Taip antradienį savivaldybės Didžiojoje salėje, pasibaigus vos pusvalandį trukusiam uždaram Kauno miesto tarybos posėdžiui, sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Ekstremalios situacijos operacijų centro, įkurto stabdant koronaviruso plėtrą, koordinatorius Paulius Keras.

Jo teigimu, šiuo metu apie 50 žmonių, kuriems užsikrėtimas nėra nustatytas, bet rizika susirgti nemaža, izoliuojasi Kauno miesto savivaldybės paskirtose patalpose. Įsigaliojus sprendimui, griežtai nurodančiam, kad būtina izoliuoti visus šiomis dienomis grįžtančius iš užsienio žmones, savivaldybė privalo parūpinti patalpas karantinui, jeigu jie tam neturi sąlygų savo namuose.

„Esame sudarę įvairių sutarčių su viešbučiais. Aišku, dabar tas iššūkis (vietų poreikis) bus dar didesnis, nes prasidėjo visuotinė grįžtančiųjų saviizoliacija, tad srautas tikrai padidės", - Kauno tarybos posėdyje, kuris buvo transliuojamas internetu, sakė P. Keras.

Jo teigimu, kiek prireiks lengva forma sergantiesiems patalpų Kulautuvoje, priklausys nuo situacijos ligoninėse. Jeigu ligoniai jose netilps, Kulautuvoje dar šią savaitę „gali būti aktyvuotos papildomos patalpos".

Miesto savivaldybės atstovų nuomone, kadangi Kaunas neturi pasienio perėjimo punkto, o iš užsienio grįžtantys kauniečiai pirmiausia pasiekia oro uostą, esantį Kauno rajone, tai rajono savivaldybė ir turėtų užtikrinti keleivių transportavimą. Bet Kauno miestas taip pat skaičiuojasi, kiek lėktuvais ir kitu transportu grįžta kauniečių, ir jiems numato patalpas saviizoliacijai.

„Mes turėsime pasirūpinti miesto gyventojais. Preliminarius jų kiekius, kurie atvyks į Kauno oro uostą ar Klaipėdos jūrų uostą, žinome ir tam ruošiamės. Šiuo metu aktyviai dirbame su viešbučiais, kurie galėtų priimti sugrįžtančius ir privalomai turinčius izoliuotis kauniečius. Kalbame ir su Birštonu, kad ir ten, jei reikės, galėtų kauniečiai karantinuotis", – aiškino politikams P. Keras.

Tarybos posėdyje jis pabrėžė, kad nemažai dėmesio skiriama ir socialinės pagalbos reikalingiems Kauno miesto gyventojams, - vienišiems, neįgaliems, garbaus amžiaus žmonėms. Jų sąrašus sudaro seniūnijos.

Socialinių paslaugų centras dirba su 1200 asmenų ir šeimų, taip pat su 490 šeimų vaikais, kuriems yra tiekiamas maistas. Gydymo įstaigoms užsakyti dideli kiekiai medicininių apsaugos priemonių. Tikėtina, kad didesnė dalis laukiamų priemonių siuntų iš užsienio Kauną pasieks dar šią savaitę", – kalbėjo P.Keras.

Lietuvos oro uosto atstovas Tadas Vasiliauskas naujienų agentūrai ELTA patvirtino, jog antradienio vakarą iš Edinburgo ir iš Londono dviem reisais Kauno oro uostą turėtų pasiekti lėktuvai, atskraidinsiantys apie 200 keleivių. Trečiadienį iš Norvegijos atkeliaus apie 50 keleivių, iš Švedijos – apie 100. Penktadienį numatyta Kauno oro uoste pasitikti lėktuvą iš Bankoko (Tailando) su pustrečio šimto keleivių.

P. Kero teigimu, vis dar nėra aišku, kaip bus užtikrinta sugrįžusiųjų asmenų apsauga bei priežiūra, ar jie tikrai laikosi karantino.

„Miestas kol kas laukia centrinės valdžios sprendimo, tačiau manoma, kad čia galėtų padėti kariuomenės arba policijos atstovai", - teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas P. Keras.