„Kiekvienam gyventojui rekomenduojama viešose vietose dėvėti kaukę, išskyrus tuos atvejus, kai jūs vairuojate automobilį, ir dėvėti apsaugines pirštines. Jeigu kaukių neturite, rekomenduojama burną pridengti skarele ar šaliku. Taip pat atsirado tam tikri pokyčiai apsiperkant – dabar apsipirkti turi tikvienas šeimos narys. Pirkėjai eilėse turi stovėti ne arčiau vieno metro atstumu, taip pat imamės kitų priemonių, kad žmonės nesibūriuotų. Kiti ribojmai yra susiję su žmonėmis, kurie grįžta iš užsienio – savivaldybės privalės pasirūpinti tų žmonių izoliacija“, – sako G.Surplys.

Paklausus, kaip bus palaikoma tvarka parduotuvėse, G.Surplys sakė, jog tai užtikrinti padės ir pareigūnai bei prekybos centrų personalas.

„Aš tikrai neisiu ir žmonių neklausiu, bet vėlgi jeigu būsiu parduotuvėje turbūt galėčiau paklausti, tačiau tuo turėtų užsiimti, tikiuosi, kad užsiims parduotuvėse dirbantis personalas. Taip pat bus galvojama, kaip reikėtų kritiniu momentu pasitelkti policijos, savivaldybės viešosios tvarkos pajėgas. Tie sprendimai tikslinami kiekvieną minutę. Supraskime, kad kalbame apie sprendimus, kurie keičia tūkstančių žmonių kasdienį gyvenimą. Tie sprendimai priimami visame pasaulyje“, – aiškino G.Surplys.

Paklausus, kaip ir kas gali drausminti tuos žmones, kurie parduotuvėse nesilaikys reikalavimų, G.Surplys tikino, jog jeigu žmonės neklausys pareigūnų, jiems grės atsakomybė.

„Man sunku įsivaizduoti, kodėl vyras ir žmona turėtų abu veržtis į parduotuvę. Tikrai įmanoma viską vienam susikrauti į vežimėlį, paskui mašina viską parsivežti namo. Tačiau bendra formulė yra tokia, kad pirmiausia mes įspėjame, jeigu reikia įspėja pareigūnai, o jei žmogus vis tiek neklauso, tai jau yra pareigūno įspėjimo neklausymas, o už tai gresia atsakomybė“, – sakė jis.

„Kai bauda bus nebe keliasdešimt eurų, bet keli šimtai ar net tūkstančiai, turbūt žmogus jau pagalvos, kad nėra be didelio būtinumo ko eiti į tą parduotuvę pasibūriuoti“, – pridūrė G.Surplys.

Koronavirusas Turkijoje

Pašnekovas patikino, kad jau buvo atvejų, kai prekybos centrai nesilaikė ribojimų.

„Jau yra ne vienas atvejis, kai policijos pareigūnai išrašė protokolus toms prekybos vietoms, kurios nesilaikė ribojimų. Jeigu bus poreikis, žinoma, protokolai bus rašomi ir toliau“, – tikino VIG vadovas G.Surplys.

Anot jo, kalbant apie kaukes, ateityje karantino sąlygos gali būti griežtinamos, taigi kaukių nešiojimas taip pat gali tapti privalomu.

„Kol tai yra rekomendacijos, aišku, kad baudų nebus. Bet kaip šiandien minėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo spaudos konferencijoje, naivu tikėtis, kad karantino sąlygos nebus griežtinamos. Tai gali būti, kad kaukės, kai mes jų turėsime daugiau, kaip žinote, šią savaitę turėtų atskristi didelė partija, tai tada bus galima galvoti apie tai, kad tas kaukes padaryti privalomas“, – kalbėjo G. Surplys.