Ministrė teigia, kad pareigūnai, siekdami užtikrinti atvykusiųjų saviizoliaciją, siųs įspėjamąsias žinutes, taip pat gali tikrinti, ar asmenys yra namuose.

„Šiuo metu atvykstantieji bus informuoti, kad duomenys bus perduodami Policijos departamentui. Ir mes turime maksimaliai užtikrinti visuomenės saugumą (...). Kalbame ne apie visas tarnybas – apie policijos pareigūnus ir savivaldybių administracijos direktorius“, – žurnalistams antradienį sakė ji.

Anot jos, šį klausimą Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdyje iškėlė pats Policijos departamentas, „kad būtų užtikrinta šių žmonių saviizoliacijos kontrolė ir efektyvesnis karantino laikymosi režimas“. Duomenis pareigūnams ir savivaldybėms perduos Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Antra, pareigūnai tikrins ir namuose, ar jūs esate – ir tokias priemones svarstoma taikyti. Jie reaguos ir į pilietiškų žmonių skambučius, kurių yra per 300 šiandien, apie saviizoliacijos ir karantino pažeidimus“, – sakė ji.

Dar prieš įvedant karantiną į Lietuvą lėktuvais, keltais ir traukiniais grįžtantys žmonės turėjo užpildyti anketas, grįžusieji automobiliais buvo raginami savanoriškai pateikti duomenis NVSC. Grįžusieji taip pat įpareigoti teikti informaciją apie sveikatos pokyčius karštąja koronaviruso linija.

Lietuvoje antrą savaitę tęsiantis karantinui pirmadienį buvo sugriežtintos taisyklės prekybos vietoms, įvesta privaloma izoliacija savivaldybių patalpose grįžusiems iš užsienio bei sergantiems lengva koronaviruso forma. Gyventojams rekomenduojama viešose vietose nešioti kaukes bei vienkartines pirštines.

R. Tamašunienė sakė, kad VESK aptarė ir galimybes leisti žmonėms izoliuotis savo namuose, naudojant mobiliąsias programėles, kaip tai siūlo Vilniaus savivaldybė. Tokia praktika taikoma Lenkijoje.

„Idėja aptarinėjama tikrai visą savaitę, žinome, kad tai veikia Lenkijoje. Bet jie taip pat sako, kad geriausia priemonė – pareigūnų apsilankymas. Nes žmonės ir palieka telefonus, ir atstumas, kuriuo juda žmogus, nėra pakankamai nustatomas. Bet policija sprendžia, siunčia įspėjamąsias žinutes turėdami tuos duomenis, gal net kelis kartus per dieną siųs, kad reikia laikytis saviizoliacijos“, – aiškino R. Tamašunienė.

Ji tikisi, kad dėl antradienį sugriežtintos tvarkos bus labiau laikomasi saviizoliacijos taisyklių.

Anot jos, policija prašo, kad saviizoliacijai savivaldybės rinktųsi ne pavienius būstus, o didelius pastatus, kad taip „būtų lengviau užtikrinti jų kontrolę“ – tam pritaria ir komisija, nes taip esą būtų paprasčiau teikti ir medicinines paslaugas, ir organizuoti gyventojų maitinimą.

Tačiau, pasak R. Tamašunienės, mažoms savivaldybėms, nusprendusioms leisti gyventojus į atskirus būstus, tektų samdyti ir apsaugos įmones.