„Kalbant iš esmės apie pačią situaciją, ji vystosi labai greitai ir gerokai peržengia sveikatos sistemos ribas, tai puikiai matote, nes kyla įvairiausių problemų: ir logistikos problemos yra (...), pasitelkiama ir kariuomenė. Yra ir daug priemonių, kurios skirtos tai pačiai ekonomikai skatinti, gelbėti, kas gerokai peržengė sveikatos sistemos ribas“, – LRT radijui antradienį teigė ministras.

„Tai natūralu, kad yra galvojama, kokiu būdu tą koordinavimą pakelti į Vyriausybės lygį ir iš tiesų yra galvojama, kad premjeras imtųsi lyderystės ir imtųsi šiuos procesus valdyti, koordinuoti“, – tvirtino A. Veryga.

Pirmadienį krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis užsiminė, kad A. Veryga ekstremalios situacijos operacijoms vadovaus iki trečiadienio, vėliau, jo nuomone, ekstremalios situacijos valdymą į savo rankas perims S. Skvernelis.

„Nežinau. Tai spręs Vyriausybė – kaip bus nuspręsta, taip ir bus. Gali taip būti, bet aš tokio atsakymo, galutinio sprendimo neturiu. Bet reikia, kad pats situacijos koordinavimas keltųsi į aukštesnį lygį, į tą įsijungtų visa Vyriausybė“, – į tai reagavo A. Veryga.

„Ne aš ten pasiskyriau save, jei bus sprendimas, kad bus kitas vadovas – taip ir bus“, – pridūrė jis.

A. Verygos sprendimus valdant situaciją kritikuoja prezidentas Gitanas Nausėda, buvusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Pakeisti Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovą prezidentą ragina Seimo opozicija. Anot jos, A. Veryga padarė per daug klaidų dėl blogo medikų aprūpinimo apsaugos priemonėmis, reagentų trūkumo ir kitų.

„Gaila, kad tokie komentarai atsiranda, nes jie ramumos neįneša. Pranašų mes turime labai daug, ir dalis tų pranašų, kurie dar neseniai keikė, kad nevyksta Kovo 11-osios renginiai, dabar jau kitaip situaciją komentuoja. Turime žmones, kurie piktinosi rezervais, dabar yra apvertę plokštelę, bet tiek to“, – kalbėjo A. Veryga.

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ pareiškė, kad Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centrui A. Veryga jau nebevadovauja.

„Pirmiausia, aš manau, kad vadovas pakeistas – dar sekmadienį buvo priimti sprendimai, kad tiesioginį Sveikatos apsaugos ministerijos valdymą perima Vyriausybė. Dabar tuo tiesiogiai užsiima pats premjeras“, – LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ sakė D. Grybauskaitė.

Toje pačioje laidoje kalbėjęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pripažino, kad Vyriausybėje jau kalbėta apie tai, kad kovai su koronavirusu turėtų vadovauti premjeras.

Prezidentė kartu įvertino ir Lietuvos dorojimąsi su krize. Pasak jos, Lietuvos pasirengimas kovai su koronaviruso pandemija primena laisvą kritimą.

Ji taip pat įvertino sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, kaip Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo, darbą.
„Aš manau, kad šis ministras (A. Veryga. – ELTA), (...), kažin, ar apskritai jį galima vadinti arkliu, kuris gali kažką patraukti. Jis labiau primena kitą gyvūną, kuris tik moka prieštarauti, neigti, neleisti ir neduoti. Išties, vadovavimas yra kitose rankose“, – tikino buvusi šalies vadovė.