Kai kurie artimųjų laukiantys žmonės jau iš anksto pasiruošė karantinui – išnuomojo ar kitaip surado patalpas, nupirko maisto, tad Sveikatos apsaugos ministro pirmadienio vakarą pasirašytas įsakymas buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus.

„Laukiu sūnaus, turiu būtą Palangoje, kur niekas negyvena. Paruošiau, pripirkau maisto, kad galėtų ten būti, o čia staiga visus uždaro. Na ir tegu maitina valstybė, jei taip sugalvojo“, – sako pro tvorą išlipančius iš lėktuvo stebinti moteris ir akimis ieškanti sūnaus.

Mylimojo pasitikti atvykusi moteris sako, kad ją pribloškė toks visuotinis absurdas, mat vyrui ne tik paruošė atskirą gyvenamą vietą, bet ir parūpino atskirą automobilį, kad jis galėtų saugiai grįžti ir su niekuo nesusitikti.

„Viską padariau, net mašina laukė atskira, o čia, nieko neklausė, sugalvojo visus uždaryt. Aišku, kad apmaudu, turim visas galimybes ir ruošėmės vyro grįžimui“, – kalbėjo nerimaujanti moteris, pasitikti mylimojo atvykusi iš Klaipėdos.

Oro uoste gausios policijos pajėgos neleido žmonėms eiti artyn, jie galėjo tik telefonu kalbėtis ką tik parskridusiais artimaisiais, kurių kiekvienas buvo nukreipiamas į jo laukiantį autobusą.

„Siaubas kažkoks, bijojau net mamai sakyti vakar, kai sužinojau, kad visus uždarys, – atviravo grįžusi Klaipėdos rajono gyventoja. – Nieko nežinau, nei kur, nei kaip. Sakė, kad lyg ir viešbutyje apgyvendins. Visi lėktuve grįžome tylomis, jokių kalbų, bendravimo, kaip niekad. Visi tylomis sėdėjo beveik nusisukę vieni nuo kitų“.

„Nežinia visiška grįžus. Liepė eiti policija į autobusą, dabar kažkur veža, nieko neaiškino. Žmonių daug, buvau sveikas iki grįžau, dabar nežinau, kaip bus. Tikrai turėjo geriau pasirūpinti valstybė, jei jau priima tokį įsakymą, kad visus karantinuoti. Kaip dabar ir kas bus niekas neaišku. Dirbu ant platformos, ten viskas švaru, per tris savaites nė vienam kolegų jokie simptomai nepasireiškė. Namuose turiu, kur karantinuotis, norėjau daug ką padaryti. O dabar, jei susirgsiu, tai ką, duoti valstybę į teismą? Niekas nieko neaiškina, tik liepė pasirašyti, kad toks įsakymas“, – pasakoja su nauja tvarka susidūręs klaipėdietis.

Kai kurie žmonės oro uoste buvo kaip reikiant suirzę, mat pasiruošę karantinui namuose ar išnuomotoje vietoje jie praras pinigus, o užstato niekas neatiduos. Prarastais pinigai ir skubotu Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymu besipiktinantys žmonės nenorėjo net išeiti iš oro uosto. Policijos pareigūnams teko raminti atvykusiuosius, kad jie privalo vykdyti tai, kas nurodyta.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus sako, kad iki paskutinės minutės, kol leisis lėktuvas, lygiagrečiai buvo ruošiamasi dviem scenarijams: masiniam žmonių apgyvendinimui ir tam, kad visgi sprendimas bus atidėtas bent jau parai. Kurorto meras neslepia apmaudo, kad atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje, o grįžusiųjų iki paskutinės minutės nebuvo kaip paruošti tam, kas jų laukia.

„Tai reikia pasiruošti, o čia skubos tvarka, per naktį priimtas sprendimas. Radome kur apgyvendinti žmones, bet tikėjomės iki paskutinės minutės, kad pavyks atidėti jo vykdymą bent kelioms dienoms ir normaliai pasiruošti. Ačiū, kad atsirado svečių namai, kurie priėmė, net savo lėšomis perka patalynę, tik nespėjo organizuoti maitinimo, tai radome kitais būdais“, – sako Š. Vaitkus.

Daugiausia žmonių paruošta apgyvendinti pačioje Palangoje, „Vyturio“ svečių namuose, kurie šiuo metu nedirba. Iš čia žmonės, kurių dar nesuskubo paimti kitos savivaldybės, į aso gyvenamus rajonus keliaus trečiadienį. Plungė, Kretinga, Klaipėda ir Šilutė atvykusiųjų pasitikti suskubo jau antradienio vakarą. Tačiau visi grįžusieji privaloma tvarka uždaromi priverstiniam karantinui 14-kai dienų.

Š. Vaikus sako, kad grįžusius palangiškius jis žino ir neturi ko nerimauti. Visi vietos gyventojai 14-kai dienų bus apgyvendinti modernaus kempingo teritorijoje, kur kiekviename pastate yra sanitarinis mazgas. O štai atvykusieji ir laikinai apgyvendinti žmonės, anot mero, gali būti įvairių nuotaikų. O Vilniaus pavyzdys rodo, kad ne visiems patinka per naktį pasikeitusi tvarka, tad teko kreiptis į policiją ir paprašyti, kad būtų paskirta visą parą veikianti apsauga.