Krašto apsaugos ministerija teigia, kad dezinformacija platinama siekiant kurstyti žmonių baimę ir nepasitikėjimą Lietuvos valstybėmis institucijomis ir NATO sąjungininkais.

Į du nedidelę auditoriją turinčius portalus buvo įsilaužta ketvirtadienio vakarą. Juose paskelbta melaginga žinia, esą krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis paprašė JAV vadovybės nenutraukti karinių pratybų.

Melaginguose straipsniuose visuomenė klaidinama teiginiais, esą pratybų nauda būtu žymiai didesnė negu galima rizika susijusi su koronaviruso plitimu, todėl esą nutarta nestabdyti JAV karių judėjimo Lietuvoje.

Penktadienio rytą melaginga informacija buvo paskleista per imituojamus Lietuvos kariuomenės darbuotojo laiškus Lenkijos gynybos ministerijai, NATO štabui, keletui Krašto apsaugos ministerijos darbuotojų ir portalui delfi.lt

„Dezinformacijos platinimo tikslas – kurstyti žmonių baimę ir nepasitikėjimą Lietuvos valstybėmis institucijomis bei vyriausybės nariais, NATO sąjungininkais“, – komentare BNS nurodė Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Europos Sąjunga šį mėnesį perspėjo, kad Rusijos valstybinė žiniasklaida vykdo dezinformacijos kampaniją Vakaruose koronaviruso tema.

Europos išorės veiksmų tarnybos analitikai teigia, kad Maskva siekia paaštrinti krizę Vakaruose ir susilpninti visuomenės pasitikėjimą sveikatos apsaugos sistema.

„Kremlių palaikančios žiniasklaidos priemonės pasižymėjo platindamos dezinformaciją apie koronavirusą, siekiant paaštrinti sveikatos apsaugos krizę Vakarų šalyse, ypač silpninant visuomenės pasitikėjimą nacionalinėmis sveikatos apsaugos sistemomis“, – rašoma ES devynių puslapių vidiniame dokumente, kurio kopiją gavo BNS.

Pirmadienį parengtame dokumente nurodoma, kad ES specialioje duomenų bazėje nuo sausio 22 dienos užfiksuota beveik 80 dezinformacijos apie COVID-19 atvejų.

„Reikšminga dezinformacijos apie COVID-19 kampanija, vykdoma Rusijos valstybinės žiniasklaidos ir prokremliškų kanalų, tęsiasi“, – teigiama dokumente.

Anot ES analitikų, „prokremliškos dezinformacijos žinutės perša mintį, kad koronavirusas yra sukurtas žmonių ir Vakarų valstybių paverstas ginklu“.

Europos išorės veiksmų tarnybos parengtame dokumente minimas ir ankstesnis atvejis Lietuvoje, kai sausio pabaigoje įsilaužus į kelis naujienų portalus buvo paskelbtas melaginga žinia, esą Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė JAV karys. Ši melagiena buvo išsiuntinėta ir valdžios institucijoms.