Koks atvykstančių kauniečių skaičius, dar tiksliai nežinoma

Kas rūpinsis į Karmėlavos oro uostą atvykstančių žmonių karantinavimu, ar miestas turi užtektinai vietų? Kas turės stebėti, kad šie žmonės laikytųsi karantino sąlygų? Apie tai diskutuota antradienį surengtame Kauno savivaldybės tarybos posėdyje.

„Kaip bus užtikrinama atvykstančiųjų saviizoliacija, kiek tokių žmonių atvyksta, ar jie Kauno savivaldybės gyventojai“, – antradienį sušaukto Kauno savivaldybės tarybos posėdžio metu klausė opozicinės konservatorių frakcijos atstovė Edita Gudišauskienė.

„Mes neturime pasienio perėjimo Kauno savivaldybės teritorijoje, tai tos naštos mums tenka mažiau. Žiūrėsime, kaip susitvarkys su tuo uždaviniu Kauno rajonas, nes Kauno oro uosto pasienio perėja – yra pavedama labai daug funkcijų savivaldybėms, kurių teritorijoje yra perėja ir didelė dalis tų funkcijų tenka Kauno rajonui. Mes turėsime pasirūpinti miesto gyventojais“, – minėjo Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius, administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Skubiai ieško papildomų vietų

Jis minėjo turintis preliminarius atvykstančiųjų per Karmėlavos oro uostą ir Klaipėdos uostą skaičius, tačiau nesama detalios informacijos, kokių tai savivaldybių gyventojai.

„Tačiau ruošiamės, jeigu iki šiol sutartys dėl saviizoliacijos su viešbučiais buvo pakankamos, šiuo metu žmonės dirba, kad išplėstų vietų skaičių“, – sakė P. Keras, paminėjęs, kad papildomų vietų ieškoma ir Birštone.

Jis patikslino, kad karantinuojamų atvykėlių apsaugą turi užtikrinti valstybės operacijų centras, tad šiuo metu laukiama atsakymo, ar tam bus pasitelkta policija, ar kariuomenė, ar naudojamos kitos priemonės.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pareiškė, jog pirmadienį buvo paskelbta žinia apie tai, kad kaimyninė Kauno rajono savivaldybė turi paruošusi karantinui 470 lovų „gerose vietose“.

„Manau, kad žmonės ir patys norės ten pabūti“, – sakė Kauno meras.

Paskelbtą žinią apie „Žalgirio“ areną vadina „nesusipratimu“

Kauno vadovai sulaukė ir kito opozicijos atstovo, tarybos nario Vyganto Gudėno klausimo apie tai, kas planuojama „Žalgirio“ arenoje. Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje P. Keras sakė, kad šią areną galima būtų panaudoti infekuotiems, tačiau nesunkia forma sergantiems asmenims gydyti.

„Sveikų, nesergančių žmonių saviizoliaciajai karantino laikotarpiu pagal šiuolaikinius reikalavimus „Žalgirio“ arena yra netinkamas pastatas. Ji gali būti panaudojama gydymo tikslais asmenims, kurie yra užsikrėtę, tačiau serga silpna ligos forma“, – pirmadienį žiniasklaidai sakė P. Keras.

Kauno Žalgirio arena

Tačiau antradienį šią informaciją Kauno savivaldybė suskubo paneigti, vadindama tai „nesusipratimu“ ir „antimi“.

„Tai kažkoks nesusipratimas, savivaldybės niekada to nekomunikavo. Sergantiems silpnomis formomis mes ruošiame Kulautuvą. „Žalgirio“ arenoje tikrai nieko neplanuojame. Dar kartą pakartoju, tai paskleista kažkokia „antis“, o visos patalpos užtikrinamos, kad nekenktų kitiems gyventojams“, – sakė tarybos posėdžiui pirmininkavęs Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Šiuo metu Kauno mieste, saviizoliacijoje laikoma 50 žmonių, jiems skiriamos savivaldybės patalpos, taip pat sudarytos sutartys su viešbučiais. Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius anksčiau minėjo, kad viešbučiuose apsistosiantys žmonės turės patys sumokėti už gyvenimą.

„Jokios galimybės dėl „Žalgirio" arenos pasitelkimo galimam pacientų gydymui nėra svarstomos" – patikslino Kauno mero patarėjas T. Jarusevičius.