„Svarstysime, kokias funkcijas notarai galėtų atlikti nuotoliniu būdu. Per labai artimiausią laikotarpį pateiksime Vyriausybei siūlymus“, – penktadienį BNS sakė Elvinas Jankevičius.

Pasak jo, nuotoliniu būdu būtų galima tvirtinti daug dokumentų.

„Apostiles, kitus dokumentus, pavyzdžiui, testamentus, tam tikrų rūšių įgaliojimus, hipotekų sutartis. Jau dabar nebereikia eiti pas notarų dėl hipotekos išregistravimo“, – sakė ministras.

Tačiau E. Jankevičius pripažįsta, kad daug svarbių paslaugų neįmanoma tvirtinti nuotoliniu būdu.

„Grėsmė didžiausia yra dėl sandorių, nes notaras turi įsitikinti, ar žmogus sava valia tai daro. Kalbu, pavyzdžiui, apie nekilnojamojo turto pardavimą“, – sakė ministras.

Vyriausybė siekiai ateityje kuo daugiau notarų funkcijų perduoti Registrų centrui ir kitoms institucijoms – premjeras Saulius Skvernelis paprašė Teisingumo ministerijos ypatingos skubos tvarka iki kovo 24 dienos parengti ir pateikti Notariato įstatymo pataisas.

E. Jankevičius sako, kad nebūtinai dalį notarų funkcijų turi perimti Registrų centras.

„Tai darytų tie patys notarai, tik nuotoliniu būdu“, – BNS sakė ministras.

Dalis notarų penktadienį po beveik savaitės pertraukos atnaujino darbą, kuris laikinai buvo sustabdytas nuo pirmadienio, šalyje dėl koronaviruso plitimo paskelbus karantiną. Tačiau darbą pradėjo notarai, turintys apsaugos priemonių.

Nuo šiol notarų biuruose priimami tik iš anksto telefonu ar elektroniniu paštu užsiregistravę asmenys. Notaras gali atsisakyti registruoti žmones, neįleisti į patalpas ir nesuteikti paslaugų, jeigu kyla abejonių dėl jo sveikatos būklės, jeigu nesilaikoma būtinų prevencijos priemonių.