„Ruošiame įstatymo projektą, taisysime Administracinių nusižengimų kodeksą ir kitus teisės aktus. Šiandien bandysime tai padaryti ir pirmadienį arba trečiadienį pateikti Vyriausybei“, – kalbėjo E. Jankevičius.

Baudos dėl karantino pažeidimo, E. Jankevičiaus teigimu, turėtų gerokai pakilti. „Karantino ir nepaprastosios situacijos metu fiziniams asmenims, galvojame, galėtų būti nuo 500 iki 3000, juridiniams – nuo 3000 iki 6000 eurų“, – įvardijo ministras.

Delfi primena, kad paskelbus karantiną, buvo nurodyta ir kokia atsakomybė gresia už jo nesilaikymą.

Nesilaikant nurodytų reikalavimų dėl izoliavimosi, asmeniui gali būti taikoma: Administracinė atsakomybė – už Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 60 iki 120 eurų. Jei nusižengimas yra padaromas pakartotinai, bauda auga iki 140–600 eurų, juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 500 iki 1200 eurų.

Nurodytos veiklos, sukėlusios pavojų išplisti pavojingoms užkrečiamoms ligoms, užtraukia baudą nuo 300 iki 500 eurų.

Baudžiamoji atsakomybė – tas, kuris pažeidė nurodytas taisykles (ir dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija), baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų. O apie savo ligą informuotas žmogus, kuris nusižengė bendravimo su kitais asmenimis taisyklėms, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Susirgimo išplitimu laikytini tie atvejai, kai nesilaikoma nurodytų taisyklių ir dėl to užkrečiamomis ligomis suserga keli arba keliolika žmonių. Taisyklėse pridedama, kad dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo į teisėsaugą gali kreiptis kiekvienas, turintis duomenų apie taisykles pažeidžiančius asmenis.

Civilinė atsakomybė – kiekvienas asmuo turi pareigą laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais nepadarytų kitam asmeniui žalos. Žalą, padarytą asmeniui, turtui, o įstatymų nurodytais atvejais – ir neturtinę žalą, privalo visiškai atlyginti atsakingas asmuo.