„Jeigu mums anksčiau tos sutartys su viešbučiais dėl saviizoliacijos buvo pakankamos, tai šiuo metu aktyviai dirbame ir bandome tiek ir pajungti Birštono galimus taškus apgyvendinimo, ir visus kitus, tai žmonės dirba, kad išplėsti skaičius“, – savivaldybės tarybos posėdyje antradienį sakė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius, direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Jis pabrėžė, kad miestas neturi sienos kirtimo punkto savo teritorijoje, nes Kauno oro uostas yra Kauno rajone, todėl miestui tenka uždavinys pasirūpinti tik savo savivaldybės gyventojais.

„Mes neturime pasienio perėjimo Kauno savivaldybės teritorijoje, tai tos naštos mums tenka mažiau. Žiūrėsime, kaip susitvarkys su tuo uždaviniu Kauno rajonas, nes Kauno oro uosto pasienio perėja – yra pavedama labai daug funkcijų savivaldybėms, kurių teritorijoje yra perėja ir didelė dalis tų funkcijų tenka Kauno rajonui. Mes turėsime pasirūpinti Kauno gyventojais“, – sakė jis.

Pasak P. Kero, šiuo metu renkami duomenys apie tai, kiek į oro uostus bei Klaipėdos uostą iš užsienio artimiausiomis dienomis parvyks miesto gyventojų.

„Šiai dienai mes apie 50 žmonių laikome saviizoliacijoje, sudarę sutartis su eile viešbučių. Aišku, tas iššūkis mums didėja, jeigu nuo praėjusios nakties 24-os valandos prasidėjo visuotinė saviizoliacija atvykstančiųjų, tai srautas gerokai padidės“, – kalbėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Savivaldybė taip pat planuoja šią savaitę pradėti naudoti patalpas Kauno rajone, Kulautuvoje, kur įrengta 100 vietų lengva forma sergantiems pacientams.

Savivaldybė taip pat stebi, kaip laikomasi karantino. Pasak P. Kero, nuo jo pradžios 40 karantino nesilaikiusių įmonių „buvo padėta užsidaryti“.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, vadovaujančio valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijoms, įsakymas įsigaliojo antradienio naktį. Jis numato, kad visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose.

Taip pat numatyta, kad į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai.

Lietuvoje iki antradienio ryto patvirtinti 187 naujojo koronaviruso atvejai, ištirta daugiau kaip 2,7 tūkst. ėminių.