„Medikai yra mūsų priešakinė linija, jie turi būti apsaugoti labiausiai. Reikia tą ir padaryti. Dėl to yra užsakyti milijonai ir respiratorių, ir kaukių, jie turėtų atvykti per 2 savaites. Noriu kreiptis į visų ligoninių vadovus, kad jie savo ruožtu mėgintų užsitikrinti labdarą“, – laidoje Delfi rytas sakė G. Surplys.

Jis teigė, kad jei į Lietuvą siunčiamų reagentų kiekis nenutrūks, žmonės galės tikrintis ir „dėl šventos ramybės“.

„Kiek man teko kalbėti su SAM specialistais, dabar jau einame link to, kad tada, kai mes užtikrinsime visą reagentų srautą, jei kils įtarimų, jau bus galima atvažiuoti ir dėl šventos ramybės pasitikrinti. Jei tas srautas nenutrūks ir reagentų turėsime pakankamai, greitųjų testų gal dar galėsime nusipirkti, tada jau bus galima tirtis reguliariai.

Racionaliai mąstant, jeigu jūs nesergate, neturėjote kontakto, sėdėjote saugiai namie, tai ramiai ir sėdėkite namie. Ne visi būtinai turi išsitirti nuo to koronaviruso“, – laidoje sakė G. Surplys.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pranešė, kad iš užsienio grįžę asmenys 2 savaites turės izoliuotis savivaldybės suteiktose patalpose.

„Iš tiesų tų galimybių yra, kaip kurios savivaldybės tai daro, – išnuomojami viešbučiai, savivaldybių, įvairių įstaigų patalpos panaudojamos. Kiek man yra žinoma, tos patalpos žmonėms pritaikytos, patogios, yra geros sąlygos“, – sakė G. Surplys.

Jis teigė, kad, paskelbus šį sprendimą, savivaldybių atstovai pradėjo kelti klausimą, kaip tai reikės daryti, – į visus klausimus atsakymai bus duoti.

G. Surplys teigė, kad jis negirdėjo kalbų apie tai, jog už tyrimus reikės mokėti.

„Kol kas apie mokamus testus aš negirdėjau kalbų. Valstybė turi pinigų, mes 3 metus kaupėme rezervą, kai kurie juokėsi, bet tai pasitvirtino. Dabar pinigų turime, kaip ne kartą premjeras minėjo, medicininėms reikmėms jų tikrai užtenka“, – sakė jis.


„Ne pinigai problema, o tiekimas. Reagentų ir apsaugos priemonių visame pasaulyje ieškoma, beveik 2 milijonai respiratorių ir 6 milijonai apsauginių kaukių atvyksta, visomis išgalėmis bandome aprūpinti visus medikus apsaugos priemonėmis.“

Savaitgalį premjero S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas žiniasklaidai patvirtino, kad ministras pirmininkas taip pat buvo ištirtas dėl koronaviruso, tyrimo rezultatas – neigiamas. G. Surplys teigė, kad, jo žiniomis, joks kitas valdžios atstovas nebuvo tirtas.

„Mano žiniomis, ne“, – sakė G. Surplys.

Delfi primena, kad Lietuvoje yra patvirtinti 143 koronaviruso atvejai, savaitgalį užfiksuota ir pirmoji mirtis dėl viruso sukeltų komplikacijų.