„Perkame didžiulis kiekius, kiek sugebame surasti, tiek perkame. Tam, kad avansu būtų galima apsirūpinti ir tiems blogiausiems scenarijams (...) Perkame labai daug ir nebesismulkindami (...) Perkame šimtais tūkstančių, respiratorių perkame 1,8 mln.“, – sakė A. Veryga.

Anot ministro, šiuo metu Europos Komisijai yra pateiktas prašymas įsigyti 400 plaučių ventiliacijos aparatų. Ministras taip pat akcentavo, kad šiuo metu yra intensyviai deramasi ir bendradarbiaujama ir su kitais tiekėjais.

„Dabar dėl dirbtinių plaučių ventiliacijos aparatų turime kelias užsakymo linijas. Esame pateikę paraišką Europos Komisijai įsigyti 400 tokių aparatų. Bet abejojame, ar sugebės nupirkti, ar nevėluos procedūros, tai perkam ir patys tuos aparatus. Turime įstaigų, kurios pačios perkasi aparatus, duodame joms leidimus įsigyti. Turime apie 80 aparatų. 30 vienos firmos ir 50 - kitos, kurių platintojai yra Lietuvoje (...) Kinijoje mūsų ambasadorė ieško, kaip įsigyti papildomų aparatų. Taigi turime dvi linijas, kurios, tikėkimės, leis apsisaugoti bent tiek, kiek įmanoma nuo galimų grėsmių“, – sakė jis.

A. Veryga taip pat pažymėjo, kad užsakyti ir testai koronavirusui tirti. Pasak sveikatos apsaugos ministro, tikimasi, kad nebus jokių logistinių trikdžių, kurie šiomis dienomis gali ištikti bet kurios šalies užsakymus.

„Užsakyti 300 tūkstančių koronaviruso testų yra ne greitieji, o tikrieji testai, kurie atliekami laboratorijoje, kurie tiksliausiai ir nustato. Greitųjų testų užsakyta apie 500 tūkstančių. Bet jie kitam tikslui bus naudojami“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja šią savaitę laukianti didelės saugos priemonių siuntos iš Kinijos. Joje numatoma 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Ministerija praneša, kad šioms priemonėms, neskaičiuojant vaistų ir medicinos įrangos, Vyriausybė skyrė apie 24 mln. eurų. Gautos apsaugos priemonės bus paskirstytos šalies gydymo įstaigoms ir kitoms labiausiai į kovą su koronavirusu įsitraukusioms įstaigoms. Pagal įstaigų pateiktus poreikius, šių priemonių turėtų užtekti keliems mėnesiams.

A. Veryga: nesame pasiruošę Italijos scenarijui

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga teigia, kad nė viena šalis nėra pasiruošusi Italijos atvejui. Pasak jo, šiuo metu Lietuva turi daryti viską, kad toks scenarijus neįvyktų.

„Jeigu suveiks izoliacija bei karantinas, pajėgų turėtume užtekti. Bet jei ištiks Lietuvą Italijos scenarijus, tai nė viena šalis Europoje, nesvarbu, kokia ji yra, tokiam scenarijui nėra pasiruošusi ir negalėjo būti pasiruošusi.

Sudėtinga tam ir pasiruošti, nes ką reiškia būti pasiruošus Italijos scenarijui? Tai reiškia turėti visiškai tuščias dvi ligonines su įranga ir personalu, kurie šiandien nieko neveiktų. Tai tokios sistemos nė viena šalis neturi.

Tai Italijos scenarijui nė viena valstybė nėra pasiruošusi, todėl ir taikomos agresyvios karantino ir izoliacijos priemonės, kad šis scenarijus Lietuvoje tiesiog neįvyktų“, – NSGK nariams sakė A. Veryga.