Klaipėdos savivaldybės meras V. Gruliauskas sako, kad ši diena – viena išskirtinių, kuri išnaudota išties produktyviai ir per ją pasiruošta ne tik artimiausiam metui, bet ir tolesniam uostamiesčio gyvenimui.

„Labai atsakingai žiūrime į misiją, kuri mums patikėta. Kalbame apie ilgalaikę perspektyvą, taigi, rytojaus dieną – laukiami trys keltai. Žmonių kiekis dar bus tikslinamas, kol kas žinoma, kad atkeliauja apie 200 žmonių. Žmonės, kurie grįžę nė nežino, kad jie bus karantinuojami, tai bus ir Konstitucinis žmogaus teisių pažeidimas, tad reikia užtikrinti ir informavimą. Yra numatytas apgyvendinimas, viskas yra sudėliota ir dėl apsaugos, ir dėl maitinimo“, – informuoja V. Grubliauskas.

Meras V. Grubliauskas neslepia, kad jei per savaitę Klaipėdą pasieks per tūkstantį grįžusiųjų, tuomet situacija išties bus įtempta.

DFDS vykdantysis direktorius Jonas Nazarovas sako, kad tai išties rimtas išbandymas žmogiškumui.

„Šios dienos situacija ir atidėjimas vienai dienai mums suteikė laiko pasiruošti viską teisingai daryti nuo rytojaus“, – sako J. Nazarovas.

Pirmasis keltas Klaipėdą pasieks jau 9 valandą ryto. Klaipėdos administracijos vadovas Gintaras Neniškis sako, kad viskas sustyguota taip, kad jau būtų aišku, kiek žmonių atvyksta.

„Jei žmonės keliauja keturiese, stengsimės pasiūlyti tokias pat sąlygas ir mūsų viešbučiuose, išdalinti po vieną išties būtų sudėtinga. Iš anksto žmonėms jau bus paruošta informacija, kokiuose viešbučiuose jie gyvent. Bandysime srautą reguliuoti, kad žmonės, patekdami į viešbučius, išlaikytų atstumą. Didžiausias iššūkis – žmonės, kurie atkeliauja su automobiliais. Policija daugiausia vykdo užsieniečių palydą, tad jie tam tikrom grupėm dabar palydės ir iki viešbučių žmones tam tikrom grupėm. Automobilius žmonės galės palikti miesto teritorijoje, nes uosto teritorijoje palikti apie tūkstantį automobilių nėra galimybės“, – sako G. Nėniškis.

Pirmasis keltas Klaipėdą pasieks jau 9 valandą ryto. Klaipėdos administracijos vadovas Gintaras Neniškis sako, kad viskas sustyguota taip, kad jau būtų aišku, kiek žmonių atvyksta.

„Jei žmonės keliauja keturiese, stengsimės pasiūlyti tokias pat sąlygas ir mūsų viešbučiuose, išdalinti po vieną išties būtų sudėtinga. Iš anksto žmonėms jau bus paruošta informacija, kokiuose viešbučiuose jie gyvent. Bandysime srautą reguliuoti, kad žmonės, patekdami į viešbučius, išlaikytų atstumą. Didžiausias iššūkis – žmonės, kurie atkeliauja su automobiliais. Policija daugiausia vykdo užsieniečių palydą, tad jie tam tikrom grupėm dabar palydės ir iki viešbučių žmones tam tikrom grupėm. Automobilius žmonės galės palikti miesto teritorijoje, nes uosto teritorijoje palikti apie tūkstantį automobilių nėra galimybės“, – sako G. Neniškis.

J. Nazarovas sako, kad apie tūkstantį žmonių atkeliauja per penkias dienas į Klaipėdą vien per DFDS. Dar laukiama kokius skaičius turi kompanija „TT-Line“. Kol kas manoma, kad prisidės dar apie 500 žmonių.

„Mes informuosime žmones, kad laukia kietasis karantinas, galbūt kai kurie persigalvos ir geriau pasiliks toje šalyje, kurioje yra, jei turės galimybę“, – sako J. Nazarovas.

V. Grubliauskas sako, kad dalis žmonių priverstinio karantino metu uostamiesčio suteikiamose patalpose turės būti laikinai. Tačiau kada juos pasiimt savivaldybės, kuriose jie išties gyvena, nėra aišku. G. Neniškis antrina, kad pagal dabar išleistą įsakymą, nėra numatyta termino, per kiek laiko savivaldybės turi užtikrinti asmens grįžimą ten, kur jis yra registruotas, nėra nurodoma.

J. Nazarovas patikino, kad šiai dienai atvykstantieji pildo anketas, tačiau iki įlipa į keltą , nėra duomenų iš kokios savivaldybės yra asmuo. Galimybės įkurti kažkokį žmonių paskirstymo punktą, uostas neturi. V. Grubliauskas sako, kad žmonėms pirma bus pervežti į jiems skirtas vietas, tuomet jau bus derinama, kaip žmonės galėtų pasiekti savo gyvenamą savivaldybę.

G. Neniškis sako, kad automobilių srautų logistikos iššūkis yra išspręsta, tačiau finansiškai užtikrinti, kad tikrai nereikės susimokėti už automobilių laikymo vietą.

Klaipėdos meras sako, kad dar gerai nė neaišku, kaip savivaldybės pasitiks žmones, tad pirmas veiksmas šiuo metu bus pirma žmones pervežti į laikino gyvenimo vietas. Anot V. Grubliausko, paros pasiruošti Vyriausybės buvo prašoma todėl, kad norėjosi išvengti galimų nesklandumų, mat nuo įsakymo paskelbimo iki jo vykdymo, jei nebūtų papildomos paros, būtų tekę viską paruošti per vieną naktį, maždaug per 9 valandas.

Atvykusiųjų nuo šios dienos lauks dešimt viešbučių, kuriuos skaičiuojama apie 700-800 vietų. Visi viešbučiai yra privatūs, tai „Morena“, „Vėtra“, „Fridricho pasažas“, MB „Taknoma“, UAB „Verslo vertikalė“, „Ibis Klaipėda“, viešbutis „Amberton“, „Navalis“, „Bohema“, „Hostel Kubu3“. Jei prireiks, Klaipėdos vadovas sako, bus panaudotas ir „Švyturio arenos“ patalpos.

G. Neniškis sako, kad kai kurių turimų patalpų savivaldybė negali naudoti, mat pagal Visuomenės sveikatos centrą yra labai griežtai nurodytos sąlygos karantinui.

Klaipėdoje pirmiausia viešąją tvarką užtikrinti pasitelkiamos policijos pajėgos, informuoti apie pagalbos poreikį ir kariai.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vadovė Rožė Perminienė sako, kad pasiruošta ir tam, kad sugrįžusiems klaipėdiečiams artimieji norės perduoti siuntinius. Tam pasiruošta, tačiau pamatysi artimųjų nepavyks, mat artimieji atnešę siuntinius, juos turės palikti viešbučių priėmimo vietose.

G. Neniškis sako, kad didžiausias iššūkis laukia policijos. Nors suplanuotas griežtesnė atvykusių sveikatos kontrolė ir jei tik bus įtarimų dėl koronaviruso, budės medikai. Tačiau akivaizdūs pavyzdžiai, kad į Lietuvą grįžta įvairaus kontingento atstovų, pareigūnams veiklos tikrai netrūks.

DFDS atstovas neslepia, kad pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame parplukdomi besikeikiantys vyrai, deja, nėra didžiulė išimtis šiomis dienomis, nors tokio kontingento tautiečių kelto darbuotojai jau senokai nematė.

Anot V. Grubliausko, ruošiamasi blogiausiam scenarijui, kol kas priimti žmones yra pasiruošę yra ne tik Klaipėdos ligoninės, bet ir Šilutės ir kitų aplinkinių rajonų ligoninės. Jei reikės, anot mero, bus steigiamos net laikinos lauko ligoninės, tačiau tuo pačiu V. Grubliauskas patikino, kad tokio scenarijaus tikrai niekas nenori.

G. Neniškis sako, kad koronaviruosui prasidėjus buvo paruošta apie 50 karantinavimui skirtų vietų ir iš savivaldybės biudžeto buvo skirta 108 tūkstančiai eurų. Dabar bus kviečiama miesto taryba, kad kartu išspręstų esamą padėtį.

Šiuo metu jau galioja draudimai lankytis parkuose, budi policija ir stebi, kad būtų laikomasi draudimų. Nesilaikančiųjų laukia baudos.