„Vietų šiame kontekste yra apie 7–8 šimtai, bet yra suvokiama, kad nebus to pakankama, todėl rezervas tikrai yra numatomas, jis bus tikrai organizuotas ir jo bus tiek, kiek turi būti“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Keltų bendrovės DFDS vykdantysis direktorius Jonas Nazarovas sakė, kad iki balandžio 1–osios bilietus į Klaipėdą yra nusipirkę po 200 keleivių kasdien.

„Penkios dienos – tūkstantis žmonių“, – apibendrino jis.

Dar laukiama informacijos iš kitos į Klaipėdą plukdančios bendrovės „TT-Line“: ja atvykstančių keleivių srautas bus mažesnis, tačiau ši bendrovė keleivius išlaipina ne viename, o dviejuose terminaluose, tai sukelia papildomų sunkumų jų pergabenime į karantino vietas.

„Jeigu savaitės kontekste DFDS kalba apie tūkstantį, aš manau, prie tų tūkstančio savaitės bėgyje prisidės kokie 4–5 šimtai iš „TT-Line“, tad įsivaizduokime, kokie skaičiai per savaitę ar pusantros kristų Klaipėdai ant pečių, jeigu tie srautai nesumažės“, – sakė V. Grubliauskas.

Tikimasi, kad dalis žmonių, suplanavusių keliones keltais, sulaukę informacijos apie Lietuvoje laukiantį karantiną, pakeis planus ir galbūt apsispręs nevykti.

„Galbūt dalis iš jų apsigalvos, galbūt turi geresnius pasiūlymus pasilikti toje šalyje, kur šiuo metu yra“, – sakė J. Nazarovas.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis atkreipė dėmesį, kad nors Klaipėda visas 14 dienų turės karantinuoti tik savo gyventojus, jie turės laikyti ir kitų savivaldybių gyventojus, kol šios atvyks jų pasiimti, o tam šiuo metu nėra numatytas terminas.

Savo ruožtu Klaipėda turės savo gyventojus pasiimti iš Vilniaus, Kauno ir Palangos.

„Savaitę su tuo rezervu bus labai sunku išsilaikyti, net jei artimiausiu metu pabandysime jį padvigubinti“, – sakė administracijos direktorius.

Šiuo metu yra sutarta, jog atvykusius į uostamiestį asmenis prižiūrės ir į viešbučius lydės policija.

„Policija, kadangi bet kokiu atveju vykdo palydą užsienio piliečių (...), jie tiesiog palydės tam tikromis grupėmis asmeninių automobilių vairuotojus iki tam tikro viešbučio, kuris bus priskirtas, ir mes organizuosime tų žmonių išlaipinimą“, – sakė G. Neniškis.

Jis prognozuoja, kad visų kelto keleivių vienu kartu palydėti nepavyks, todėl jiems reikės laukti, kol palydėję vieną grupę, policijos pareigūnai grįš pasitikti kitos.

Planuojama, kad keleiviams bevykstant keltu, bus surenkama informacija apie tai, kelių vietų kajutėse jie gyvena ir kambariuose jie bus apgyvendinami taip pat, kaip gyveno keltuose. Žmonės iš keltų į viešbučius vyks savais automobiliais bei viešuoju transportu.

Nuosavi automobiliai bus laikomi aikštelėse šalia viešbučių, nes laikyti uoste tūkstančius automobilių, pasak savivaldybės vadovo, nėra galimybių.

Kol kas nėra aišku, kaip asmenys iš Klaipėdos pasieks savo savivaldybes, ar jiems bus leidžiama vykti savo automobiliais ir kaip vyks jų pergabenimas.

Klaipėdai vienai dienai atidėta prievolė savivaldybėms izoliuoti iš užsienio grįžtančius gyventojus, kitur ši tvarka įsigaliojo nuo antradienio.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, vadovaujančio valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijoms, įsakymas įsigaliojo antradienio naktį. Jis numato, kad visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Taip pat numatyta, kad į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai.

Didmiesčių merai tvirtina, kad tai apsunkins kovą su COVID-19, bus eikvojami administraciniai ir gydytojų ištekliai, jų mažiau liks sunkiems ligoniams, o tai kainuos gyvybes.