Šią situaciją antradienį komentavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis Vilniaus oro uoste žurnalistams papasakojo, kaip bus elgiamasi su į Vilnių grįžtančiais asmenimis.

„Vakar vakare vėlai patvirtintas įsakymas operacijų vadovo A. Verygos, mes įgyvendiname jį nuo ryto. Procedūra labai paprasta: visus žmonės skenuojama termovizoriais, o jei yra temperatūra, yra tikrinami simptomai. Tuos žmones karantinuojame atskirai ir išvežame su greitosios medicinos pagalba. Visus žmones pasitinka visuomenės sveikatos centro specialistai. Kas šiandien nuo ryto keičiasi – kariškiai perduoda informacinius lapelius dėl vakar įsakymo. (…) Jie sugrupuojami ir vežami autobusais izoliacijos vietą, visi šiandien išvažiavo į viešbutį Ąžuolyno gatvėje, ten jie bus karantinuojami“, – sakė P. Poderskis.

Jis teigė, kad turbūt policija vykdys karantinavimo vietų apsaugą.

„Suprantame, kad šis sprendimas kelia įvairiausių klausimų. Nusprendėme karantinuoti viską, ką gauname, o tada vėliau aiškintis“, – apie sprendimą sakė jis.

Povilas Poderskis, Remigijus Šimašius

Kitos savivaldybės atvažiuoja su tinkamu transportu, jie bus atsakingi už žmogaus pervežimą.

Jis teigė, kad buvo ir nepatenkintų šiuo sprendimu.

„Be abejo, buvo. Bet jų jausmai ir emocijos prie bagažo skyriaus nuslopinami, nepasitenkinimo kilo tikrai nemažai. Apie šį sprendimą ne visi yra girdėję, nes į visus klausimus turime atsakymų“, – kalbėjo P. Poderskis.

„Manau, kad didelę dalį žmonių radę teisingas išimtis ir technologinius sprendimus, kurie padės tinkamai karantinuotis žmonėms išspręsime ir iš viešbučio atiduosime į savivaldybes ar saviizoliacijai į namus“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis.

Asmenys viešbučiuose gyvens 14 dienų, bet siūloma po 7 dienų atlikti momentinį testą, jei jis bus neigiamas, žmogus būtų išleistas namo. Tačiau kol kas tai tik rekomendacija.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius siūlo sekti Lenkijos pavyzdžiu, kai kai kuriais atvejais tai, kaip žmonės laikosi karantino režimo, galima stebėti per specialias mobiliąsias programėles.