„Visiems artimiesiems šokas. Dar mirties išvakarėse kalbėjau su ja, sakė, kad sunku kvėpuoti, klausiau, ar ją tyrė dėl koronaviruso, o ji sako „ką tu, čia tik jaunus tiria“. Kai išgirdau apie jos mirtį, net nesuabejojau, kad ji mirė dėl viruso“, – sako mylimos močiutės netekusi jauna moteris.

Pati šiuo metu karantine su šeima esanti moteris, dar Lietuvoje neįsisiautėjus virusui, atostogavo su šeima Tenerifėje. Po kelionės jie nematė nė vieno artimųjų. Nebuvo nuvykę ir pas močiutę.

„Grįžę su vyru saugom artimuosius, maistą mums atveža prie durų, niekur neiname, su artimaisiais bendraujame tik telefonu ar internetu“, – sako Vilniuje gyvenanti moteris.

Paskutinį kartą moteris močiutę buvo susitikusi dar praėjusiais metais, rudenį.

„Jei ne virusas, ji šiandien dar būtų gyva. Ji sprendė kryžiažodžius, skaitė knygas, pasidarydavo iš aparato kavos, su artimaisiais bendravo per skype – štai tokia buvo močiutė“, – dalijasi netekties prislėgta anūkė.

Keletas moters artimųjų gyvena užsienyje, tačiau iki netekties nebuvo sugrįžę, tad apie ligos plitimas artimųjų rate – neįmanomas.

Į ligoninę paguldytai močiutei medikai nustatė plaučių uždegimą, gydė antibiotikais, bet vėliau nepasistvirtino ir daugiau niekas jokios priežasties neieškojo. Į namus ji buvo išleista labai prastos būklės, ištisai kosėjo, pati nebegalėjo vaikščioti, tai patvirtino ją parvežusi giminaitė, kuri dar labiau pablogėjus močiutės sveikatai tą pačią naktį iškvietė medikus.

Moteris sako, kad paskutiniai moterį matę giminaičiai patys dabar nežinioje. O ir medikai, kurie atvyko paimti mirusios močiutės, nedėvėjo jokių apsauginių kaukių.

Artimieji negali atsistebėti gydytojų aplaidumu ir neatsakingumu, kuomet Ukmergės ligoninėje patvirtintas užkratas, o ligonis su tokia patalogine liga išleistas namo sunkios būklės ir neatlikus COVID-19 tyrimo.

Giminaitei, kuri buvo šalia iki paskutinės minutės prie koronavirusu užsikrėtusios močiutės, tyrimo niekas nedaro kol nėra simptomų.