Šiuo metu dalis žmonių yra pervežti į viešbutį prie stoties, pavadinimu „Railway“. „Delfi“ redakcija sulaukė žmonių pasipiktinimo dėl izoliacijos ir reikalavo, kad apie laikymo sąlygas sužinotų visi.

Apgyvendinti – po penkis

Naujienų portalui parašė moteris, kurios vaikinas šiuo metu ten izoliuotas. Pasak jos, sveikatos apsaugos ministras apgavo visus.

„Nežinau, ar jūs man padėsite, bet noriu, kad žinotų visa Lietuva, kaip Veryga apgavo visus, sakydamas, jog bus paruošti kambariai, maitinimas ir bus apie viską informuota. Taip, aš viską puikiai suprantu ir sutinku, kad tie, kas grįžo, turi būti izoliuoti. Bet ar tokiu būdu? Žmogus su akiniais ir juoda barzda, nežinau jo vardo, kuris vedė gyvą transliaciją prie oro uosto, sakė, kad bus paruoštas viešbutis „Urbihop“ Ąžuolyno gatvėje“, – tikino ji.

Moters teigimu, žmonės buvo išvežti į stoties „Railway“ viešbutį ir pareigūnų elgesys taip pat piktino.

„Jis vertas nieko. Apgyvendinti po 5?! Tarp jų ir moteris su vaiku ant rankų, kuri visą laiką verkė, nes streso lygis buvo labai aukštas. Atvažiavau ten, kad perduočiau savo vaikinui įkroviklį, aišku, turėjau ir maisto. Mane pasitiko 10 pareigūnų. Tarp jų ir panelė, kurios pokalbio maniera buvo „labai profesionali ir korektiška“. Pareigūnas pasakė apie viešbutį, kad „čia yra „hostelis“, ir kad yra savivaldybės narys, kuris šneka su kiekvienu asmeniu. Tokio nebuvo, vaikščiojo kažkoks berniukas ir tiesiog klausinėjo klausimų, kažkokius popierius davė pasirašyti, jokios informacijos jis nežinojo“, – aiškino ji.

Taip pat pabrėžė, kad visi ten esantys žmonės pergyvena, turi šeimas, vaikus ir niekas nežino, kiek ten juos laikys.

„Veryga sakė izoliuos? Balkonas mažas, jie visi gali išeiti kvėpuoti ir iškvėpti orą, ir žmonės sėdi ten visi kartu? Ar tai yra saugu? Ar tai yra normalu? Tokios žvėriškos sąlygos turi būti? Noriu, kad visi tai žinotų. Kodėl tiesiog nebuvo galima paleisti namo karantinui, kaip ir visus likusius, kurie atvažiavo anksčiau? Kodėl iškart neizoliavo žmonių, kada jau buvo pirmas skambutis?“, – retoriškai klausė izoliuoto vaikino draugė.

Citavo Konstituciją

Jūrininkas Konstantinas, kuris neseniai grįžo iš Airijos ir dvi savaites ten dirbo laive, taip pat buvo šokiruotas dėl tokio elgesio. Jis pats yra izoliuotas tame pačiame viešbutyje, kaip ir anksčiau minėtos merginos draugas.

„Suprantu viską, kas vyksta, bet ar jau Lietuvoje yra paskelbta nepaprastoji padėtis? Kodėl žmogaus teisės yra pažeidžiamos? Pagal Konstitucijos 32 straipsnį mūsų judėjimo laisvės negali būti apribota. Ar matėte iš kokių pakelių mes čia valgome? Ar čia kažkoks karas vyksta? Rusai puola?“, – klausė vyras.

Jis papasakojo, kad anksti ryte turėjo skrydį, o dabar jiems išdalino valgyti tik sauso maisto davinį, kuris naudojamas kariuomenėje.

„Visą dieną mažai ką valgiau ir, manau, visi taip jaučiasi. Viena moteris su vaiku taip pat apgyvendinta. Jeigu reikia, aš pats užsakyčiau to maisto ir už jį užmokėčiau“, – tikino Konstantinas.

Vyro aiškinimu, jiems buvo žadėta, kad visus atvežus į viešbutį, sveikatos atvyks patikrinti daktarai ir ką nors išleis saviizoliuotis namuose, jeigu nebus viruso įtarimų.

„Bet žmonės ir pradėjo piktintis, nes nieks neatvažiuoja. Aš paskambinau į savivaldybę ir jie sakė, kad jau tikrai tuoj kažkas atvyks. Buvo jau pusė šešių ir nieks neatvyko tikrinti. Suprantate, net tokiame kaime, kuris vadinamas Rusija, jau kalbama, kad yra pagaminti greitieji testai“.

Konstantinas pasakė, kad gyvena vienas dideliame name prie Vilniaus, kur galėtų ramiai izoliuotis. Dabar net neaišku, kas pasirūpins laukiančiais dviem šunimis.

„Viešbutyje dabar apie laikomi apie šimtas žmonių, čia šiek tiek šalta. Tačiau įdomiausia, ar kokie nors teisininkai domisi šia situacija? Ar visiems nusispjauti? Ar jau tikrai nepaprastoji padėtis įvesta?“, – piktinosi jūrininkas.

Kitas viešbutis išplatino pranešimą

Nuo praėjusio penktadienio „Darnu Group“ įmonių grupei priklausančiame sostinės viešbutyje „Urbihop“ neatlygintinai apgyvendinami karantino tvarka izoliuojami iš užsienio šalių grįžę žmonės. Apie pusšimtis Vilniaus miesto savivaldybės atsiųstų žmonių jau įsikūrė praėjusį savaitgalį. Antradienį iš oro uosto atvežta dar pusantro šimto tautiečių, ką tik grįžusių iš užsienio ir privalančių laikytis karantino sąlygų.

Kaip rašoma pranešime spaudai, viešbutyje dirba dešimt „Darnu Group“ darbuotojų, kurie užtikrina atvykstančiųjų apgyvendinimą, bendrų patalpų valymą, inventoriaus papildymą ir reikalingą logistiką. Nurodoma, kad darbuotojai rūpinasi gyventoju komfortu tiek, kiek leidžia sąlygos: viešbučio svečiai aprūpinti indais, karštais gėrimais, jiems paruošta visa aktuali informacija apie karantiną. Maistą gyventojams tiekia Vilniaus miesto savivaldybė. Įmonės darbuotojai aprūpinti visomis reikiamomis apsaugos priemonėmis, laikosi būtinų rekomendacijų ir dirba išskirtinai tik šiame objekte.

„Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė sako, kad dirbti tokiomis sudėtingomis sąlygomis išties sudėtinga, todėl kaip niekad tikisi susitelkimo ir atvykstančių žmonių supratingumo. Anot jos, viešbučio darbuotojams tenka daugybė iššūkių: nemažai piliečių iš autobusų išlipa vos pastovėdami ant kojų, nes akivaizdžiai yra padauginę alkoholio, pasipiktinę, kad prieš jų valią yra karantinuojami. „Neigiami epitetai dėl situacijos, kurios pakeisti negalime, pageidavimai gyventi kambariuose po vieną, gauti tam tikrą maistą ir nedelsiant – tai tik dalis emocijų, kurias tenka „sugerti“ viešbučio darbuotojams, pasitinkantiems atvykusius gyventojus.

Panašu, kad dalis čia atsidūrusių painioja būtiną izoliaciją nuo sanatorijos“, – pastebi S. Survilaitė-Mekionienė. Anot jos, situacija nėra paprasta, bet tai neatbaido nuo siekio paslaugas teikti neatlygintinai ir padėti savivaldybei bei žmonėms. „Tai laikas, kuris patikrins ne tik mūsų atsparumą krizei, bet ir moralines vertybes, partnerystės suvokimą versle ir valstybiniame sektoriuje. Su iššūkiais susidursime absoliučiai visi, klausimas tik, ar tuo stengsimės naudotis, ar ieškosime sprendimų visi kartu padaryti kiek įmanoma daugiau gerų darbų. „SEB arenoje“ įsikūrusio viešbučio kambarius savivaldybei teikiame neatlygintinai. Raginame ir kitus viešbučių savininkus bei valdytojus pasekti mūsų pavyzdžiu. Nuo kiekvieno iš mūsų sprendimo priklausys, kada suvaldysime situaciją šalyje“, – sako S. Survilaitė-Mekionienė.

„Darnu Group“ generalinė direktorė pažymi, kad su įvairiausiais iššūkiais susiduria ir miesto savivaldybė, vykdydama Vyriausybės reikalavimą karantinuoti atvykstančius žmones.

„Vyriausybės sprendimas karantinuoti atvykstančiuosius galbūt teoriškai ir buvo teisingas, tačiau imantis tokių žingsnių pirmiausia reiktų apgalvoti, kaip jie bus įgyvendinami realybėje. Savivaldybė palikta tvarkytis savo jėgomis. Būtų puiku, jei draudimai ir nurodymai iš Vyriausybės būtų lydimi realios pagalbos savivaldybėms“, – atkreipia dėmesį S. Survilaitė-Mekionienė. „Esame pasiruošę, jei tik bus poreikis ir situacija šalyje blogėtų, savo lėšomis „SEB arenoje“ įkurti ir gydymui bei ligonių priežiūrai reikalingas patalpas – laikiną ligoninę, kur medikai teiktų būtiną pagalbą sergantiems“, – sako įmonės generalinė direktorė.

Visi grįžusieji iš užsienio siunčiami į 14 dienų izoliaciją savivaldybių patalpose

Visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Be to, į savivaldybių parengtas patalpas bus gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai. Tai numatoma valstybės lygios ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pirmadienį pasirašytame sprendime.

Iki tol pargrįžėliai privalėjo izoliuotis patys, o sergantieji gydyti ligoninėse arba namuose. A. Verygos sprendimu, visoms sveikatos priežiūros įstaigoms nurodyta informuoti atitinkamos savivaldybės administraciją apie gyventojus, kuriems pasireiškė lengvi COVID-19 simptomai ir kurių būklė leidžia juos gydyti ambulatoriškai ir kurie turi būti pervežami į savivaldybių parengtas patalpas.

Be to, nuo antradienio visos savivaldybės, kurių teritorijoje yra tarptautiniai sienos kirtimo punktai, įpareigotos visą parą užtikrinti grįžusiųjų pervežimą iš oro uostų, jūrų uosto, kitų pasienio punktų į gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos numatytas patalpas. Savivaldybėms taip pat nurodyta pasirūpinti tinkamomis žmones izoliuoti patalpomis ir užtikrintų jų maitinimą.

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras įpareigotas organizuoti minėtų patalpų apsaugą bei viešąją tvarką. Lietuva pereina į naują etapą Lietuva pereina į naują etapą, kai kiekvienas žmogus vertinamas kaip galimai užsikrėtęs žmogus. Todėl ir priimtos rekomendacijos žmonėms dėvėti viešose vietose kaukes, per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį paaiškino sveikatos apsaugos ministras.

„Pagal tarptautines rekomendacijas sveikatos sistemai rekomenduojama laikytis požiūrio galvoti, kad visi gali būti užsikrėtę – ar mes kalbame apie pacientus, ar apie visuomenę. Užtat ir yra tokios rekomendacijos, sakykime, vaikščioti su kaukėmis, nes nežinome, neturime simptomų. Iš principo galioja mastymas, kad bet kas potencialiai vertinamas kaip užsikrėtęs žmogus“, - sakė A. Veryga.

Ministras nematė prasmės masiškai testuoti visus žmones, kuriems privalomas karantinas. Delfi primena, kad privalomai savivaldybių surastose patalpose karantinuojami visi į Lietuvą sugrįžę žmonės.

Vilniaus miesto savivaldybė aprašė tvarką:

Dėl grįžtančių iš užsienio privalomo karantinavimo. Šiuo metu sulaukiame daugybės klausimų dėl vakar priimto Sveikatos apsaugos ministro (SAM) įsakymo. Dalinamės informacija, kuri aktuali visiems grįžtantiems.

Vilniaus miesto savivaldybės informacija dėl privalomo karantino

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimą, nuo kovo 24 d. visi grįžę iš užsienio turi būti privalomai karantinuojami 14 dienų.

Kaip Vilniaus miesto savivaldybė įgyvendina šį sprendimą?

Registracija:

Atskridę į oro uostą visi keleiviai užpildo informaciją su savo kontaktais. Jeigu esate ne iš Vilniaus, rekomenduojame susisiekti su savo miesto savivaldybe ir informuoti pranešant savo kontaktus, kad ji galėtų organizuoti jūsų pervežimą.

Gyvenantiems ne Vilniuje:

Kitų miestų gyventojų karantinavimo pasirūpins jų miesto savivaldybė.

Galimi du keliai:

To miesto savivaldybės atstovai savo gyventojus pasitinka jau oro uoste ir pasirūpina jų pervežimu į kitą miestą, kur jiems bus užtikrintos privalomo karantino sąlygos.

Jeigu kito miesto savivaldybės nepasitinka savo gyventojų oro uoste, jie laikinai karantinuojami Vilniuje, tam skirtose viešbučių patalpose. Kitos savivaldybės rytojaus dieną 12 val. pasirūpina savo gyventojų pervežimu į savo miestus.

Ką daryti sergantiems?

Viešbučiuose bus apgyvendinami tik ligos simptomų nejaučiantys žmonės. Asmenys, turintys klinikinių COVID-19 požymių, iškart gabenami į sveikatos priežiūros įstaigas.

Kokios bus privalomo karantinavimo sąlygos?

Apgyvendinimas karantinuotiesiems nekainuos, jį finansuos savivaldybė ir valstybė.

Šeimos: Šeimas viešbučiuose bus stengiamasi apgyvendinti drauge.

Maitinimas: Savivaldybė įsipareigoja užtikrinti nemokamą trijų kartų per dieną maitinimą.

Internetas ir kiti poreikiai: Pagal galimybes bus užtikrintas nemokamas interneto ryšys, dėl aprūpinimo kitomis reikiamomis kasdienio gyvenimo priemonėmis informuosime vėliau.

Karantinavimosi taisyklės:

Saviizoliacijai apgyvendintų žmonių prašysime laikytis karantino laikotarpiui būtinos rimties, nepalikti patalpų. Primename, kad daugiau nei 5 žmonių būriavimasis yra draudžiamas, SPA paslaugų teikti viešbučiai neturi teisės. Daugiau skaitykite čia - www.karantinas.lt.

Ar galima karantinuotis savo pasirinktoje vietoje - namuose, nuomojamame bute?

Ne, deja, sveikatos apsaugos ministro įsakymas išimčių nenumato.

Ar šios sąlygos gali keistis?

Vilniaus miesto savivaldybė ieško išeičių, kurios galėtų palengvinti karantinavimosi sąlygas. Tai galėtų būti ir techniniai sprendimai (pvz., speciali mobili aplikacija), ir galimybė karantinuotis savo pasirinktose patalpose, jei jas patvirtina apskrities epidemiologas. Tačiau kol nepakeistas ministro įsakymas, alternatyvų nėra.