R. Šimašius pranešę, kad Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui nusiuntė laišką dėl šįvakar Sveikatos apsaugos ministro priimto sprendimo, kuris turi įsigalioti vidurnaktį. Pasakjo jo, jis turi žinoti Vilniaus miesto poziciją, nes jei sprendimas nebus atšauktas, tai palies visus ir labai apsunkins kovą su COVID-19.

„Gerbiamas Ministre Pirmininke,

Noriu jus informuoti, kad Sveikatos ministras kovo 23-iosios pirmadienio vakarą padarė turbūt didžiausią klaidą dėl COVID-19 viruso užkardymo, savo pasekmėmis prilygsiančią pavėluotam apsirūpinimui viruso nustatymo testais bei gydytojų asmeninės apsaugos priemonėmis.

Ministro sprendime ne tik nustatyta, kad visi, grįžę iš užsienio be jokių išlygų (išskyrus, be jokio paaiškinimo apie išimties priežastį, diplomatus) 14 dienų turės būti karantinuojami savivaldybės paskirtose patalpose. Jo antras punktas nustato, kad ir visi, kurie serga COVID-19, ir nepatiria simptomų, turi būti apgyvendinti analogiškose savivaldybės paskirtose patalpose.

Drįstu priminti, kad pasaulyje gydytojų bendruomenės konsensusas yra toks, kad apie 60 procentų sergančių šiuo virusu gali ir turi gydytis namuose saviizoliacijoje, apie 30 procentų hospitalizuojami ir turi būti prižiūrimi gydytojų, o apie 10 procentų reikia intensyvios terapijos. Šios proporcijos yra pagrįstos ir logiškos. Vertimas visus sergančiuosius apgyvendinti centralizuotai proporciją de facto pakeičia į santykį 90/10, o tai reiškia, kad:

1) bus eikvojami administraciniai ir gydytojų ištekliai, kurių mažiau liks sunkiems ligoniams, o tai kainuos gyvybes;

2) bus eikvojami nežmoniški ekonominiai ištekliai be jokios naudos viruso suvaldymo tikslui pasiekti;

3) žmonės vengs atlikinėti COVID-19 testus, nes žinos, kad iš savo saugios aplinkos saviizoliacijoje, net nesant simptomų, bus perkeliami į nežinomą aplinką, kuri, esant tokiems kiekiams, tikrai negalės būti patogi. Tai gerokai apsunkins kovą su virusu;

4) tokios priemonės sukels rimtas pasekmes vaiko teisėms, nes suponuoja šeimų atskyrimą arba būtinųjų vaiko poreikio nepatenkinimą;

5) šių priemonių apskritai neįmanoma realizuoti, nes, didelės dalies epidemiologų teigimu, COVID-19 prasirgs apie ⅔ visos visuomenės narių, taigi, jei tai pasitvirtintų, teoriškai, beveik 2 milijonai Lietuvos gyventojų turėtų būti perkelti iš savo namų. Net jei prasirgtų dvigubai mažiau gyventojų, tai vis tiek sudarytų milijoną apgyvendinimų ne namuose.

Labai kviečiu Jus kuo greičiau pakeisti šį nelogišką ir netgi pavojingą sprendimą, ir imtis priemonių, kad Sveikatos apsaugos ministras nebeturėtų galimybių daugiau priimti panašių mokslu ir gydytojų patirtimi neparemtų sprendimų.

Taip pat informuoju, kad esame numatę ir dirbame ties visa eile technologinių galimybių (panašių, kaip ką tik paskelbtų kaimyninėje Lenkijoje), kurios leistų užtikrinti ir padėti, kad karantinuoti asmenys realiai laikytųsi paskirto režimo ir tuo pačiu nebūtų izoliuoti ne savo namų aplinkoje.

Pabrėžiu, kad Vilniaus mieste esame pasiruošę savivaldybės paskirtose patalpose karantinuoti ne mažiau žmonių, nei numatoma artimiausiomis dienomis parskraidinti iš užsienio, taip pat tiek papildomai žmonių, kiek to reikalauja tikras poreikis.

P.S. Kadangi sprendimas surašytas ganėtinai nerangia teisine kalba, labai tikėčiausi, kad antrasis sprendimo punktas yra tiesiog klaida, ir ministras turėjo galvoje kitus dalykus. Tačiau tokiu atveju klaidą labai svarbu iš karto ištaisyti.

Remigijus Šimašius

Vilniaus miesto meras“, – rašoma R. Šimašiaus kreipimesi.

Netrukus po mero pareiškimo į gyventojus ir žiniasklaidą kreipėsi mero patarėjas Karolis Žukauskas, teigdamas, jog pastarasis R. Šimašias įrašas gali būti netinkamai suprastas: „ Matau, kad tiek žiniasklaida, tiek kai kurie komentuotojai ne ten susidėjo akcentus dėl paskutinio SAM rašto. Didžiausia problema yra rašto punktas nr. 2, pagal kurį VISI, kurie suserga koronavirusu, turėtų būti iškeldinti iš namų, ir arba gydoma ambulatoriškai, arba izoliuojami savivaldybės paskirtose patalpose. Čia jau ne apie iš užsienio grįžusius, o apie VISUS susirgusius, kurių Lietuvoje gali būti kad ir milijonas. Todėl ir sureagavo Remigijus Šimašius į šį raštą, reikalaudamas skubiai atšaukti. Kitaip pamirškite lengvus simptomus namie - visi keliausite į iš kažkur atrastas dešimtis tūkstančių svetimų lovų", - rašoma K. Žukausko socialinio tinklo Facebook paskyroje.