Šiuo metu ligoninėje gulintis gydytojas pasakojo, kad užsienyje nebuvo, todėl atsivežti infekcijos negalėjo niekaip.

„Kovo 9-10 konsultavau daug ligonių. Kovo 11-oji buvo laisva, o kovo 12 dar dirbau. Ir tos dienos vakarą, kai grįžau iš darbo, pakilo temperatūra. Tada izoliavausi“, – pasakojo susirgęs medikas.

Jis pabrėžė, kad užsikrėtė, mat medikai neaprūpinti tinkamomis ir juos apsaugoti galinčiomis priemonėmis.

„Dirbau su paprastomis kaukėmis. Ir tuo metu, kai konsultavau, dar nebuvo paskelbtas karantinas. Todėl buvo pilna vaikų iš mokyklos, kurie buvo sugrįžę iš įvairiausių šalių, kurios tuomet dar nebuvo įtrauktos į rizikos šalis. Vienu žodžiu, žiūrėjome viską, – pasakojo gydytojas. – Tada buvo sakoma, kad šeimos gydytojams nieko nereikia, kad jie ne pirmieji susiduria, kad visi koronaviruso atvejai yra įvežtiniai. O iš tikrųjų jau tada viskas buvo pasklidę.“

Tirtis iš karto negalėjo

Pašnekovas pasakojo, kad pirmasis jo ligos simptomas buvo temperatūra. Tačiau net įtaręs, kad gali būti užsikrėtęs sparčiai plintančiu virusu, medikas tirtis negalėjo.

„Nes pagal ministro (Aurelijaus Verygos – „Delfi“) algoritmą nebuvo galima tirtis, nes tu neturėjai kontakto“, – sakė gydytojas.

Galimybę tirtis medikas gavo tik tada, kai prasidėjo komplikacijos. Iki pat sekmadienio, pasakojo jis, būklė blogėjo, galiausiai prasidėjo plaučių uždegimas su kvėpavimo nepakankamumu.

Gydytojas pasakojo, kad visą laiką buvo namie, tačiau nuo ketvirtadienio yra paguldytas į ligoninę. Apie šeimos narius jis nedaugžodžiavo, tačiau pasakė, kad serga ir jie.

Kontaktų daug

Pasak gydytojo, neabejotinai bus bandoma atsekti visus kontaktus, su kuriuo jam teko bendrauti. Bus peržiūrėti visi konsultuoti pacientai, jiems bus paskambinta.

„Skaičius yra didelis. Ir didelis periodas. Gali būti, kad pacientai apsirgs lengva forma. Ir tokia lengva, kad jeigu tirs dabar, tai gali nerasti koronaviruso. Geriausia būtų tirti, kai karščiavimas prasidės. Jeigu tuo metu, kai aš konsultavau, ligonis karščiavo, o dabar, kai mes susigalvojome, po 10 dienų, tai jau viskas“, – akcentavo gydytojas.

Pasak jo, galimybės ištirti, ar pacientas jau persirgo koronavirusu, kol kas Lietuvoje nėra, tačiau, tikisi jis, galbūt tokia galimybė atsiras ateityje.

„Kol kas mes matome tik bendrai, kad virusas yra, arba ne“, – pabrėžė susirgęs gydytojas.

Santaros klinikos patvirtino oficialiai: tai jų gydytojas

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų viešųjų ryšių atstovė Gitana Letukienė oficialiai patvirtino, kad susirgo jų Šeimos centro gydytojas.

Šiuo metu yra atliekamas tyrimas, aiškinamasi, su ir kada tiksliai kontaktavo gydytojas. Taip pat yra renkama informacija apie tai, kiek gydytojų Santaros klinikose privalo saviizoliuotis.

SAM: atliekamas tyrimas

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Justina Petravičienė patikino, kad yra atliekamas epidemiologinis tyrimas.

„Tai yra šeimos gydytojas. Nustatinėjami kontaktai. Bet šiai minutei aiškių atsakymų nėra. Kaip žinia, poliklinika visą savaitę dėl karantino neteikė jokių planinių paslaugų. Nėra aišku ir tai, kaip užsikrėtė pats gydytojas, kadangi jis niekur nebuvo išvykęs. Tai nustatinėjama“, - sakė J. Petravičienė.