Pastaroji sako, kad tokie tėvų veiksmai yra apgailėtini, nes įstaiga pati deda visas pastangas ne tik išlikti, bet ir išsaugoti ikimokyklinio amžiaus vaikams ugdymo procesą bei darbo vietas įmonės pedagogams.

Šią savaitę žiniasklaidą pasiekė į grupę socialiniame tinkle susibūrusių vilniečių laiškas, kuriame jie paviešino vykusias diskusijas – tiek tarp tėvų, tiek su UAB „Kibirkšties“ valdomos UAB „Vaikystės sodas“ administracija ir pačia A. Landsbergiene.

Sutuoktinių šeima pasidalino laišku, kurį gavo iš sūnaus darželio administracijos. Jame teigiama, kad „nematant galimybių tolesniam bendradarbiavimui“, įstaiga nuo šių metų kovo 25-os dienos nutraukia ugdymo sutartį su šeima dėl mažamečio jų sūnaus ugdymo „dėl nepagarbaus tėvų elgesio įstaigos atžvilgiu“.

Tiesa, kiek keistai atrodo minėtame rašte pažymėtinas faktas, kad toks „nepagarbus elgesys“ iš tėvų pusės įstaigai buvo dar 2018-ais metais.

Esą du kartus šeima viešai piktinosi įstaigos darbu, ir darė tai įžeidžiančiais ir nepagarbiais epitetais.
Tačiau laišką paviešinęs vyriškis sako, kad toks „Vaikystės sodo“ elgesys – tik įstaigos ir pačios A. Landsbergienės atsakas į jo iškeltą klausimą, ar moralu ir teisinga imti mokestį iš tėvų, jei įstaiga neteikia ugdymo paslaugų.

Taip pat vyras sako, kad A. Landsbergienę užpykdė jo prašymas pagrįsti įstaigos administravimo išlaidas, kurios, vyro teigimu, yra neproporcingos ir turėtų būti mažintinos, taip palengvinant ir įmokų tėvams naštą.

Visos paslaugos ne tik sostinės, bet ir visos šalies ugdymo įstaigose – tiek mokyklose, tiek universitetuose, tiek ir vaikų darželiuose, dėl koronaviruso grėsmės yra sustabdytos ir neteikiamos.
Šalyje šis draudimas galios dvi savaites, sostinėje – penkias, tačiau neabejojama, kad jis bus pratęstas, tik neaišku – kuriam laikotarpiui.

Portalui 15min.lt atsiųstame „Vaikystės sodo“ komentare teigiama, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo procesas įstaigoje nebuvo nutrauktas. Jį darželis perkėlė į nuotolinę erdvę, t.y. dviejų – šešerių metų vaikams būdavo vedami užsiėmimai kompiuterio pagalba nuotoliniu būdu, pageidaujantiems – užduotys pateikiamos atspausdintos.

Įstaiga taip pat pati pasiūlė sumažinti tėvų mėnesio įmokas 15 procentų.

Tėvai nesutinka, nes teigia, kad nuotoliniam ugdymui mažamečiams sunku sukaupti dėmesį, tėvai priversti mokėti mokestį už darželį, tuo pačiu metu ieškant auklės vaiko priežiūrai namuose.
„Vaikystės sodo“ darželiai sostinėje laikomi priklausymo tam tikrai – labiau pasiturinčiai - visuomenės grupei etalonu. Jo paslaugomis naudojasi ne tik pasiturinčių verslininkų, bet ir įtakingų politikų, užsienio diplomatų šeimos.

Mėnesis vaiko ugdymui „Vaikystės sode“ sostinėje kainuoja 527 eurus, iš kurių 100 eurų dengia sostinės savivaldybės administracija biudžeto lėšomis.

Iš viso, pasak Vilniaus savivaldybės, miestas teikia paramą 135 ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Visos jos yra privačios ir veikia Vilniaus mieste.

Kokia suma būna pervesta kiekvienai ugdymo įstaigai priklauso nuo ugdymo įstaigą lankančių vaikų skaičiaus. Kompensacija yra mokama kas mėnesį už einamą mėnesį.

„Tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius, Vilniaus miesto savivaldybė moka 100 eurų kompensaciją ištisus metus. Nepaisant to, kad ugdymo procesas dėl karantino yra sustabdytas, kompensacija vis tiek tėveliams ar globėjams mokama“, - teigiama savivaldybės atsiųstame komentare.
Asociatyvi nuotr.

Kovo mėnesio duomenimis, Vilniuje privačius darželius lanko apie 6667 mažieji vilniečiai.
Vilniaus miesto savivaldybė 100 eurų kompensacijoms per metus skiria daugiau kaip 6,6 mln. eurų.
Kaip matyti iš redakcijai atsiųsto tėvų grupės vidinio susirašinėjimo, tėvų toks procesas – sumažinti įmokas karantino laikotarpiu 15 procentų - netenkino. Jie netgi svarstė teikti kolektyvinį ieškinį A. Landsbergienės įstaigai, tam konsultavosi ir su žinomais sostinės teisininkais.

Visgi, panašu, kad kompromisas greičiausiai rastas. Tiesa, vargu, ar jis tenkina kurią nors pusę: penktadienio vakarą „Vaikystės sodas“ ugdytinių tėvams išplatino pranešimą nutraukiantis karantino laikotarpiui visų savo įstaigų veiklą, ir mokesčio iš tėvų neimsiantis. Tėvams siūloma už 270 eurų mėnesinę įmoką (100 eurų dengiant savivaldybei) įsigyti prisijungimą prie nuotolinio ugdymo sistemos, kuria pageidaujantiems bus teikiamas ikimokyklinukų ugdymo procesas.

Tuo tarpu A. Landsbergienė savo socialinio tinklo profilyje patalpino įrašą, kuriame viešai apie nesutarimus tarp tėvų ir „Vaikystės sodo“ prabilusius tėvus išvadino apgailėtinais.

„Man keisčiausia, kad jie nepalaukė nė dienos, jau nekalbu apie savaitę ar dvi. Tarsi nebūtų ateities. Tarsi mes viską pamiršime. Po to, žinoma, jie bus pirmi, kurie pasipiktins, jei Sodelyje, neduokdie, nebus jų mylimos mokytojos. Iš tiesų apgailėtini, nes ką jie padarė ar ruošiasi padaryti, kad ta mokytoja galėtų likti?!” – rašo A. Landsbergienė.

42-ejų metų A. Landsbergienė, žurnalo „TOP 500“ vertinimu, turtingiausiųjų šalies žmonių penkiašimtuke užima 258-ą vietą.

Moters valdomas turtas 2018-ais metais įvertintas 12,8 milijono eurų.

A. Landsbergienė yra didžiausio Baltijos šalyse privačių vaikų darželių tinklo „Vaikystės sodas“ ir bendrovės „Karalienės Mortos mokykla“ vienintelė akcininkė.

2017 m. „Vaikystės sodo“ pajamos siekė 4,6 mln., grynasis pelnas – 560 tūkst. eurų. „Karalienės Mortos mokyklos“ pajamos buvo 2,6 mln., pelnas – 657 tūkst. eurų.

A. Landsbergienės vyras Gabrielius Landsbergis yra Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas. Šiuo metu politikas eina Seimo opozicijos lyderio pareigas.

Papildyta „Vaikystės sodo" atstovės Ritos Meiliūnaitės komentaru, kalba netaisyta:

Privačios mokyklos ir darželiai šiandien yra ten pat, kur ir didžioji dalis paslaugas teikiančių organizacijų - dėl aplinkybių, kurioms nė vienas mūsų negalime ir negalėjome daryti įtakos, gavome nurodymą ugdymo įstaigas, kaip fizines vietas, uždaryti. Tad tenka greitai prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos. Mokykloms yra truputėlį lengviau: vaikai didesni, savarankiškesni, gali greičiau prisitaikyti ir mokytis virtualioje erdvėje. Sudėtingiau – darželiams, nes tokio amžiaus vaiko ugdymas itin intensyvus asmeninio dėmesio prasme, t.y. jis to negali padaryti pats, reikia dalyvauti ir suaugusiam.

Dar prieš virusui išplintant, bendraudami su ugdymą virtualioje erdvėje jau išbandžiusiais darželiais pasaulyje, matėme, kad įmanoma, dirbant kartu su tėvais, užtikrinti net ir ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo tęstinumą.

Ruošėmės galimam scenarijui ir Vaikystės Sode ugdymą be jokios pertraukos perkėlėme į virtualią erdvę, t.y. vaikai kasdien gauna mokytojų vaizdo įrašus įprastoms veikloms atlikti ir atlieka kartu su tėvais, vyresniais broliais ar seserimis, gauna papildomų užduočių, eksperimentuoja. Neturintiems sąlygų spausdiname užduotis dalyje darželių ir paliekame užduočių rinkinukus nuolat dezinfekuojamoje dėžėje lauke.

Su tokio masto krize susidūrėme pirmą kartą, sunku numatyti, kiek ji palies kiekvieną mūsų ir kiek ilgai tęsis – pirmosiomis karantino dienomis įvertinome savo veiklos pergrupavimo galimybes ir suteikėme visoms Vaikystės Sodo šeimoms 15% nuolaidą mėnesio ugdymo mokesčiui – net jeigu viskas ir atsidarytų po dviejų savaičių. Suprasdami ir tai, kad šioje situacijoje ne vienas mūsų būsime priversti pakeisti įpročius, apriboti išlaidas, besikreipiantiems patys pasiūlėme sušvelninti įprastas sutarties nutraukimo sąlygas įvesdami trumpesnį laikotarpį.

Savaitės pabaigoje, lygindami kitų šalių patirtis dėl koronaviruso plitimo ir prognozuodami, kad situacija užsitęs ir, greičiausiai, tik sunkės, mes priėmėme naują sprendimą – stabdyti veiklą karantino metu ir nuimti klientų pareigą mokėti mokestį pagal galiojančias sutartis.

Šalia to, norintiems ir išgalintiems siūlome įsigyti ugdymo nuotoliniu būdu paslaugą. Noriu pabrėžti, kad šiomis dienomis mes nekalbame apie pelną, apie apsimokėjimą. Šiandien mūsų tikslas - atsilaikyti, išsaugoti kiek įmanoma daugiau mokytojų bei tęsti kokybišką vaikų ugdymą.

Tokioje neapibrėžtoje situacijoje visi elgiamės skirtingai. Vieni atsipalaiduojame, mėgaujamės ramesniu tempu ir ramiai laukiame. Kitus tokia situacija veikia stipriau – kyla pyktis, neužtikrintumas, dažnai šiuos jausmus sąlygoja stipriai pasikeitusi asmeninė situacija.

Skaudu, kad šiuo sunkiu visiems metu iš dalies šeimų sulaukėme bandymų iškraipyti situaciją ir pasinaudoti ja – susibūrusi tėvų grupė jau pirmosiomis karantino dienomis siekė neetiškomis priemonėmis spausti suteikti kitokią nuolaidą, uždarose grupėse kurstė kitus („rinkimai ant nosies“, „reikia išnaudoti“, „įkliuvo“) ir manipuliavo, kad jie nedrįs prieštarauti, bijos viešumo, skambino mokytojams ir spaudė teikti informaciją, nustatinėjo prieš Vaikystės Sodą.

Norime pabrėžti - mūsų įstaiga pasirašė sutartis su kiekviena šeima, todėl su kiekviena šeima aptarsime jų sunkumus, pasirinkimą, jų rūpesčius, galimybes, taip pat ir spręsime ginčus. Viską suprantame, kartu ieškome geriausių sprendimų.

Sprendimai, kuriuos tenka priimti šiandien, yra sudėtingi, o ir keičiasi diena iš dienos. Mes šioje situacijoje darome tai, ką galime. Kviečiame visus išlaikyti pagarbą, jautrumą ir solidarumą, kurių šiandien mums visiems labai reikia.