„Pagal tarptautines rekomendacijas sveikatos sistemai rekomenduojama laikytis požiūrio galvoti, kad visi gali būti užsikrėtę – ar mes kalbame apie pacientus, ar apie visuomenę. Užtat ir yra tokios rekomendacijos, sakykime, vaikščioti su kaukėmis, nes nežinome, neturime simptomų. Iš principo galioja mastymas, kad bet kas potencialiai vertinamas kaip užsikrėtęs žmogus“, - sakė A. Veryga.

Ministras nematė prasmės masiškai testuoti visus žmones, kuriems privalomas karantinas. Delfi primena, kad privalomai savivaldybių surastose patalpose karantinuojami visi į Lietuvą sugrįžę žmonės.

„Supraskime, kad net, jei masiškai visus karantinuojamus žmones ištestuotume, didelė dalis jų tuos testus turės neigiamus. Kartais tai bus ne dėl to, kad žmogus neužsikrėtęs, taip gali būti, nes ne laikas, kad testas parodytų kažkokį rezultatą“, - sakė A. Veryga.

Veryga: masinis testavimas nepadėtų

Sveikatos apsaugos ministras paaiškino, kad kol neatvyko 300 tūkst. siunta, nėra tiek įrangos ir testų, kad būtų galima masiškai testuoti žmones. Tačiau bet kuriuo atveju, A. Verygos nuomone, masinis testavimas negali atstoti izoliacijos.

„Lietuva yra nupirkusi greitųjų testų. Bet greitieji testai iš esmės parodo persirgimą. Jie matuoja kitus dalykus. Nepadėtų masinis testavimas, žmones reikia karantinuoti, nes galime gauti nepagrįstai neigiamą rezultatą“, - sakė A. Veryga.

Siūlys naujus ribojimus

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė per posėdį sakė, kad siūlys Vyriausybei spręsti dėl papildomų ribojų.

„Mūsų siūlymas toks yra, ir rytoj Vyriausybė galutinai apsispręs – kad lauke, viešosiose erdvėse (galėtų) išeiti pasivaikščioti po du žmones, kad žmonės nesibūriuotų“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Iki šiol viešose erdvėse buvo nerekomenduojama buriuotis daugiau nei 5 žmonėms.

Užsikrėtė policininkė

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla per posėdį informavo, kad virusu užsikrėtė viena policininkė, ir dar vienam asmeniui atliekami tyrimai.

Pasak generalinio komisaro, pareigūnė užsikrėtė atostogaudama Italijoje, po jų darbo vietoje nesilankė.

„Ji sąžiningai laikėsi saviizoliacijos“, - sakė R. Požėla.

Stebimas viruso plitimas

Antradienio, 9 val. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 187 COVID-19 atvejai. Nuo koronaviruso mirė vienas žmogus.

Vienas žmogus gydosi izoliuotas namuose. Per pirmadienį buvo ištirti 373 atvejai. Iš viso ištirti 2734 ėminiai. Paveiktomis laikomos visos šalys.

Sveikatos apsaugos ministras paaiškino, kad realios situacijos nežino nei viena šalis.

„Realios situacijos nežino nei viena valstybė, net, jei realiu laiku ištestuotume visus gyventojus, tai net ir tie, kurie gautų neigiamą testo atsakymą, nereiškia, kad jie nėra užsikrėtę. (…) Paprastuoju būdu galima paskaičiuoti, kiek iš 100 testuotų, (…) yra nustatomas virusas.

Tas skaičius po truputį auga. Kai pradėjome testavimą, buvo maždaug 3,3 iš 100, dabar jau yra, kiek prisimenu, apie 6 asmenys iš 100. Estijoje buvo 12-13 (teigiamų atvejų iš 100) prieš gerą savaitę“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, tas atvejų augimas rodo, kad žmonės tą ligą platina.

„O, kaip bus, koks bus modelis, priklausys nuo to, kaip sugebėsime laikytis karantino sąlygų“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, tai, kada bus susirgimų pikas, ir susirgimų skaičius ims mažėti, priklauso nuo oro, nuo žmonių judėjimo.

„Kiek ekspertai prognozuoja, kas dešimt dienų tas skaičius gali augti penkis kartus. Bet tai yra teorinės prognozės. Kaip bus, priklauso nuo to, kiek efektyvus buvo karantinas“, - sakė A. Veryga.