turi užtikrinti apsaugą, bet to normaliai nebuvo. Mūsų pasitelkti šauliai ir savanoriai neturi teisės naudoti jėgos, ir matome, kokie konfliktai įvyko“, – kalbėjo Vilniaus miesto vadovas.

„O iš žmonių teisių pusės, iš dešimties viešbučių, vienam nekilo nesupratimų. Nes pradžioje žmonės buvo nukreipti į penkiaviečius kambarius, bet ten nebuvo apgyvendinti. Matėme visi filmuotų vaizdų, noriu patikinti, kad tie žmonės ten nebuvo apgyvendinti. Dėl maisto – šiandien buvo parūpinti sausi daviniai, devyniuose iš dešimt viešbučių viskas tvarkoje, vienam yra užstrigimas ir vėlavimas“, – ir šiandienos problemas vardijo R. Šimašius.

Jis teigė, kad šeimoms su vaikais bus leidžiama saviizoliaciją tęsti savo namuose.

„Dėl ateities, tai mes nuo šio ryto pradėjome taikyti tą tvarką, apie tai informavau ir premjerą, kad žmonės, šeimos su nepilnamečiais vaikais galėtų būti izoliuojami mūsų paskirtose patapose, bet jos daugeliu atvejų tai būtų pačios šeimos turimos patalpos su įsipareigojamu ir užtikrinimu, kad ten bus laikomasi saviizoliavimo priemonių“, – kalbėjo R. Šimašius.

„Dėl kitų dar ieškome sprendimu, turiu pabrėžti, kad pagal A. Verygos įsakymą šis mūsų variantas visiškai atitinka“, – sakė jis.

Vardijo problemas

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis žurnalistams trečiadienį sakė, kad pirmąją nurodymo dieną tikrai buvo problemų, kol viskas bus išspręsta.

„Turėjome ją spręsti čia ir dabar, matėme visišką neįgalumą ir nepasiruošimą iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ir Vidaus reikalų ministerijos, kurie neskyrė apsaugos, nesistengė visko sukontroliuoti“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius.

„Noriu iš karto paneigti tuos pranešimus, kad kažkas gyvena po 8. Didžiausias kambarys, kurį turime yra 5 vietų, bet jame negyvena niekas. Tie žmonės, kurie atsisakė gyventi tam tikros konfigūracijos kambariuose, buvo perkelti į kitus viešbučius. Didžioji dalis sąlygų yra aiški, žinoma ir gera. Kai kurie dar šiandien nėra aprūpinti maistu“, – problemas vardijo P. Poderskis.

Dalis gyventojų pasipiktino privaloma izoliacija savivaldybės patalpose, gyvenimo sąlygose. Tarp sostinės viešbutyje izoliuotų asmenų trečiadienio naktį kilo muštynės, vienas žmogus sužalotas peiliu.