„Aš manau, kad smūgis bus suduotas ne tik sveikatos sistemai. Visi mes neturime kito pasirinkimo, kaip atlaikyti. Esame traiškyti, naikinti ir visuomet atlaikydavome. Situacija ne ką bus lengvesnė, nes pasaulis nėra susidūręs su tokia kombinacija, kai sveikatos ar biologinė bėda kartu susipins su didžiulėmis, sunkiomis ekonominėmis pasekmėmis“, – LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ sakė D. Grybauskaitė.

Apie dabartinę Aurelijaus Verygos krizės valdymo situaciją šalyje prezidentė kalbėjo LRT: „Pirmiausia, manau, kad vadovas pakeistas. Dar sekmadienį buvo priimti sprendimai, kad tiesioginį Sveikatos apsaugos ministerijos valdymą praktiškai perima Vyriausybė ir dabar tiesiogiai tuo užsiima pats premjeras. Tai jau tas faktas įvykęs.

Manau, kad šis ministras, apie kurį mėgina kažkas kalbėti, kad arklių nekeičia perėjoje, tai kažin ar galima jį laikyti tuo arkliu, kuris gali apskritai ką nors patraukti".

Pasak jos, kol kas sunku tiksliai pasakyti, kokios bus koronaviruso pandemijos pasekmės globaliai ir Lietuvos ekonomikai. Visgi, kaip sakė buvusi šalies vadovė, Lietuva iš jos „išeis su didžiulių skolų kupra“.

„Dabar galime tik spėlioti (kokios bus koronaviruso pandemijos pasekmės ekonomikai. – ELTA), nes nežinome to gilumo ir kiek stipriai nukentės visos pasaulio šalys ir globali ekonomika. Bet mes jau esame labai laisva ir persipynusi su kitomis šalimis valstybė ir todėl, be jokios abejonės, tai palies mus ir globaline prasme, ir grynai mūsų lietuviškąja prasme. Viena aišku – dabar pagrindinis tikslas yra išsaugoti kuo daugiau gyvybių (...) ir tik po to koncentruotis į tai, ką turime ir galime atstatyti mūsų ekonomikoje. Šalis mažiausiai, šiandien jau aišku, išeis su didžiulių skolų kupra“, – laidoje teigė D. Grybauskaitė.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugiau kaip 150 šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis LRT laidoje teigė, kad kol kas vyksta pereinamasis laikotarpis ir nuo trečiadienio valdymą į savo rankas perims premjeras Saulius Skvernelis.

„Aš manau, kad yra dabar pereinamasis tas laikotarpis. Sekmadienį buvo svarstomas tas klausimas, šiandien toliau. Dar kol kas Sveikatos apsaugos ministerija vadovauja procesui ir operacijai iki trečiadienio“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Anot jo, svarstoma įsteigti štabą, „kuris ruoš, kuris planuos, kuris bus atsakingas už vadovavimą“.

Krašto apsaugos ministras taip pat sakė manąs, kad ekstremalios situacijos valdymą į savo rankas perims premjeras Saulius Skvernelis.

Pakeisti Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovą prezidentą ragina ir Seimo opozicija. Anot jos, A. Veryga padarė per daug klaidų dėl blogo medikų aprūpinimo apsaugos priemonėmis, reagentų trūkumo ir kt.