„Kadangi D. Kaminskas savo prašyme prašo leisti jam dirbti, tai dirbti mes negalime leisti. Konstitucinio Teismo išaiškinimas yra toks, kad Seimo narys negali niekur dirbti, nors ir neatlygintinai. O dėl savanorystės pasiūlėme, kad kiekvienas asmuo, kaip ir kiekvienas Lietuvos Respublikos pilietis, įvertindamas savo konstitucinę atsakomybę, dirbant Seime, arba, įvertinant savo galimybes savanoriaujant, pasirinktų savo veiklą individualiai“, - po Valdybos posėdžio sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Parlamento vadovas sakė, kad Seimo narys laisvas rinktis, ar savanoriauti, bet jis turi įvertinti, kad, pirmiausia, turi pareigą dirbti Seime.

„Seimo narys yra laisvas savo pasirinkimuose. Jo pagrindinė konstitucinė pareiga yra dirbti Seime. Todėl mes nesuteikiame jokio leidimo dirbti, pasakėme, kad tai yra laisvas žmogaus pasirinkimas, kaip ir kiekvieno, bet, įvertinant konstitucinę pareigą, dirbti Seime“, - sakė V. Pranckietis.

Nepritaria rizikingai savanorystei

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė suprantąs savanorystės svarbą, tačiau nepritaria rizikingai Seimo narių savanorystei.

„Suprantu, kad žmogus, ko gero, yra vedamas gerų norų padėti savo žiniomis, bet įsivaizdavau hipotetinę situaciją, kuomet reikia priimti įstatymą, ir jo priėmimui reikalingas 71 Seimo narys, ir, pavyzdžiui, ponas Kaminskas yra tas 71 žmogus, kuris save izoliuoja, ir Seimas negali priimti įstatymų. Kas tada yra svarbiau, jo prievolė būti Seime ir priimti įstatymus, kurių reikia visiems, ar būti savanoriu“, - retoriškai klausė G. Landsbergis

Seimo pirmininko žiniomis, šiuo metu save izoliavę yra du Seimo nariai. V. Pranckietis jų tapatybės neįvardija.