„Šiuo metu naujų atvejų skaičius dvigubėja kas 2 paros. Tikėtina, kad plitimo tempai kiek sulėtės pasiekus didesnes testavimo apimtis. Tačiau kitas veiksnys gali bloginti situaciją – nauji įvežtiniai atvejai, bei nevaldoma situacija gydymo įstaigose. Todėl po 1 mėnesio, balandžio pabaigoje šalyje galime turėti jau ne 5000, bet 10 000 registruotų COVID – 19 atvejų, iš jų 2 000 pacientų ligoninėse, iš kurių 500 atvejų bus reikalinga dirbtinė ventiliacija. Pirmoji mūsų gydymo patirtis leidžia teigti, kad virusas Lietuvoje nėra kaip nors švelnesnis negu kitur“, – rašė V. Kasiulevičius.

Jis pateikė siūlymus, ką reikia daryti, kad būtų galima infekcijos plitimo greitį sumažinti dvigubai:

1. Visų medikų apsauga ir nuotolinės darbo formos ligoninėse. Privalomas visų medikų PGR testavimas kas 7 paras. Grįžusių po karantino privalomas testavimas prieš grįžtant į darbą.

2. Privalomas karantinas visiems atvykstantiems 14 parų ir PGR testavimas prieš vykstant į darbą.

3. Maksimali distancija ir judėjimo kontrolė iš ir į COVID-19 plitimo židinius.

Planuoja pratęsti karantiną

Koronavirusu apsikrėtusių asmenų skaičius per savaitgalį išaugo iki 143 atvejų. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienio rytą Delfi sakė, kad realiausia, kad karantinas bus pratęstas dar dviem savaitėms.

„Na, kad karantinas bus pratęstas, aš tikrai neabejoju. Visos objektyvios aplinkybės rodo, kad jis turi būti pratęstas, nes augimas iki šiol yra ir jis toliau vyks. Nes žmonės, panašu, net ir to, kas yra, nėra linkę laikytis. Šiandien bus priimti sprendimai, įpareigojantys tuos parvykusius asmenis savivaldybių numatytose vietose būtų nugabenti ir išlaikyti tas dvi savaites“, – apie naujausius sprendimus kalbėjo A. Veryga.

Jis užsiminė ir apie tvarkos pakeitimą prekybos centruose, žmonės ten ir toliau buriuojasi, todėl svarstoma apriboti vienu metu į parduotuvę patekti galinčių asmenų skaičių.

„Panašu, kad nesupranta mūsų gyventojai, kas jų laukia. Ir pagyvenę ir ne gyventojai renkasi parduotuvėse“, – kalbėjo ministras.

Atkeliavo 5 tūkst. reagentų

SAM primena, kad šį vakarą Vilniaus oro uoste nusileido Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orlaivis C-27J „Spartan“, pargabenęs iš Belgijos į Lietuvą koronaviruso tyrimams atlikti 5 tūkstančius reagentų.

Jie nedelsiant bus paskirstyti pagrindinėms laboratorijoms, tad tyrimai bus atliekami, kaip numatyta. Planuojama, kad kiti reagentai taip pat netrukus pasieks Lietuvą. Šiąnakt 6 tūkstančiai reagentų pajudės iš dar vienos tolimos šalies, o pirmadienį dar daugiau nei 3500 reagentų pajudės iš Europos ir greitai pasieks mūsų šalies laboratorijas.

Šiuo metu iš viso yra užsakyta beveik 200 tūkst. reagentų, toliau dirbama su kitais užsakymais.